Printscreen
Регион

ИЗБОР КОМШИЋА „ПОСЛЕДЊИ ЕКСЕР У ПОСМРТНИ КОВЧЕГ БИХ“: Сарајеву прети до сада највећа политичка криза!

Док се чека званична потврда Централне изборне комисије и проглашење коначних резултата избора у Босни и Херцеговини, већ сада је готово известан будући састав Председништва БиХ, али, према оцени анбалитичара, и могућност нове политичке кризе.

Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић биће нови, понеко и стари, чланови колективног шефа државе.

СТАМЕНКОВСКИ: ХВАЛА ДОДИКУ И НАРОДУ СРПСКЕ ШТО СУ САЧУВАЛИ РЕПУБЛИКУ

Избор члана Председништва из реда хрватског народа био је, за разлику од кандидата СНСД-а и СДА БиХ, Додика и Џаферовића, којима су анализе и истраживања јавног мњења давали највеће шансе за успех, политичка непознаница број један.

(ФОТО) Давор Драгичевић ,,прави кућу” у центру Бањалуке и најављује НОВУ ДРЖАВУ!

Непознаницу су сачињавали лидер ХДЗ БиХ Драган Човић, кога подржава убедљива већина босанскохерцеговачких Хрвата, и Жељко Комшић из Демократске фронте, који је већ био у Председништву, у два мандата – 2006-2010 и 2010-2014. године.

МЕСТО НА КОМ ЈЕ ЈУТРОС ПОГИНУЛО 7 ЉУДИ КРИЈЕ ЈЕЗИВУ ПРИЧУ! Зове се Паклош и Калуђерска бара, а грађено је преко остатака манастира и моштију

Победу је однео Комшић, на гласовима најбројнијег народа у БиХ, Бошњака, а освојио је знатно мање гласова међу Хрватима у БиХ, захваљујући систему гласања на нивоу Федерације БиХ, који предвиђа да сваки грађанин из тог, већег ентитета Босне и Херцеговине, гласа за два члана Председништва.

Тако Бошњаци, којих је готово четири пута више, имају могућност да изаберу „свог“ Хрвата, практично не марећи за расположење бирача најмањег конститутивног народа БиХ.

(ФОТО) НАЈЧУДНИЈИ НАДГРОБНИ СПОМЕНИЦИ У СРБИЈИ: Живота и његове жене, прасе, пиле на тањиру…

За политичког аналитичара Драгомира Анђелковића то није само реалност, већ груба манипулација:

– Формално гледано, испоштована је легалност произашла из Дејтона, али и те како то све нема легалитет. Јер, унутар Федерације БиХ није дефинисано на који начин би се разврстали бошњачки, а на који начин хрватски гласови – каже Анђелковић.

(ВИДЕО) СПЕКТАКУЛАРНО ХАПШЕЊЕ НА ВОЖДОВЦУ: Погледајте како падају дилери који деци поред школе продају дрогу! КАО НА ФИЛМУ

Бошњачки корпус заправо сад има два представника у Председништву, а Хрвати ниједног, каже Анђелковић.

То ће, уверен је, изазвати озбиљне политичке сукобе и тензије, као и проблеме и дуготрајну кризу у формирању органа власти, од кантоналних до федералних.

– Иако је Комшић “прогуран“ у Председништво, ХДЗ БиХ Драгана Човића је добио убедљиву већину у кантонима са хрватским становништвом, а без ХДЗ нема формирања власти на нивоу Федерације – објашњава Анђелковић.

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ О УЖАСНОЈ НЕСРЕЋИ КОД ЈАГОДИНЕ: Бог свети зна… ЉУДИ СУ ВРИШТАЛИ, било је ужасно! Верујте нисам смео да гледам…

Он истиче да ће, и када је реч о нивоу државне заједнице БиХ, због тога бити великих проблема, али и да ће то отворити известан простор Републици Српској.

– Република Српска има могућност да преломи, Милорад Додик сад има кључеве формирања власти на нивоу државне заједнице и то је једна јако добра позиција – сматра Анђелковић.

Сам Додик оцењује да је избор Комшића грешка Бошњака и бошњачке политичке елите и да то нису смели да ураде, имајући у виду положај хрватског народа, чија је конститутивност доведена у питање.

– На тај начин је порука да Муслимани желе сада код Хрвата, а касније код Срба да креирају “подобне“ Србе и “подобне“ Хрвате за своје дугорочне интересе централизације „, казао је Додик за РТС.

(ВИДЕО) ЛУЂЕ ОД ОВОГА НЕЋЕТЕ ВИДЕТИ! Вероватно никада нисте ни помислили да пенал може и ОВАКО да се изведе

Да је на помолу својеврсна политичка криза у Босни и Херцеговини сматрају и поједини хрватски аналитичари и медији.

Тако портал „Директно“ оцењује да ће Комшић својим понашањем и „хушкањем против Хрвата и Срба“ само дати подстицај националистичким ветровима код свих народа у БиХ, преноси сарајевско „Ослобођење“.

Мостарски политички аналитичар и филозоф Нино Распудић сматра да је наметнути избор Комшића „последњи ексер у посмртни ковчег БиХ“.

Како преноси „Ослобођење“, он поручује ХДЗ-у БиХ да не треба да улази у власт и тиме пружи легитимитет том, сматра, „накарадном систему“, и страхује да ће бити настављен процес исељавања Хрвата из Босне и Херцеговине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УЖАС НА САВИ КОД САЈМА: Леш мушкарца извучен из воде

ЛЕКАРИ ДЕМАНТУЈУ СЕРГЕЈА ТРИФУНОВИЋА: Буџетски фонд није одбио ниједног пацијента!

ПОПИО БЕНЗИН ПА СЕ ЗАПАЛИО ЗБОГ ОТКАЗА У ПЕКАРИ: Младић (20) из Чачка критично, биће пребачен на клинику у Београд

ХТЕЛА ЈЕ ДА УТИЧЕ НА ЦИК! ДОДИК: Кормакова је озлојеђена јер њени пулени нису прошли

Ратне игре Лондона: Русија напада, Британци гасе струју у Москви

Танјуг

Оставите коментар