Printscreen
Политика Србија

ИЗДАТ НАЛОГ ЗА ХАПШЕЊЕ ВЈЕРИЦЕ РАДЕТЕ И ПЕТРА ЈОЈИЋА! Хаг поништио своју одлуку да им се суди у Србији!

Званичницима СРС Петру Јојићу и Вјерици Радети, оптуженим за непоштовање Хашког суда, судиће се у Хагу, а не у Србији, саопштио је данас хашки суд

То је одлучио кинески судија Лиу Даћун, који је поништио првобитну одлуку којом је процес Јојићу и Радети био уступљен Србији.

СИЛОВАТЕЉ НАПАО ЗВЕЗДУ ГРАНДА: Упао јој у ауто и викао „ХОЋУ С*КС!“ Певачица на мети мигранта!

Судија Даћун је истовремено издао нови налог за хапшење двоје радикала и Србији наложио да их без одлагања изручи у Хаг.

Као образложење одлуке, судија је навео да су кључни сведоци у овом предмету „недвосмислено“ изјавили да неће сведочити ако суђење буде у Србији због „озбиљне забринутости за своју безбедности и безбедност својих породица“.

ОЈАДИЛИ ОПШТИНУ ЗА ТРИ МИЛИОНА ДИНАРА, А ПАЛИ ЗБОГ 10.000 ЕВРА: Овако је функционисала мрежа председника Пожеге и његових људи у малверзацији са општинским новцем

Судија Даћун је усвојио аргумент тужитељке Дијане Елис да су искази тих сведока од виталне важности за одрживост три тачке оптужнице против Јојића и Радете.

– То што сведоци не желе да сведоче у Србији би значајно поткопало способност оптужбе да презентује своје доказе и ометало би цео процес – нагласио је кинески судија.

„Војина је Свети Василије звао да дође“ ЧУДО ПОД ОСТРОГОМ! Дете оздравило након молитве поред СВЕТИХ МОШТИЈУ

Због тога је, по судији Даћуну, „у интересу правде“ да се радикалима суди у Хагу.

Хашки суд је 2017. одлучио да Србији уступи то суђење, али је тужитељка Елис уложила жалбу. Апелационо веће, иако је у суштини потврдило да је та одлука исправна, наложило да се додатно размотри аспект безбедности сведока.

(ФОТО) Списак свих погинулих јунака са Кошара: “С овог боја, мајко, повратка ми нема”

Данашња одлука судије Даћуна резултат је новог разматрања безбедности сведока.

Јојић и Радета терете се да су претњама и подмићивањем утицали на сведоке оптужбе у хашким процесима против лидера радикала Војислава Шешеља да не сведоче или да промене исказ и бране Шешеља.

Један од сведока, чији је идентитет заштићен, описао је како је сведок из процеса Шешељу 2008. доведен у седиште СРС, где му је Петар Јојић рекао да зна да је он дао изјаву хашким тужиоцима и да би сада требало да „малу изјаву“ да и Шешељевој одбрани.

„САД ЋЕШ ТИ ДА МЕ БИЈЕШ?“ Жестока свађа Јеремића и Шапића, ПАЛЕ ТЕШКЕ УВРЕДЕ

По изјави очевица, „Јојић је затим издиктирао сведокову изјаву“, која је била „неистинита и садржала је лажне оптужбе против хашког тужилаштва“ и „обмане о Шешељевој улози и одговорности током рата“.

Истог сведока је Вјерица Радета, пошто је пристао да сарађује, више пута „подвргавала притиску“ да напусти свој тадашњи посао и прихвати да га, уместо тога, редовно плаћа СРС.

Након што је прихватио новац, радикали су том сведоку, уочи сведочења на једном од процеса Шешељу због непоштовања Хашког трибунала, доставили списак Шешељевих питања и његових одговора, којих је морао да се придржава.

Вјерица Радета је, по сведочењу које цитира Елисова, другом сведоку против Шешеља 2007. рекла да ће му радикали „помоћи“, ако промени исказ и сведочи у Шешељеву одбрану.

Сведок је, потом, од СРС добијао 500 евра месечно, а „Радета је била укључена у писање лажне изјаве за њега“.

Радикали су и том сведоку дали списак питања и одговора. Сведоков исказ одвијао се, потом, тачно по том сценарију.

Јојића и Радету, Хашки трибунал је у октобру 2012, оптужио да су да су утицали на сведоке у хашком процесу против свог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уценама и митом наговарали да промене исказе или да не сведоче.

Налог за хапшење радикала, Трибунал је властима у Београду упутио у јануару 2015.

С пролећа 2016. године, Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду одлучио је, међутим, да нема законских основа за хапшење и изручење радикала, зато што национални закон о сарадњи са Хашким трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и непоштовање суда.

Трибунал је 5. октобра 2016. издао међународни налог за хапшење Јојића и Радете, оцењујући да је званични Београд неколико пута одбио да поступи по налогу суда, ухапси и у Хаг изручи двоје радикала.

На захтев Трибунала, Интерпол је за оптуженим радикалима расписао „црвене потернице“.

Хашки трибунал је Србију неколико пута пријавио Савету безбедности УН због несарадње у случају чланова СРС.

По затварању Трибунала, на крају 2017, предмет против Јојића и Радете преузео је, као правни наследник, Механизам за међународне кривичне трибунале у Хагу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Патријарх Иринеј после Сабора о КиМ: Неизвесно је, надамо се у Бога и историју

(ВИДЕО) СИЛА КОЈА ЧУВА ЈУЖНЕ ГРАНИЦЕ РУСИЈЕ: 236 година Црноморске флоте

ПАНИКА ТРЕСЕ ЗАПАД ЗБОГ АЛБАНАЦА! Хитно упозорење из Вашингтона и Брисела, опозиција у Тирани прети да поквари СВЕ ПЛАНОВЕ!

(УЖИВО) СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР СПЦ: У току разговор Вучића и владика, очекује се обраћање председника

Јецаји парали небо: Туга у Требињу, сахрањен младожења који је погинуо на дан свог венчања

(ВИДЕО) КОНАЧНО ПРОГОВОРИО: Никола Јокић после меча са Портландом причао о наступу за репрезентацију Србије!

Б92

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri