Сусрет Вучића и Ердогана у Истанбулу, извор: Јутјуб
Економија Регион Србија

ИСТОРИЈСКИ СУСРЕТ ВУЧИЋА И ЕРДОГАНА: Србија постаје кључни партер Турске на Балкану, Албанци и Бошњаци у шоку! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић дочекан је у Истанбулу уз највише почасти, а у разговорима са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом договорен је читав низ стратешких пројеката који ће комплетно изменити однос Турске према Балкану и Србију претворити у регионалну силу.

Главна тема Вучићеве посете Истанбулу био је руски гасовод ,,Турски ток“. Гостујући на 22. светском нафтном конгресу, који је са преко 6000 званица био највећи конгрес овог типа до сада, Вучић је изјавио да очекује да ће један крак ,,Турског тока“ ићи преко Србије. Оно на чему је председник Вучић нарочито инсистирао јесте изградња гасовода на начин који би омогућио да Србија постане транзитна земља, чиме би могла да наплаћује таксе за снабдевање других држава региона, што би Србији донело огромне приходе. Уколико све прође како је договорено, гасовод ће из Турске преко Бугарске и Србије ичи до Мађарске. ,,Волим мање да говорим о томе од пријатеља из Мађарске, да се мање радујемо унапред“, истакао је Вучић који због овог састанка није отишао на комеморацију у Сребреницу.

Председник Србије се након конгреса упутио у председничку палату у Истанбулу, на сусрет “један на један” са турским домаћином. Посебно је занимљиво да су Ердоган и Вучић од конгресног центра до председничке палате ишли у истом аутомобилу, и то на изричит захтев председника Турске. О чему су два државника причала током вожње у председничком аутомобилу остаће тајна, али је Ердоган на овај начин указао велику част председнику Србије.

Вучић је иначе дочекан уз највише државне почасти, а интересантно је да је Ердоган прекинуо званични ручак како би изашао да поздрави председника Србије, који је услед хитних обавеза морао да напусти Истанбул. Ово се у дипломатским круговима сматра преседаном и указивањем изузетне почасти. Вучић је, после састанка са Ердоганом у Истанбулу, рекао да верује да ће његов турски колега у најкраћем року посетити Србију и да га је замолио да то буде на више дана, како би могли да разговарају о свим регионалним и политичким темама.

Упоредне трасе отказаног гасовода ,,Јужни ток“ и актуелног ,,Турског тока“

Осим реализације гасовода, Вучић је најавио и да ће у Србију доћи 150 турских бизнисмена како би успоставили пословне контакте са српским привредницима и инвестирали у Србију. Председник је констатовао да трговинска размена Србије са Турском расте из године у годину и да очекује ће се то и даље наставити, а саопштено је да турске колеге нарочито интересују инвестиције у текстилну индустрију и бањски туризам.

Вучић је истакао и да је Турска једна од земаља која је најважнија за пуну регионалну стабилност и мир: ,,И ми поштујемо турску снагу, поштујемо и себе, и мислимо да можемо да изградимо добро и искрено пријатељство између српског и турског народа и српске и турске државе“, закључио је Вучић. Градња ,,Турског тока“ подстакла је и многа друга политичка питања. Рецимо, Турска би могла да промени став према ,,Великој Албанији” односно албанским сепаратистичким и екстремистичким идејама и према бошњачком хегемонизму, јер и једно и друго изазива турбуленције на Балкану, а турбуленције на Балкану и изградња магистралног гасовода не иду заједно.

Извор: Говори Србија, Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri