Извор: pixabay.com
Занимљивости

Изложба поводом двадесет година ,,Харија Потера“

Поводом две деценије од објављивања првог дела Џоане Роулинг „Хари Потер и камен мудрости”, отвара се изложба у Британској библиотеци која ће наредне године гостовати у музеју Историјског друштва Њујорка.

У онлајн претпродаји већ је разграбљено више од 25.000 улазница за изложбу „Хари Потер – историја магије” која се отвара 20. октобра у Лондону, у Британској библиотеци. Импозантни број улазница, и то месец дана пре отварања поставке, сврстава изложбу на прво место најпосећенијих манифестација уприличених у националној библиотеци Уједињеног Краљевства и једној од највећих светских истраживачких библиотека.

Посетиоци ће имати прилику да до фебруара наредне године виде ретке књиге, рукописе и магичне предмете из богате колекције које је пре писања прве књиге у серијалу користила за истраживање и сама књижевница. Такође, међу експонатима ће бити изложени и оригинални списи као и илустрације и нацрти Џима Кеја.

Како је за британске медије рекао Џејми Ендруз, шеф одељења за културу и учење Британске библиотеке, и сами организатори били су веома узбуђени током њеног припремања.

– Покушали смо да ухватимо традицију и фолклор магије широм света који су на неки начин у срцу приче о Харију Потеру и Хогвортсу, рекао је он и додао да је сигуран да ће посетиоци бити зачарани артефактима различитих магичних традиција из различитих делова планете. Књиге, предмети, описи ритуала само су неки од детаља предочених јавности а које су кустоси приказали користећи богати фундус библиотеке са више од 150 милиона различитих предмета на готово свим живим говорним и писаним језицима света.

Очекује се да ће на отварању наредног месеца присуствовати сама књижевница Џоана Роулинг. Такође, паралелно са радом на лондонској изложби трајале су припремне радње за селидбу поставке наредне године преко океана. Јер, поводом тачно 20 година од изласка прве од осам књига из серијала о Харију Потеру, који су подједнако радо читали и деца и одрасли, на тржишту САД, изложба ће се представити публици у музеју Историјског друштва Њујорка, на Менхетну.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Насина летелица која ,,јури“ астероид данас ,,хвата убрзање“ од Земље

Иран тестирао ракету у јеку тензија са САД (ВИДЕО)

ЗАКЉУЧАК ВЕЖБЕ: ,,МУП спреман да у најкраћем року подигне ресурсе на највиши ниво“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue