Извор: pixabay.com
Друштво Србија

Једанаест нових изборних програма у гимназијама

Виши саветник министра просвете Биљана Стојановић каже за РТС да је 11 нових изборних програма у гимназијама прављено по принципу интердисциплинарности, што значи да су садржаји више наука и научних дисципина интегрисани у јединствени програм.

Гимназије раде по програмима старим две деценије. Од реформе се одустало 2011. године јер је стручна јавност била подељена. Након шест година, Радна група Министарства просвете направила је план који предвиђа низ новина, па ће садашњи осмаци у првом разреду гимназије добити два нова изборна предмета.

Биљана Стојановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да школе на основу интересовања ученика и својих капацитета у првом разреду бирају четири изборна програма и нуде их ученицима.

Нови изборни програми су 1) Језик, медији и култура, 2) Појединац, група и друштво, 3) Образовање за одрживи развој, 4) Основи геополитике, 5) Примењене науке, 6) Здравље и спорт, 7) Уметност и дизајн, 8) Економија и бизнис, 9) Религије и цивилизације, 10) Методологија научног истраживања и 11) Савремене технологије.

Стојановићева напомиње да ниједан обавезан наставни предмет неће бити укинут, тако да ће доћи до благог повећања недељног фонда часова ученика.

Међутим, истиче, то још увек не значи да ученици у Србији проводе у школи онолико времена колико проводе њихови вршњаци у другим европским земљама.

Нове предмете ће, додаје, предавати постојећи наставни кадар, а наставници ће се „позајмљивати“ и из других, стручних школа.

„Водићемо рачуна о технолошким вишковима, тако да нико не би требало да се плаши“, каже Стојановићева.

Додаје да ће наставници и школе проћи обуке за нове предмете и реформисани план учења.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БРИСЕЛСКА КЛОПКА: Ка­жу спо­ра­зум, а ми­сле на сто­ли­цу у УН

,,Имајте пуно секса и правите више деце“ – пољска влада апелује на грађане (ВИДЕО)

Џејми Оливер забранио ћерки да објављује селфије на друштвеним мрежама

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
27°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
28°
Thu