Извор: МУП Србије
Занимљивости

Израз нам је сасвим уобичајен и не доводимо га у питање, али знате ли зашто се полицијски комби зове баш МАРИЦА?

Виђамо је свакодневно и откад знамо за себе знамо и да се зове "марица", али зашто чувени плави комби носи баш тај назив - ретко ко зна.

(ВИДЕО) БИБЛИЈСКО ПРОРОЧАНСТВО СЕ ОСТВАРУЈЕ, СТИЖЕ СУДЊИ ДАН?! Родило се црвено теле у Израелу! Следећих 7 година кобне за човечанство!

Иако већина верује да је полицијско комби возило добило надимак у инспиративном тренутку неког домаћег шаљивџије, истина је другачија.

Назив “марица” води порекло из енглеског језика. Још у 19. веку, црне полицијске кочије називане су “Блацк Мариа” широм енглеског говорног подручја.

(ВИДЕО) ЦЕО ЛЕСКОВАЦ БРУЈИ О ОВОМЕ: Директор школе на Роштиљијади лумповао с трбушним плесачицама пред ђацима! А онда се огласио: Све што се види на снимку није тачно!

Ипак, даља етимологија надимка није најсигурнија и рачва се у два правца.

Први се везује за “Црну Марију”, славну кобилу која је средином 19. века у САД побеђивала у многим тркама, а због велике популарности коју је стекла, постало је уобичајено да црни коњи добијају њено име.

Такође, међу полицајцима се одомаћио израз “Пошаљи црну Марију”, који се односио на боју кочије, али и брзину којом је требало да стигне на место злочина.

(ВИДЕО) НАТЕРАЛИ СУ СИНА НАШЕГ ПЕВАЧА ДА КЛЕКНЕ И МОЛИ ЗА МИЛОСТ: Када је криминалац из Железника чуо Арканов глас, буквално је ПРЕБЛЕДЕО и ЗАНЕМЕО, а онда је…

Према другој теорији, мада мање вероватној, порекло надимка везује се за Афроамериканку Марију Ли, која је у првој половини 19. века у Бостону поседовала бордел. Како је била веома крупна и јака, полиција ју је често звала у помоћ при интервенцијама, када би посетиоци правили проблеме у борделу.

Наводно је Марија била веома ревносна, да ју је полиција звала као испомоћ и приликом других интервенција, па је временом и полицијска кочија, као верни полицијски помоћник, добила надимак Црна Марија.

(ВИДЕО) СТРАШНА ИСПОВЕСТ ЧУВЕНОГ ФУДБАЛЕРА: Потписао сам за Манчестер јунајтед, а онда сам упуцан у главу! Сада продајем хлеб

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Паметна ракета „скида“ терористу у Сирији

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЈЕЦАЈИ ОДЗВАЊАЛИ ГРОБЉЕМ У СРПСКОЈ ЦРЊИ! Сахрањена беба због које се отац избо 19 пута! НИЈЕ ДОЧЕКАО ПРВИ РОЂЕНДАН!

ПАРТИЗАН СЕ РАТОСИЉАО НАЈСКУПЉЕГ ИГРАЧА У ИСТОРИЈИ: Сејдуба Сума напустио црно-беле! Ево где наставља каријеру

ВУЛИН: На Косову и Метохији нема Републике Српске, али има и Србије и Срба и то је оно што Весељију смета

УБИЈЕН СРПСКИ ПОВРАТНИК У МОСТАРУ: Мушкарац рањен на гробљу, па преминуо

Десант на Пацифику: Хоће ли Запад сада активирати Јапан

ДОЛАЗИЛА САМ ПАВЛУ НА ГРОБ ДАН И НОЋ И КЛЕЧАЛА: Чувена српска рукометашица имала је само једну МОЛИТВУ и у 50. години ДОБИЛА ЈЕ СИНА!

Извор: alo.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
29°
Mon
28°
Tue
28°
Wed
29°
Thu