Политика Србија

Јанковић остаје, бира се ново председништво ПСГ

Саша Јанковић остаје на челу Покрета слободних грађана, након што је, на ванредној скупштини Покрета, акламацијом одбијен предлог да се гласа о његовом поверењу. Mарковић и Ћоровићeва поднели оставке у председништву ПСГ.

Како су новинарима рекли у ПСГ, питање поверења поставио је сам Јанковић, али ће скупштина изабрати ново председништво.

Новинарима је речено да ће се сви чланови председништва повући и поново ће се бирати ново председништво, са тим што се очекује, кажу, да већина њих буде реизабрана.

(ФОТО) РАТКО МЛАДИЋ ПИСАО ДЕЛИЈАМА: Навијачи Црвене звезде објавили оригинално писмо српског генерала!

„Два члана председништва Покрета слободних грађана Аида Ћоровић и Горан Марковић поднела су остваке на место члана председништва ПСГ-а из личних разлога, али остају у Покрету, а нови чланови тог тела биће изабрани на наредној скупштини“, рекао је паузи скупштине председник ПСГ Саша Јанковић.

Јанковић је навео да је понудио оставку на скупштини, којој је каже присуствовало више од 98 одсто чланова, али да је тај предлог одбијен као и то да се о том предлогу уопште расправља и води дебата.

Јанковић је рекао да се „поткрала очигледно нека грешка или забуна или лоша информација“ и у медије је изашла информација да су поднете оставке свих у председништву и навео да председништво ПСГ постоји и да ће „наравно постојати“.

ШЕШЕЉ ПОВОДОМ ОРИЋЕВИХ ТВРДЊИ ДА НЕСМЕТАНО УЛАЗИ У СРБИЈУ И ИДЕ У ЛОВ: Полиција све да провери!

Објаснио је да су Ћоровићева и Марковић изразили жељу да на други начин раде, те да ће Марковић бити члан политичког савета ПСГ-а, а Ћоровићева ће на други начин помагати покрету „надам се а то ће она сама да каже“.

Прецизирао је да су Јанко Баљак и Никола Ђуричко данас били одсутни са седнице јер нису били у Београду, а члан председништва је и Јене Магла.

Покренули смо поступак данас измена Статута ПСГ и избора нових чланова председништва.

Јанковић је рекао да се Покрет захвалио Срђану Шкору који је поднео оставку.

Како је рекао сваки члан ПСГ-а моћи ће да се кандидује за члана председништва, а у наредном периоду, седам дана, прикупљаће се предлози, а нови чланови тог страначког тела ће бити изабрани на новој скупштини.

„Више не коментаришем никога из опозиције“

Јанковић је поручио да од данас неће коментарисати било кога из опозиције, без обзира на врсту оптужби и провокације упућених ПСГ-у, њега лично и његову породицу.

Упитан о оптужбама лидера ДЈБ Саше Радуловића да му је он током једног састанка рекао да је „ДС 2004. кренула у изградњу паралелне службе безбедности“, Јанковић је рекао да не желим да учествујем у таквој врсти дијалога.

„Ми смо на задатку оздрављења Србије, а не било каквих личних или организационих сукоба, сујета“, истакао је Јанковић.

Позвао се на извештај у време док је био заштитиник грађана, а у коме се, каже, види да је давно написао да у Србији постоје недржавне службе безбедности, паралелни центри прислушкивања.

„Како је Радуловић схватио то што је схватио да се односи на једну конкретну странку.. Многе странке то имају. Раде Булатовић је као директор БИА на скупу који сам организовао док сам радио у ОЕБС-у 2005. или 2006. говорио да се највећи број прислушкивања и највећи проблеми праве из неформалних служби које су под страначком контролом“, рекао је Јанковић.

Не треба, додаје, губити из вида да се огромна количина политичког утицаја у Србији врши из таквих неформалних, незаконитих организација.

„Никаква то тајна није. Данас у Србији постоје људи који за странке, за организације, за фирме, за појединце раде ствари које су законом забрањене“, навео је Јанковић, али није прецизирао на кога мисли и одакле му та сазнања.

Упитан о „свађама“ у опозицији неколико месеци пред изборе у Београду, и како у таквим условима очекује победу опозиције, Јанковић каже да ПСГ то не види као свађу.

„Није наш циљ рушење Александра Вучића. Наш циљ је уређена, пристојна земља у којој људи желе да живе. Вучић и његова власт су само препрека на том путу“, навео је Јанковић.

Упитан да ли очекује још одлазака из ПСГ, Јанковић каже да је тај покрет организација која ће постојати јако дуго, из које ће људи одлазити и у њу долазити и да не види да му прети било каква опасност – „управо супротно“.

Јанковић ни данас није желео да коментарише оставку члана Председништва Срђана Шкора и његове оптужбе.

,,Дојче веле“ о Јанковићу: Напуштена нада опозиције

Ванредна скупштина ПСГ одржава се у тренутку након одласка великог броја оснивача и чланова руководства, као и заоштрених односа лидера Покрета са другим опозиционим странкама.

Покрет је протекле недеље напустио Шкоро, уз оптужбу да је ПСГ постао приватно предузеће Славице и Саше Јанковића у којем се фаворизују полтрони. О незадовољству стањем у ПСГ-у посведочио је јавно и академик Душан Теодоровић.

Јанковић је неколико дана ћутао, а затим је оптужио владајућу странку за оно што њему пребацују његови доскорашњи партијски другови.

Протеклих месеци заоштрио је сукоб са лидерима опозиције, што је релативизовало његова настојања да он и ПСГ буду опозициони стожер.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Египатска авијација извршила низ осветничких напада на терористе на Синају (ВИДЕО)

Хрватска са стрепњом чека пресуду Хашког суда поводом случаја ,,Херцег-Босна“

Србима на Космету краду кола, краве, фрезе…

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat