Блиски исток

Израел уклања детекторе метала са Храмовне горе

Израелска влада одлучила је да уклони детекторе метала са прилаза Храмовној гори и замени их суптилнијим средствима надзора саопштио је кабинет премијера Бењамина Нетанијахуа.

Израел је прихватио „препоруке свих безбедносних служби да се провера помоћу детектора метала замени сигурносном провером која се заснива на напредним технологијама и другим средствима“, истиче се у саопштењу.

Више стотина Палестинаца окупило се у близини једног од улаза на Храмовну гору да прославе ову одлуку Израела. Један Палестинац употребио је снажно пиротехничко средство због чега је интервенисала израелска полиција растеравши скуп шок бомбама.

Израелске власти су поставиле детекторе метала на прилазима Храмовној гори после убиства двојице израелских полицајаца у нападу тројице израелских Арапа 14. јула.

Одлука о уклањању детектора донета је после сусрета Нетањахуа и јорданског краља Абдулаха II. Јордан је званично чувар муслиманских светих места у Јерусалиму.

Неспоразуми око Брда храма, како га Јевреји зову јер су се тамо некада налазили древни јеврејски храмови, односно Харам ал Шарифа (Узвишеног уточишта), како га зову муслимани и на коме се сада налазе џамије Купола на стени и Ал Акса и раније су изазивали велике сукобе између два народа.

Извор: Н1

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu