dveri.rs
Политика Србија

Јањушевић: ,,Министарка вређа домаћице, варјача и фотеља могу заједно“

Марија Јањушевић, народни посланик и члан Председништва Двери говори о дуго најављиваном закону о родној равнопрвавности и шта он заправо значи.

,,Поводом све учесталијег најављивања да ће ускоро бити усвојен закон о родној равноправности, намеће се логично питање због чега се месецима о томе говори, а Предлог закона још увек није стигао у Народну скупштину Републике Србије?

Јавност, жене пре свега, имају право да знају одговор на ово питање, који је баналан и на  једноставан и јасан начин осликава политику и лицемерје СНС-а.

Предлог закона о родној равноправности није се нашао у процедури из једноставног разлога што министарка Зорана Михајловић инсистира да она буде предлагач тог закона, а Министарство рада, запошљавања, борачка и социјална питања јој то оспорава.

Срећом, преписка  (надмудривање) Министарке Зоране са Министарством води се кроз уредну писану коресподенцију, па ће заинтересованим грађанкама и грађанима бити лако да се увере у ову нашу тврдњу, која у другачијем светлу приказује борбу за равноправност полова у Србији, која мора бити јасна и без ичијих задњих намера и покушаја стицања личних политичких поена.

Интересантно је да Министарка Михајловић у свом ауторском тексту представља  Предлог закона о родној равноправности као револуционаран, који, како она каже, „мења сутрашњицу“.

Стиче се утисак да пре министарке Михајловић и овог Нацрта закона о родној  равноправности није било у Србији апсолутно ниједног законског решења на ову тему и да ће тек од овог закона кренути „рачунање времена“ некаквој женској слободи у Србији.

Да јој мало освежимо памћење – 2009. године је донет Закон о равноправности полова. Он има своје мањкавости, прва је та што се не примењује већим делом, али једна од његових важних предности за све жене и мушкарце у Србији јесте усаглашеност са Уставом Србије.

Он регулише равноправан однос између полова. Под половима се подразумевају у српском језику жене и мушкарци. Рећи да је неко жена, женског пола или женског рода је све до министарке Михајловић било потпуно исто. Откуд сад одједном у нашем законодавству разликовање равноправности родова?

Зашто Министарка инсистира да се нови закон назове законом о равноправности родова (такозваној „родној равноправности“)? У Србији не живе никакви „родови“ нити „родни идентитети“ већ живе жене и мушкарци, девојчице и дечаци, синови и ћерке, очеви и мајке, сестре, браћа, тетке, тече. Још једна одлика традиционалне Србије на коју се министарка позива у свом ауторском тексту.

Женама у Србији није потребан никакав револуционарни изум Зоране Михајловић који ће наводно спасити нас жене од некаквих грозних кецеља и варјача. Не стидимо се ни варјача ни пелена, кецеља,  али не одступамо ни од директорске фотеље, професорског звања, академске титуле, судијске, тренерске, посланичке или одборничке клупе.

Ми, жене у Србији, знамо добро шта је равноправност жена и мушкараца (тј. равноправност полова) а шта је антипородична идеологија родне равноправности.

Недопустиво је да министарка потцењује својим изјавама жене због сопственог избора да буду домаћице и примарно посвећене одгајању деце и вођењу домаћинства. Министарки просто не полази за руком да свој интимни антипородични став,  који је по нашем мишљењу омаловажавајући за жене које бирају да буду стубови породице и бирају да остану код куће, а не агент(киње) страних служби или перјанице антисрпске политике. Она прећуткује чињеницу да Србијом већ владају поједине жене, агенти страних интереса у Србији и то на највишим државничким функцијама.

Српски покрет Двери има јасан став према положају жена у друштву и одговарајући програм, који препознаје све проблеме савремене српске жене, коју посматра као нераздвојни део породице, њене природне средине.

Жена у породици мора да има могућност избора и одлучивања, подршку државе, могућност интелектуалног, професионалног економског развоја, пре свега право на усклађеност професионалних и родитељских обавеза, уколико се одлучи да постане мајка.

Све док јој је обезбеђено право да бира, жена је равноправна са мушкарцем. А држава која годишње губи 50.000 становника мора да брине о обнови друштва и поспешује рађање и родитељство. Улога жене је у том смислу неприкосновена и незаменљива.

Брижна министарка Михајловић се није огласила у јулу ове године, да осуди свирепа убистава мајки и детета у Центрима за социјални рад, није предложила свом колеги др Небојши Стефановићу да поднесе оставку на место министра унутрашњих послова због пропуста у спровођењу безбедносних мера.

Уместо што, како сама наводи у „традиционалној Србији“ обилази градилишта управо на дан једног од највећих верских празника, који грађани православне вероисповести поштују и славе, било би корисно да министарка обиђе центре за социјални рад и увери се да су жене и даље незаштићене, као и да велике компаније попут Теленора, Јуре, али и многих других, породиљама дају отказ чим се врате на посао са породиљског одсуства.

Министарка критикујући послодавце заборавља да постоје и жене послодавци, чији положај се додатно компликује када остану у другом стању. Послодавци су дужни да поштују закон. Пожељно је и да имају емпатију према будућим мајкама, али дуготрајну, одрживу и адекватну политику према породиљама, старијим женама жртвама транзиције, женама на селу, младим научницама, ученицама, уметницама и уопште речено – о  свакој жени у друштву мора да брине пре свега држава.

Послодавци све и да то желе, нису у могућности да сами финансирају спровођење Породичног и осталих закона који за циљ имају обезбеђивање бољег положаја жена.

Женска снага Двери верује да жене у Србији желе да их представљају искрене активисткиње, које личним примером и посвећеношћу потврђују оно за шта се залажу.“

Извор: Двери

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Двери најавиле протест

СВАКИ ЧЕТВРТИ СРБИН РАДИ НА ЦРНО! Држава објавила рат фирмама које НЕ ПРИЈАВЉУЈУ РАДНИКЕ!

Удаје се наша најлепша политичарка, венчава је Амфилохије!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
29°
Sat