Саша Јанковић (Фото: Медијацентар)
Политика Србија

ЈАНКОВИЋ БЕЗ БЛАМА ПРИЗНАО: Истина је, хтео сам да од Вучића тражим премијерско место и заједничку владу опозиције и СНС

Лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић, после жестоке буре која се подигла у опозицији, а нарочито у његовом покрету, који су напустили неки од оснивача, открио је да је Александру Вучићу намеравао да понуди заједничку Владу, са Јанковићем као премијером.

ШОКАНТНО!Лазански оптужује досовску власт: ЗА МИЛОШЕВИЋЕВУ ГЛАВУ УЗЕЛИ 10.000.000 ДОЛАРА!

Јанковић је испричао шта се дешавало на тајној вечери у његовом стану, где је и настала та идеја.

– Српска политика гурнута је у трачеве, заглибљена је и закочена у блату да се не би бавили суштином – разграђивањем политичке корупције и тајних токова новца. Јавност је згађена. Притисак нових афера је такав да ако одговорим – учествујем, ако не одговорим – сумњив сам у очима људи који не могу да појме дубину дна – објаснио је председник ПСГ.

Он је додао да је „непосредно пре и након председничких избора на њега вршен огроман притисак, и из домаће и спољне политике, да случајно не покренем протесте на улици, а када су почели, да им се не придружи“.

– Кључан политички партнер рекао ми је да његова странка неће учествовати у ни у каквим евентуалним протестима, а када су пристигли први незванични резултати, тражио је да први честитам Александру Вучићу. Главни правни стручњак у штабу тврдила је да „немамо довољно јак случај“ упркос утврђених 800 гласова мањка у само два џака. подршка споља да се изборна крађа раскринка није постојала. Сви смо размишљали како каналисати огромно незадовољство, а бити одговоран према људима – многи су били љути, али довољне, критичне масе за промене није било – рекао је лидер ПСГ, не желевши да открије ко га је то терао да први честита Вучићу, ко је вршио притисак због протеста.

(ВИДЕО/ФОТО) ОН ЈЕ НАЈГОРИ СЕРИЈСКИ УБИЦА ДЕЦЕ ИКАД: 147 дечака тако брутално силовао и убио да су га прозвали ЗВЕР

Како је рекао, „десетине идеја бацане су на сто, одбациване, свака од њих неком није била довољно добра“.

– Изгубили смо фокус, Вучић је повео игру. У таквој атмосфери, једне вечери у мом стану до касно је седело шесторо људи – ту су били и Душан теодоровић и његова супруга. пало ми је на памет да би се Вучићу могао поставити захтев који је довољно логичан, јасан и јак да наметне нови ток догађаја. Нешто сасвим неочекивано, чиме бисмо преузели иницијативу, а не пратили оно што Вучић ради, натерали га да се брани.

Јанковић каже да је тада рекао отприлике: „Чињеница је да он са мање од 30 одсто гласова има 100 одсто институција и власти. Истакнимо захтев: тражио си место председника републике, присвојио си га, али не можеш имати целу државу. Захтевамо да другог по политичкој снази према резултатима избора ( а то је у том тренутку био Саша Јанковић, прим. аут.) предложиш за председника Владе, с обавезом да он формира владу националног јединства која би спречила пад у диктатуру и конфликт између СНС и другог дела Србије. Тај конкретан политички захтав можда би могао да окупи све који су полако губили смер“.

На констатацију да је управо признао да се нудио Вучићу да га прими у Владу, Јанковић каже:

– Не, Вучић тај предлог, наравно, не би прихватио, јер зна да би му то био почетак краја, али би смо ми водили причу, а он би се бранио. Друштво за столом је одбацило и ту идеју као компликовану и прешли смо на друге. Сутра сам се видео са Шутановцеми у низу идеја које смо разматрали поменуо сам му и ту. Могли бисмо да јавно предложимо министре, њега за унутрашње послове и неке са њихове стране. Противник би био у дефанзиви, сумњали би једни у друге… Рекао је да се цео живот спрема за тај посао, али је још размислио и оценио да је идеја сувише компликована. Увече сам је поменуо још некоме ко је оценио да је нереалнода то спроведемо. Све то се десило у 24 сата, крајем прве недеље априла. Прихватио сам мишљења осталих и заборавио на ту идеју. осам месеци касније постала је оружје против мене, покрета и опозиције. Србија јури сопствени реп. Кеш несметано тече из јавних у у приватне џепове. Фини људи се саблажњавају. Три хиљаде за господина – рекао је Јанковић.

Објашњење на Твитеру

Јанковић је и на свом Твитер налогу објаснио своју идеју о сарадњи са Вучићем. Рекао је да „наравно да план никад није био да будем Вучићев премијер“.

(ВИДЕО) КАКВО ЧУДОВИШТЕ СУ УХВАТИЛИ: Мислили су да им је џиновска змија прогутала теле, а у утроби су пронашли нешто много горе!

Бивши чланови затечени

Срђан Шкоро, бивши члан Председништва ПСГ, није знао за Јанковићев план.

– Док сам био члан покрета, ми смо се залагали, између осталог, да нема ни прикривене ни стварне сарадње са Вучићем. Шта је сад ово, заиста не знам. прилично сам затечен – каже Шкоро.

Академик Душан Теодоровић, такође, бивши члан председништва ПСГ није знао да је Јанковић нудио Шутановцу место министра полиције у заједничкој влади са СНС.

ОЛИВЕРА КОВАЧЕВИЋ ИЗАЗВАЛА ХАОС НА РТС: Своју емисију претворила у суђење Србији за агресију на Хрватску и БиХ!

– Једино ми је позната егоцентрична идеја да се организује митинг на Тргу републике на коме би се захтевало од Вучића да мандат за састав Владе Србије повери Јанковићу. Неколико часних људи је својим чврстим ставом натерало Јанковића да одустане од те опортунистичке идеје – каже Теодоровић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОПОВИЋ: Хрватска да одговара за своје злочине и оптужбе на рачун Србије!

Стефановић: „Затамњење“ Харадинајеве потернице преседан

БЕОГРАЂАНИ, ЛОПАТЕ У РУКЕ: Ако не очистите снег испред зграде, чекају вас ПАПРЕНЕ КАЗНЕ!

Америка обећава Украјини: Стиже оружје

Извор: Курир/Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon
28°
Tue