ria.ru
Свет

Израел неће више да финансира Уједињене нације!

Током прве посете генералног секретара УН-а Антонија Гутереша Израелу, речено је да Израел ,,више неће да трпи предрасуде" према себи унутар организације. То је изјавила заменица министра спољних послова Израела Ципи Хотовели.

,,Ми се трудимо да постигнемо драматиче промене у смислу како се УН односе према Израелу. Дошло је време да се то питање директно отвори током преговора и да се донесе недвосмислено решење.“ – рекла је Хотовели.

Она је нагласила да ако УН ,,радикално не измене своје понашање, изгубиће и подршку и финансије“ од стране Израела и других држава. Хотовели је такође рекла да су САД промениле свој став: јасно су рекле да више неће трпети предрасуде у односу са Израелом.

Заменица министра је рекла и да ће разговор са Гутерешем бити такође сконцентрисан и на учвршћивање мисије УН у Либану. ,,Очигледно је да је време за промену мандата.“ – приметила је она.

Раније је званични представник генералног секретара УН Стефан Дјужарик изјавио да ће Гутереш током своје прве посете Израелу и Палестини следеће недеље преговарати са лидерима обе стране.

У среду је на СБ УН разматрано деловање Мировних снага УН у Либану, које се налазе на југу те земље од 2006. године ради контролисања режима прекида ватре са Израелом. Француска намерава да представи резолуцију о продужетку тренутног мандата мисије за још годину дана. Притом заменица сталног представника Француске при УН није искључила ,,измене у тексту резолуције“. Међутим, стална представница САД при УН, Ники Хејли, рекла је да жели измене у мандату, како би војска УН предузела низ мера у односу на либанску групу ,,Хезболах“, коју САД сматрају терористичком.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Србија пред националном катастрофом: Извори воде у рукама странаца

Нови предмет за већу безбедност ученика

СТЕФАНОВИЋ: Појачана контрола саобраћаја поред школа

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon