vidovdan.org
Европа Свет

ИЗБОРИ У ИТАЛИЈИ: Историјски успех евроскептика и повратак Силвија Берлусконија

Покрет „Пет звездица“ освојио је највише гласова на парламентарним изборима у Италији, али недовољно да сам формира владу, показују први прелиминарни резултати.

ЗАВРШЕНА „БИТКА ЗА БЕОГРАД“: Ово су коначни резултати избора!

Тај покрет, усмерен против естаблишмента и политике ЕУ, према првим пројекцијама, освојио је 33,1 одсто гласова за Сенат и 34,1 одсто гласова за Дом посланика, наводе италијански медији.

Према истим прелиминарним подацима са биралишта, на другом месту је Демократска странка, са 18,7 одсто гласова за Сенат и 18,1 одсто за Дом посланика.

(ФОТО) ПОГЛЕДАЈТЕ где су гласали познати српски политичари!

Иза ње, најбољи резултат постигли су коалициони партнери Лига за Север и странка „Форца Италија“, са 17,3 и 14,1 одсто гласова за горњи дом, односно 15,8 и 13,9 одсто гласова за доњи дом парламента.

Те две странке су, заједно са њиховим мањим коалиционим партнерима, према истим пројекцијама, освојиле највише гласова за два парламентарна дома (36,6 одсто, односно 34,8 одсто), али ни оне немају довољно гласова да би саме формирале владу.

ГРЧКА ИМА НЕОБИЧАН ПРЕДЛОГ за ново име Македоније

Италијани су у недељу гласали за 315 чланова Сената и за 630 чланова Дома посланика.

Узимајући у обзир чињеницу да је Италија једна од држава-оснивача Европске економске заједнице, Групе Г8 и НАТО пакта и четврта најјача економска и политичка сила унутар ЕУ може се рећи да ће свака промена на њеној политичкој сцени која ће бити вођена жељом за самосталнијом и од Брисела независном политиком, нарочито у погледу сарадње са Кином и Русијом значити даљу фрагментацију „јединствене политичке и безбедносне структуре“ Запада.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТУРСКО БОМБАРДОВАЊЕ СИРИЈЕ: Страдало 36 провладиних бораца у Африну

Руски војни извор: Амерички ПРО сада може да гађа врапце

СПРЕМА СЕ КРВАВИ СЦЕНАРИО ЗА СРПСКУ: Амери и Британци у пет фаза желе да сруше Додика и ПРЕУЗМУ КОНТРОЛУ НАД РС!

Извор: Тањуг/Говори Србија

Оставите коментар