Друштво Србија

ЈЕЦАЈИ НА КОМЕМОРАЦИЈИ НЕБОЈШИ ГЛОГОВЦУ: А онда се спушта завеса и иде аплауз за вечност!

Глумац Небојша Глоговац биће сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Тачно у 11 часова у Југословенском драмском позоришту почела је комеморација уз инсерте из његове последње позоришне представе „Хамлета“.

(ВИДЕО)НАПЕТО У ЗАГРЕБУ: Вучића дочекала Грабар Китаровић; Чувају га снајперисти, полиција у последњем тренутку спречила демонстрације!

У првом реду на комеморацији седе чланови породице, Глоговчева прва супруга Мина Глоговац са синовима, као и његова друга жена Милица Шћепановић.

Салу су испуниле Глоговчеве колеге међу којима су Војин Ћетковић, Слобода Мићаловић, Драган, Бјелогрлић, Никола Којо, ДАница МАксимовић, Радош Бајић, Весна Чипчић, Тања Бошковић, Срдан Голубовић,Небојша Миловановић… Ту је Драган Петровић Пеле, а присутан је и министар културе Владан Вукосављевић.

На почетку комеморације емитован је монолог Глоговца из представе „Хамлет“.

ТОМА ФИЛА ШОКИРАО: Убиство Зорана Ђинђића је чин патриотизма!

Директорка ЈДП, Тамара Вучквић Манојловић, позвала је на пшочетку комеморације на минут цутања. Она је подсетила да ће глумац недостајати највише својим синовима, ћерки, породици…

– Био је велики, сви смо то одувек знали. Следио је свој таленат – речи су којима је Вучковић Манојловић започела говор.

– Била је радост и привилегија следити сваки твој корак – наставила је кроз сузе директорка ЈДП.

Од Небоше Глоговца опростио се и позоришни редитељ Дејан Мијач.

ОТАЦ НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА је учинио нешто ДИВНО за свог сина У ЊЕГОВИМ ПОСЛЕДЊИМ ДАНИМА!

– Сви они који су га волели дошао је тренутак да кажемо последњу реч Небојши. Сећам се кад сам га упознао имао је увек шта да каже и његовом расту није било краја, увек нов, непоновљив и драг свима. Његов таленат растао је све до тренутка када га та проклета болест није зауставила. Ја то не разумем, никако не разумем. Драги мој, отишао си млађи него икад и остало ми је да молимо господа да ти нађе тихи кутак у коме ћеш досањати свој сан. Амин, збогом Небојша“, рекао је Миљач пред крцатом салом ЈДП-а.

Млади глумац Марко Јанкетић затим је прочитао писмо режисера Слободана Унковског, док су се у позадини на великом платну смењивале слике из позоришних представа у којима је Небојша Глоговац играо.

„Глоговчев одлазак је померио зграду ЈДП-а, Пулска Арена се накривила…“ навео је у писму Унковски и завршио са: „Нисмо стигли ни да ти махнемо, драги Небојша“.

После инсерта из филма „Клопка“ потресним речима од Глоговаца се опростио и редитељ Срдан Голубовић.

– Ја сам увек био задивљен његовим талентом. Опчинио ме је. Никад није било потребно понављати сцене, никад. Таленат је био саткан од истине. Истина је била у чврстини и суштинске људскости храбрости нежности. Наш херој истине. Све уме луд недостижан. Недостажни херој истине био је најбољи глумац икада. За мене био је најбољи глумац на свету. Збогом, Глоги најталентованији пријатељу! -рекао је у свом говору редитељ Срдан Голубовић.

ТУГА У ОЧЕВОЈ ПАРОХИЈИ ЗБОГ СМРТИ ГЛОГОВЦА: Отац Милован био уз сина до самог краја

Глумац Горан Шушљик на сцени сам глуми сцену из Хадерсфилда и плаче.

„А онда се спушта завеса и иде аплауз за вечност“, рекао је кроз сузе глумац.

Опело у цркви Св. Николе на Новом гробљу почеће у 14 часова.

Глоговац је преминуо у петак, 9. фебруара, у Београду у 49. години, после кратке и тешке болести.

На позоришну сцену ступио је улогом у представи „Велика пљачка“ Џоа Ортона, у режији Дејана Мијача, а потом заиграо у представама Југословенског драмског позоришта, чији је члан убрзо постао.

После Ника Ђурова у „Лажном цару Шћепану Малом“, по Његошу и поново у Мијачевој режији, у ЈДП-у је одмах почео играти велике и важне улоге у неким од најзначајнијих представа овог театра, попут Владимира у драматизацији „У потпалубљу“, Владимира Арсенијевића, Диме у Кољадиној „Полонези Огињског“, Троила у Шекспировом „Троилу и Кресиди“, Андреја у „Бурету барута“, Дана у „Ближе“ Патрика Марбера, Лагранажа у представи „Молијер, још један живот“ по Булгакову.

Раскош његовог огромног дара имала је своје врхунце у представама „Шине“ Милене Марковић, „Хадерсфилд“ Угљеше Шајтинца, које су се на репертоару задржале више од десет година, као и у Нушићевом „Сумњивом лицу“ у којем је играо улогу капетана Јеротија, те у „Метаморфозама“ по Овидију и Клајстовом „Разбијеном крчагу“.

Његова последња улога и последња одиграна представа у Југословенском драмском позоришту био је „Хамлет“, 13. децембра 2017.

Радио је са најзначајнијим редитељима са ових простора, Дејаном Мијачем, Слободаном Унковским, Егоном Савином, Душаном Јовановићем, Александром Поповским.

У филму Глоговац се појавио улогом у остварењу „Вуковар, једна прича“ Боре Драшковића, а своју прву главну улогу одиграо је у „Убиству с предумишљајем“ редитеља Горчина Стојановића.

Следиле су улоге у „До коске“, „Муњама“, „Небеској удици“, „Бурету барута“, „Кад порастем бићу Кенгур“, „Сутра ујутро“, „Кругови“, „Кењац“, „Устав Републике Хрватске“ и десетинама других, у којима је сарађивао са Гораном Паскаљевићем, Рајком Грлићем, Љубишом Самарџићем, Радивојем Андрићем, Олегом Новковићем, Срданом Голубовићем и многим другим.

За своје улоге добио је све важне награде попут Стеријине, Златне арене у Пули, Цара Константина и Гран прија у Нишу, Награде града Београда, као и десетине других.

ЈЕЗИВА ПРИЧА ИЗ СЕЛА ВРАЧЕВИЋИ! Кад год се напије, ГОРАН СИЛУЈЕ МАЈКУ!

Одлазак Небојше Глоговца, како истичу из ЈДП-а, трагичан је и ненадокнадив губитак не само за српско позориште, филм и телевизију, него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља.

„Глоговац је био не само водећи глумац своје генерације, него и један од највећих у повести српског глумишта, играјући с пођеднаким успехом велики класични репертоар и савремене, генерацијске улоге у представама и филмовима који су снажно обележили своје време, остајући у трајном наслеђу будућих поколења“, стоји у саопштењу ЈДП-а.

РЕКЛАМА
МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ: Да ли је могуће да је градским властима преча геј парада од српских мајки и српских очева?!

Београд има снаге – ЗАВЕТНИЦИ

Да ли је могуће да је градским властима преча геј парада од српских мајки и српских очева?!Београд има снаге – ЗАВЕТНИЦИ 10✔Цео говор погледајте на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=2lBpltgYbqk

Posted by Милица Ђурђевић on Sunday, 11 February 2018

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Паклено „змијско легло“: Овде се укршта најмоћније оружје — све спремно за светски рат

Приведен мушкарац због индиција у вези са убиством на Новом Београду

(ВИДЕО) ОБУЗЕЛА МЕ ДУБОКА ТУГА И ЖАЛОСТ ЗА ДРАГИМ ГЛОГИЈЕМ: Милена Дравић открила шта је помислила када је први пут угледала Небојшу Глоговца!

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri