Printscreen
Регион

ИЗБАЦИЛИ СРПСКЕ ПИСЦЕ ИЗ ЧИТАНКИ: Ко су књижевници о којима уче црногорски ђаци

Кемал Цоцо, Сунчана Шкрињарић, Шимо Ешић само су део писаца који су се, не својом кривицом, нашли између корица читанки по политичком кључу и припадности мањинских народа

(ВИДЕО) НАПУСТИЛА ЂИЛАСА И ДВЕРИ Јелена је данас постала члан Заветника, а ево и зашто се одлучила на тај корак!

Прошла су, нажалост, времена када су црногорски ђаци стасавали уз стихове великана Десанке Максимовић, Алексе Шантића, Ђуре Јакшића, Јована Јовановића Змаја, Бранка Радичевића и других знаменитих српских писаца. Њихова дела у читанкама, у последње време, заменили су нови „јунаци“, за које читалачка јавност једва да зна, а за неке – никад није чула! Кемал Цоцо, Сунчана Шкрињарић, Шимо Ешић само су део писаца који су се, не својом кривицом, нашли између корица читанки по политичком кључу и припадности мањинских народа.

„БИО ЈЕ ДОБАР ЧОВЕК, СВИМА СЕ ЈАВЉАО“ Детаљи трагедије у Нишу, саобраћајац у пензији се убио на кружном току, комшије у ШОКУ

„Како је процветала прва висибаба“ је кратка прича из збирке „Везена торбица“ Есада Шишића, коју уче црногорски основци у трећем разреду. Аутор је хрватски и босанскохерцеговачки песник за децу, драмски писац и новинар, а од 2012. члан Друштва хрватских књижевника.

„Једној пахуљици се, међутим, није одлазило. Она се током зиме спријатељила са сухим листом и храстовим жиром и није их жељела оставити. Осим тога, они су јој цијеле зиме дивно говорили о сунцу, па је зажељела сачекати и видјети тог принца коме су се лист и жир дивили и радовали. Зато се, кад је зима почела скупљати посљедње сњежне крпице, брзо сакрила под сухи лист с којим се спријатељила…“ – одломак је из ове приче.

СКАНДАЛ: Федерер има бољи третман од Ђоковића, директор Аустралијан опена СВЕ ПРИЗНАО!

Уместо Змајеве песме „Ала је леп овај свет“, нашла су се „Три сунца“ Исмета Бекрића из Бањалуке: „Будим се рано, и дан је лијеп, иако вјетар разбија цријеп, иако пљушти и сикће муња, у јутру сивом, ко испод гуња…“ или песма Енисе Османачић Ћурић „За сретан пут по дукат жут“. Ту је и Хрватица Нада Ивељић са причом „Први пут је најтеже“, из Македоније је Горјан Петровски с делом „Чаробњак и књиге“, из Русије Николај Сладков и „Међед и Сунце“…

(ВИДЕО) Ле Пен шокирана након скандала у Паризу: Такозвано Косово није ни постојало у Првом светском рату!

– Невероватно је шта наша деца уче. Верујте да за већину писаца заступљених у уџбеницима никада нисам чуо. Покушавао сам и преко интернета нешто више да сазнам о њима, али узалуд – каже за „Новости“ професор Веселин Матовић, који се годинама бави истраживањем „ћерања“ знаменитих српских писаца из црногорских читанки.

(ВИДЕО) РУСИЈА ПРАВИ КОСМИЧКИ БРОД НА НУКЛЕАРНИ ПОГОН: Роскосмос се спрема за ЛЕТ У ДУБОКИ СВЕМИР!

И за Новицу Ђурића, председника Удружења књижевника Црне Горе, многа поменута имена су непознаница.

– За неке никад нисам чуо! Међутим, ово није једини проблем. Црногорско школство дуго већ почива на бројним фалсификатима и деца присилно уче фактичке нетачности не само кроз науку о језику већ и кроз историју и неке друге предмете – каже за наш лист Ђурић.

Снежана је нестала прошле године, а сада је у шуми пронађено њено ОБЕЗГЛАВЉЕНО ТЕЛО! Комшије имају ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ

ШПЕЛЦА И БОБЕК – СТАРА ИМЕНА?

Тек што је почела нова школска година, родитеље основаца у Црној Гори узбунила је прича Еле Пероци „Маца Папучарка“ из књиге „Како то може“ за први разред у којој се појављују дечја имена која нису уобичајена за Црногорце. Тате и маме су сматрали непотребним да се и кроз басну форсирају имена Шпелца, Тине, Јурица, Јанез и Бобек као да су стара црногорска, сматрајући да се то свесно чини како би се утицало на промену идентитета. Међутим, из МУП-а су саопштени подаци да су најчешћа црногорска имена – Василије, Софија, Лука, Јана, Сара, Маша, Дуња.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ШОК! ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 20 СТЕПЕНИ! Ево још колико ћемо уживати у лепом времену, а онда креће МИНУС!

(ФОТО) Након Маријиног самоубиства огласио се њен бивши дечко – СЛУТЕ ЛИ ЊЕГОВЕ РЕЧИ ЈОШ ЈЕДНУ ТРАГЕДИЈУ?

ХОРОР КОД ЧАЧКА! У шуми пронађено обезглављено тело нестале жене!

(ФОТО) ЗБОГ ЊЕГА МИСЛЕ ДА ЈЕ АРКАН ЖИВ! Кад су га хрватски царинци угледали следили су се! Ко га ноћу сретне умре од страха!

ЂУКАНОВИЋУ СРБИЈА КРИВА ЗА ПРОБЛЕМЕ У РЕГИОНУ?! Плаши га Вучићева политика према Косову, привиђа му се Велика Србија…!

Чепурин: Специјална операција Косова „дипломатија у ходнику“ се наставља

И МЕРКЕЛОВА ОКРЕЋЕ ЛЕЂА ТРАМПУ И НАТО ПАКТУ: Пред Европарламентом затражила оснивање војске ЕУ

Novosti

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
27°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
28°
Thu