Извор: pixabay.com
Занимљивости

Изумирање прети највећим и најмањим врстама

Највећим и најмањим животињским врстама највише прети изумирање, наводи се у новом истраживању научника из САД, Велике Британије, Швајцарске и Аустралије.

Величина тела је битна када се ради о ризику од изумирања, а кичмењаци у такозваној „златној зони“ – ни превелики ни премали, „побеђују“ по опстанку.

Научници тврде да је потребно заштитити животиње с оба краја скале. Као највећа претња за велике животиње је наведен лов, док су мале у опасности од загађења и сече шума.

„Највећим кичмењацима највише прете људи који их убијају. Најмање врсте су вероватно географски ограничене, што је важан фактор за ризик од изумирања, а прети им нестанак станишта“, рекао је вођа тог истраживања Бил Рипл за ББЦ.

Истраживање је нашло нове доказе да животињске врсте толико изумиру, да се може сматрати да је у току „шесто масовно истребљење„. То је подстакло напоре да се одреде кључни фактори ризика истребљења неке врсте.

Један је величина тела, а истраживања на птицама и сисарима показују да је вероватније да ће крупније врсте изумрети. Исто се показало и за најситније животиње.

Крупне животиње – слонови, носорози, лавови су дуго предмет заштите, док рибе, птице, гмизавци и водоземци који су џинови у својим породицама, попут кит-ајкуле, сомалског ноја или кинеског џиновског даждевњака, често бивају занемарени.

Истовремено угрожене врсте малих животиња – жаба и ровчица, такође добијају веома мало пажње.

„Мислим да морамо скренути више пажње на најмање, јер већи већ имају много пажње“, рекао је Рипл.

Научници су упоредили телесну масу и ризик од истребљења за више од 25.000 врста кичмењака, а изумирање прети око 4.000. Те врсте живе пођеднако на копну и у слаткој и сланој води.

Највеће претње за велике животиње су регулисани и нерегулисани риболов, лов и хватање због хране, трговине или лекова, а за најмање загађење језера, река и потока, пољопривреда и сеча шума.

Изумирање може бити природан процес који погађа неколико врста годишње, међутим, процене говоре да врсте нестају стотинама пута више од уобичајене стопе.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БРУТАЛАН ОДГОВОР МОСКВЕ НА ТРАМПОВ ГОВОР: То је најгори могући цинизам, нека прво врате Србији Косово!

Вулин и Скот о војној сарадњи Србије и САД

БОРБА ПРОТИВ СЕПАРАТИЗМА: Шпанска полиција ухапсила 12 особа у рацијама у Каталонији

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue