informer.rs
Економија Србија

„Јазаки“ отворио фабрику у Шапцу

Јапанска компанија "Јазаки" свечано у Шапцу отворила фабрику за производњу кабловских сетова за камионе Дајмлер, у присуству председника Србије Александра Вучића.

„Јазаки“ је већ запослио више од 500 радника, а до краја 2019. године планира да запосли до 1.700 радника у нашој земљи.

Инвестиција је вредна око 25 милиона евра, укупна површина фабрике је 29.488 метара квадратних, а фабрички круг се простире на око седам хектара у индустријској зони.

Отварању су, поред Вучића, присуствовали и министар привреде Горан Кнежевић, в.д. директора Развојне агенције Србије Радош Газдић, председник „Јазаки“ корпорације Шинђи Јазаки, председник Јазаки Европа Бо Инге Андерсон, амбасадор Јапана Ђуићи Такахара, представник компаније Дајмлер Тракс Инго Етишер и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

У склопу фабрике се налази производни погон, канцеларије, магацин, кантин и здравствена амбуланта.

Светски произвођач каблова за ауто индустрију „Јазаки“, се уговором обавезао на улагање у Србији од око 25 милиона евра и да ће укупно запослити 1.700 радника.

Планирани годишњи извоз је око 120 милиона евра.

„Јазаки“ је тренутно највећа фабрика у Шапцу и једна од највећих гринфилд инвестиција у Србији.

Реч је о глобалној компанији са седиштем у Јапану, првенствено ангажована у индустрији аутомобилских компоненти, а главна делатност је производња електронских компоненти за камионе ОЕМ за европско тржиште.

Највећи део производног програма односи се на електронске компоненте које се уграђују у аутомобиле и системе за пренос електричне енергије, „Јазаки“ тренутно послује у 46 земаља и запошљава 290.000 радника, а компанија има око 450 производних и других локација.

Градња фабрике је почела прошле године и трајала је 258 дана, и од јуна је почео да ради и Тренинг центар за обуку запослених у Србији.

Стављање фабрике у погон обележено је и симболичним спајањем каблова, а након свечаности Вућић ће заједно са домаћинима и гостима посаидит шест стабала јапанске трешње испред фабрике.

Влада Србије је „Јазакију“ одобрила око 10 милиона евра помоћи за покретање фабрике у Шапцу, а из градског буџета је за инфраструктурно опремање издвојено 2,4 милиона евра.

Компанија „Јазаки“ је основана 1929. године и послује на око 500 локација и има више од 200 фабрика.

„Јазаки“ у Европи има око 350.000 запослених у више од 20 земаља. Има двадесетак призводних погона и више истраживачко-научних ценатара.

Такође, има више производних погона у Бугарској и Румунији, а компанија је у 2014. години остварила приход од 13,8 милијарди долара.

Шабац је и први југословенски град који има повељу о пријатељству са јапанским народом. Пријатељство између Шапца и јапанског Фуџимија траје већ 35 година.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДАН ОДЛУКЕ! Данас пресуда Капетану Драгану – КЕПА НА СИЛУ ОСУЂУЈУ НА 20 ГОДИНА РОБИЈЕ!?

ЕВО ЗАШТО ЈЕ ЗОРАН ПАО НА ПОЛИГРАФУ! На ДВА КЉУЧНА ПИТАЊА у вези са Јелениним убиством је СЛАГАО!

„Мигови“ слећу па долази Шојгу

У Русији представљен концепт „летећег аутомобила“ (ВИДЕО)

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
13°
Thu
15°
Fri
17°
Sat
19°
Sun