Друштво Европа Занимљивости Свет

ИСТРАЖИВАЊЕ: КАФА смањује ризик од ПРЕВРЕМЕНЕ СМРТИ

Љубитељи кафе у просеку живе приметно дуже и ређе пате од болести срца и крвних судова него остали учесници истраживања.

Љубитељи кафе који пију три шољице овог напитка дневно у просеку живе дуже од других људи, и имају мање шансе да оболе од болести срца, крвних судова и гастроинтестиналног тракта, кажу британски научници у чланку објављеном у часопису Annals of Internal Medicine.

„Најважније од свега јесте то да су ови резултати типични за свих десет европских земаља које смо проучавали, упркос великим разликама у традицији испијања кафе. Штавише, ми смо успели да пронађемо потенцијално објашњење корисног ефеката конзумирања кафе: открили смо да испијање кафе побољшава функцију јетре и имуног система. Све ово нам омогућава да са сигурношћу кажемо да кафа заиста може имати позитиван утицај на здравље.“- рекао је Марк Гунтер са Империјалног колеџа у Лондону

Последњих неколико година научници активно истражују како различите намирнице, које конзумирамо свакодневно, укључујући и кафу, утичу на људско здравље и рад његовог тела. На пример, биолози одавно сматрају да употреба кафе и других пића са кофеином може негативно да утиче на рад срца код људи са аритмијама, мада су дугорочна праћења здравственог стања неколико хиљада срчаних болесника показала да није тако.

Са друге стране, питање постојања позитивних ефеката од испијања кафе је и даље спорно међу научницима. У последњих неколико година многе групе истраживача су установиле да они који пију више од три шољице кафе дневно значајно смањују ризик од срчаног удара и низа других болести, мада други истраживачки тимови, напротив, кажу да таква веза не постоји.

Гунтер и његове колеге су показали да овај однос у ствари постоји и објаснили његово присуство посматрајући здравље око 520.000 људи који живе у десет различитих земаља Европске уније и у Великој Британији. За 16 година проучавања око 42.000 њих је умрло природном смрћу, што је омогућило лекарима да прате како кафа утиче на здравље Европљана.

Научници су успут схватили да становници неких земаља у Европи пију мање или више само кафу. Као главни кафе манијаци су се показали Данци – становници те земље у просеку пију скоро литар кафе дневно. Италијани, напротив, пију најмање кафе – само једна шољица дневно.

Као што су открили британски научници, љубитељи кафе у просеку живе приметно дуже и ређе пате од болести срца и крвних судова од осталих учесника истраживања. Овај ефекат је најизраженији код људи који пију најмање три шољице кафе дневно – шанса за превремену смрт код њих је смањена за 7-12%, а вероватноћа смрти од болести срца и црева смањена је за 22% и 59%.

Узрок свих ових позитивних помака, као научници верују, је тај да кафа мења рад јетре и имуног система, чинећи их активанијим и здравијим. Са друге стране, британски биолози не искључују могућност да се кафа можда једноставно више свиђа људима са здравим организмом, а они то планирају да провере поновљеним посматрањима људи и експериментима на животињама.

„У овом тренутку још не можемо дати јасну препоруку о томе да ли би требало да се пије више или мање кафе. Међутим, наши резултати показују да умерено конзумирање кафе, око три шољице дневно, није штетно по здравље човека, а могуће је и да га побољшава“, – закључује Гунтер.

Извор: Говори Србија

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ОПРЕЗ: Заражени комарци у Београду, Панчеву, Зрењанину

Вучић најавио: од септембра креће српски дијалог за договор о Косову!

81. рођендан Бео зоо врта – откривен споменик Вуку Бојовићу (ВИДЕО)

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu