Youtube
Регион

Изетбеговић: Косово не може бити признато без консензуса у Председништву БиХ

Члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је да Косово не може бити признато док за такву одлуку не буде консензуса у Председништву БиХ.

(ФОТО) Жене преваранти харају Јагодином: Купују, а не плаћају, али на начин да им полиција не може ништа

Члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је да Косово не може бити признато док за такву одлуку не буде консензуса у Председништву БиХ.

„Никаква се копља не ломе на питању признања Косова. Тог признања не може бити док за такву одлуку не буде консензуса у Председништву БиХ“, рекао је Изетбеговић у интервјуу за сарајевски портал Клиx.

Он је навео да су се медији и политичари у Србији и РС обрушили на њега само зато јер је у интервјуу за Дојче веле поновио свој више пута јавно изнет став о признању Косова.

„Због тог става, као и става да нема мирне поделе БиХ, назван сам највећим непријатељем Срба, заседао је Савет за националну безбедност Србије, оптужен сам да сам организовао обуку 9.000 паравојника и све је то урађено, наоко, без правог разлога. Али разлога у политици увек има“, казао је он.

Према његовим речима, „ништа се не дешава и не прича случајно“, а „неким српским политичарима очигледно треба непријатељ, па га онда, ако га нема, измишљају“.

ЕВАКУИСАН ДЕЛТА СИТИ НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Полицији дојављено да је у тржном центру ПОСТАВЉЕНА БОМБА!

„Треба им за њихове тврдње о наводној угрожености Срба на Балкану, које ће затим преточити у декларације и документе. Наравно да није истина да ја правим паравојску, али јесте истина да (председник РС Милорад) Додик прави нуклеус нечега што би могло бити паравојска“, оценио је бошњачки члан Председништва БиХ.

Изетбеговић је оценио да се „Додик поиграва емоцијама Срба, распирује ратне, сепаратистичке емоције“, додавши да је то „опасна, непредвидива игра“ и да Додик води српски народ у погрешном смеру.

„Уверен сам, на крају ће се испоставити да је он (Додик) својом политиком нанео огромну штету босанским Србима, производећи нестабилност која је највише коштала ентитет РС. Економски раст на подручјима која претежно настањују Бошњаци је већи, а задуженост је битно мања него у ентитету РС“, казао је он.

Изетбеговић тврди да се ти „лоши економски резултати прилично успешно прикривају националистичком реториком СНСД-а и Милорада Додика“, али да ће, пре или касније, народ у РС „прогледати и схватити оно што је очигледно“.

Он је даље казао да Председништво БиХ скоро све спољнополитичке одлуке доноси консензусом, а да су једина спољнополитичка питања око којих није било консензуса она која се односе на отворена питања са Србијом и Хрватском, као и питања која се тичу прошлости.

(ВИДЕО) ПУТИН ПРИМЕТИО ДА ГА НЕКО ПРАТИ: Док је напуштао Сирију кроз прозор авиона је видео нешто на небу!

„Питања из прошлости ћемо, уверен сам, у догледно време у великој мери превазићи, јер теме које се тичу догађаја из протеклог рата и пресуда Хашког трибунала су оптеретиле 2017. годину као ниједну пре ње. Наравно, негирање геноцида и постојања удружених злочиначких подухвата, а нарочито величање и проглашавање ратних злочинаца херојима мора престати“, нагласио је Изетбеговић.

Он сматра да ће се наставити мимоилажење у вези са отвореним питањима која се односе на Хрватску и Србију, јер друга два члана Председништва БиХ, Младен Иванић и Драган Човић, сматрају да БиХ треба да „прати“ ставове Србије и Хрватске око отворених питања и односима са тим земљама.

„Они сматрају да је оно што је у интересу Србије или Хрватске по аутоматизму и у интересу Срба и Хрвата у БиХ, а тиме и у интересу БиХ. Ја такво размишљање не прихватам“, оценио је Изетбеговић.

Он је навео да никада неће прихватити да Босна и Херцеговина у својим спољнополитичким одлукама „прати“ ставове Србије или Хрватске или било које друге државе по било којем питању из области спољне политике.

ОПСАДНО СТАЊЕ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ: Све је почело када је певачица рањена у главу! У масовној тучи повређени ЗАТВОРСКИ ЧУВАР И ПОЛИЦАЈАЦ

„Босна и Херцеговина ће своју спољну политику водити самостално и искључиво је базирати на сувереним интересима и правима Босне и Херцеговине. Наравно да ћемо при доношењу одлука узимати у обзир и ставове других па и суседних држава, као и Европске уније, према којој имамо обавезу по Споразуму о стабилизацији и придруживању да приближавамо спољнополитичке ставове“, истакао је бошњачки члан Председништва БиХ.

Према његовим речима, суседне земље ће морати да се науче да односе са БиХ граде на међусобном уважавању, поштовању и реципроцитету.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Терористи се прегрупишу у Сирији: Креће офанзива

ХАГ ОДЛУЧИО: Френки Симатовић пуштен на привремену слободу!

Путинова странка традиционално угостила Заветнике у Москви (ФОТО)

ВУЧИЋ О КРИТИКАМА ИЗ ЕУ: Кад бисмо увели санкције Русији и признали Косово, одмах би нас прогласили за шампионе!

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
27°
Wed
28°
Thu
29°
Fri