Pxhere
Друштво Србија

ЈАВНИ ИЗВРШИТЕЉИ У СРБИЈИ ЗАРАЂУЈУ ВИШЕ И ОД НАРКО-ДИЛЕРА! ГОРИ ОД ЗЕЛЕНАША: За дуг од 90.000 динара узму 280.000!

Сваки допис које упуте дужнику наплаћују и по 100 евра, а од повериоца се наплаћују унапред. Зарачунавају огромне камате, за годину дана са трошковима дуплирају дуг. Имају право да уђу у све рачуне дужника, плене и личне ствари чланова породице

(ВИДЕО) НАПУСТИЛА ЂИЛАСА И ДВЕРИ Јелена је данас постала члан Заветника, а ево и зашто се одлучила на тај корак!

Јавни извршитељи понашају се у Србији горе од зеленаша, а зарађују више и од нарко-дилера! Грађанима, који на основу судских пресуда дугују чак и најситније суме новца, буквално деру кожу са леђа и наплаћују силне, потпуно измишљене трошкове. Тако, на пример, извршитељи сваки допис дужнику наплаћују више од 10.000 динара, а на основни дуг обрачунавају камате по стопи која иде чак и до 12 одсто!

За само годину дана они буквално дуплирају основни дуг, а за две године га повећају и по три пута! Што је најгоре, јавни извршитељи имају право и да, на основу пресуде, уђу у све дужникове рачуне, али и да плене чак и личне ствари чланова породице.

„БИО ЈЕ ДОБАР ЧОВЕК, СВИМА СЕ ЈАВЉАО“ Детаљи трагедије у Нишу, саобраћајац у пензији се убио на кружном току, комшије у ШОКУ

Чудне ставке

О томе каква све овлашћења имају извршитељи и шта су све у стању да наплате, најбоље говори случај познатог београдског новинара (сви подаци познати редакцији). Он је 10. јуна 2016. пресудом Вишег суда осуђен да плати 90.000 динара, нико га о тој пресуди никада није обавестио, ни њега ни његове адвокате, а на крају је прошле недеље платио тачно 281.162 динара! Дакле, више него три пута више! У Србији, земљи у којој је годишња инфлација на нивоу око 1,5 одсто и док курс динара према евру јача, судски дуг који ‘извршавају’ јавни извршитељи за 28 месеци нарасте за више од 300 одсто!?!

СКАНДАЛ: Федерер има бољи третман од Ђоковића, директор Аустралијан опена СВЕ ПРИЗНАО!

Поступак извршења

  • Поступак извршења покреће поверилац
  • Извршитељ после 15 дана од прве доставе мора да покуша поново да уручи закључак о извршењу, у ком дужника обавештава о потраживању и трошковима поступка
  • У случају да не успе да га пронађе на последњој пријављеној адреси, достављање се врши прибијањем закључка на огласну таблу суда
  • Дужник има осам дана да плати главни дуг, законску затезну камату и трошкове извршног поступка
  • Осим спровођења извршења на плати или пензији, кад истекне законски рок за добровољно плаћање дуга, извршитељ може да покрене и поступак извршења на рачуну грађана, предузетника или фирми, односно на његовој имовини

(ВИДЕО) Ле Пен шокирана након скандала у Паризу: Такозвано Косово није ни постојало у Првом светском рату!

Према речима познатог новинара, извршитељ који га је ојадио учинио је све да дуг што више нарасте!

– Недавно сам добио решење јавног извршитеља по којем треба да платим чак 281.162 динара, и то због пресуде из 2016. године која износи 90.000 динара! Најгоре од свега је што нисам ни знао да тај дуг постоји?! Када сам питао извршитеље зашто ме нико две године није обавестио о постојању дуга, рекли су ми да нису могли да ме пронађу! То је апсолутно немогуће, јер сам јавна личност, често се појављујем на ТВ и сви знају где и шта радим.

(ВИДЕО) РУСИЈА ПРАВИ КОСМИЧКИ БРОД НА НУКЛЕАРНИ ПОГОН: Роскосмос се спрема за ЛЕТ У ДУБОКИ СВЕМИР!

Пре ће бити да су желели да дуг порасте и да ми отму што више пара! Притом су проверавали и све моје банкарске рачуне. И моје и чланова моје породице! Извините, а како ја да знам да тај извршитељ податке о мојим рачунима неће дати неким криминалцима?! – каже наш саговорник и додаје да се посебно шокирао када је видео какве су му све трошкове извршитељи наплатили на основни дуг:

ИЗБАЦИЛИ СРПСКЕ ПИСЦЕ ИЗ ЧИТАНКИ: Ко су књижевници о којима уче црногорски ђаци

Шта све извршитељи наплаћују

– Састављање предлога
– Вођење предмета
– Писмена достава повериоцу и дужнику
– Подаци о примањима
– Подаци из МУП
– Провера имовине
– Посао ван канцеларије
– Достављање приложеног закључка
– Награда за извршитеља

– Питао сам их како је могуће да морам да вратим чак три пута више пара него што сам дужан, а они су ми показали ставке у трошковнику за које ни сами нису знали да објасне шта значе! На мој основни дуг сваког месеца су урачунавали камату од 12 одсто годишње. А у обрачуну затезне камате, на дан 25. маја ове године, одједном се у ставци задужења појављује сума од 127.000 динара. Њихово објашњење било је да су то судски трошкови?!

Додик: РС ће заштитити своју имовину у Хрватској

Који су то судски трошкови за 50 одсто већи од основног дуга?! А онда су се ређале ставке које сам такође морао да платим. Судски трошкови извршења, трошак пред јавним извршитељем, накнада за рад јавног извршитеља… Ни они нису знали да ми објасне у чему се једна ставка разликује од друге. Ипак, немам куд, принуђен сам да због бахатости извршиоца и накарадног закона који им даје скоро неограничену моћ платим три пута више од износа пресуде – наводи наш колега, који нам је доставио комплетну документацију о ‘извршењу’.

Сурово и безосећајно

Коментаришући овај случај, стручњаци истичу да закон омогућава извршитељима да се бахате, а да је њихов интерес искључиво да згрну што више новца. Економиста Млађен Ковачевић каже да је читав описани случај у најмању руку скандалозан.

Како дуг од 90.000 порасте на 281.162

Основни дуг: 90.000 динара

Сви додатни трошкови

  • Затезна камата: 31.272 (од 10. 6. 2016. до 2. 11. 2018)
  • Судски трошкови: 127.000
  • Судски трошкови извршења: 10.113
  • Трошак пред јавним извршитељем: 12.141
  • Накнада за рад јавног извршитеља: 10.635

Укупно за наплату: 281.162 динара

– Циљ извршитеља јесте очигледно да узме што више пара. Па погледајте, то је невероватно, наплаћују три пута више него што је стварни дуг. Такође, не разумем ни како те извршитеље нико не може да контролише, они су ођедном добили огромну моћ, а не видим зашто је то било потребно… – наводи Ковачевић.

Економиста Милан Ковачевић истиче да код дуговања, поред главнице, могу да се наплате само трошкови извршитеља и затезна камата.

– Евентуално ту још може да се појави трошак за адвоката, све остало што се појави као ставка је врло сумњиво. Осим тога, затезна камата од 12 одсто је иначе безобразно висока и то је посебна прича. Све камате су пале и све су тренутно ниске, само је затезна превисока – каже Ковачевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ШОК! ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 20 СТЕПЕНИ! Ево још колико ћемо уживати у лепом времену, а онда креће МИНУС!

(ФОТО) Након Маријиног самоубиства огласио се њен бивши дечко – СЛУТЕ ЛИ ЊЕГОВЕ РЕЧИ ЈОШ ЈЕДНУ ТРАГЕДИЈУ?

ХОРОР КОД ЧАЧКА! У шуми пронађено обезглављено тело нестале жене!

(ФОТО) ЗБОГ ЊЕГА МИСЛЕ ДА ЈЕ АРКАН ЖИВ! Кад су га хрватски царинци угледали следили су се! Ко га ноћу сретне умре од страха!

ЂУКАНОВИЋУ СРБИЈА КРИВА ЗА ПРОБЛЕМЕ У РЕГИОНУ?! Плаши га Вучићева политика према Косову, привиђа му се Велика Србија…!

Чепурин: Специјална операција Косова „дипломатија у ходнику“ се наставља

И МЕРКЕЛОВА ОКРЕЋЕ ЛЕЂА ТРАМПУ И НАТО ПАКТУ: Пред Европарламентом затражила оснивање војске ЕУ

Informer

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
27°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
31°
Sun