Uncategorized

Израелски професор: ,,Јасеновац је био ГОРИ ОД АУШВИЦА, канонизација Степинца ЈЕ ЗЛОЧИН!“

Канонизација хрватског бискупа Алојзија Степинца била би сама по себи злочин, изјавио је професор доктор Гидеон Грајф, израелски експерт за Холокауст.

Према његовим речима, људи који намеравају да га канонизују су злочинци који се подсмехују жртвама Јасеновца, логора који је по зверствима био страшнији и од Аушвица.

Професор Гидеон Грајф, извор: embassies.gov.il

Професор Грајф, који је главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста „Шем олам“, рекао је у разговору за „Новости“ да су он и председник института рабин Абрахам Кригер дошли у Београд да „изразе противљење хрватским покушајима да преиначе историју“.

„Када је реч о кардиналу Алојзију Степинцу, рећи ћу вам кратко: Његова канонизација је сама по себи злочин, а људи који намеравају да га канонизују су злочинци. То је подсемхивање жртвама. Свако ко је подржавао злочиначки режим попут усташког не заслужује никакву награду“, рекао је Грајф.

„Чак не знају ни у којој је држави био, а камоли да га лоцирају. А историја убијених у Јасеновцу није само историја смрти, већ историја о зверствима, злу, садизму и нечовештву. У концентрационим логорима које су водили Хрвати смрт је сматрана врхунском вредношћу“, наводи Грајф.

Он је навео да се логор Јасеновац и други из његовог „система“ разликују од осталих нацистичких логора зато што су према сведочењима преживелих мучења у Јасеновцу била много монструознија него у Аушвицу и осталим нацистичким логорима и зато што је настао и постојао без учесћа немачких војника.

Био је то пакао на земљи. Зато су у Јасеновцу хрватске руке потпуно прекривене крвљу„, оценио је Грајф.

Јужна капија логора Јасеновац

Професор Грајф који се у последње две године бави проучавањем Јасеновца и најављује објављивање књиге „Јасеновац- Аушвиц Балкана“, наводи да је Јасеновац јединствен и по томе што је имао логоре за децу.

„Немци су имали логоре за жене, мушкарце или мешовите у којима су са одраслима била и деца. А Хрвати су отишли корак даље и имали чак дечје логоре. Страхота“, рекао је Грајф и додао да је „страшна и неоспорна истина“ да су чак и немачки официри при посети Јасеновцу и другим логорима у Хрватској били згранути бруталношћу коју су у њима видели.

Професор је потом подсетио да је тако 10. јула 1941. немачки војни аташе у Загребу Едмонд фон Хорстенау написао Хајнриху Химлеру да су немачке трупе „неми сведоци бруталности усташа над Србима, Јеврејима и Ромима“.

Професор је навео да је због свих страхота које је сазнао о жртвама Јасеновца у последње две године, одлучио да део свог рада посвети њиховим животима истакавши да је сигуран да „њихове убице Хрвати са својим пријатељима“ неће успети да „избришу трагове злочина, поново пишу историју и да изврну чињенице“.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Патријарх Иринеј: ,,Државници не смеју дати Косово!“

Конгрес уводи НОВЕ санкције Русији!

Индија и Пакистан на граници нуклеарног конфликта: зашто се то тиче свих

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
26°
Tue
25°
Wed
21°
Thu
20°
Fri