Извор: wikipedia.org
Регион

Истарски антифашисти извиждали Колинду Грабар Китаровић

Антифашисти у Пазину извиждали су председницу Колинду Грабар Китаровић, а окидач је био њен говор у којем је споменула заслуге католичке цркве, чији свештеници су, како је рекла, били прогоњени и убијани током антифашистичке борбе.

Говорећи на свечаној седици жупанијске скупштине, поводом обележавања Дана Истарске жупаније и 70. годишњице Париске мировне конференције, Китаровићева је, између осталог, рекла да се у Истри развио први антифашистички покрет, те да је сваки истарски патриота био антифашиста, независно од идеолошке припадности.

„Посебан допринос тој народној борби за слободу дало је католичко свештенство. Тај допринос није, нажалост, након рата био цењен. Напротив, Црква је из идеолошких разлога била изложена различитим прогонима, па и убиствима свештеника и верника. И то треба рећи као једну од истина“, рекла је Китаровићева, чије речи је дочекало негодовање бројних окупљених антифашиста.

На њеном изласку из дворане они су узвикивали „Тито, Тито“, а потом су почели и да певају партизанске песме.

Грабар Китаровићева је критиковала и актуелну владу.

„Жао ми је што то морам да кажем, али све хрватске владе до сада само су формално истицале децентрализацију као политички циљ. Нисмо се, међутим, у томе готово ни помакли. С друге стране, жупаније су упркос томе показале иницијативу“, рекла је Грабар Китаровићева.

С друге стране, говор бившег председника Стјепана Месића прекидан је аплаузима сваки пут када би споменуо Тита.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Полицајац одузео ручну бомбу човеку на улици у Темерину

Исход немачких избора главобоља за ЕУ

,,Руска хуманитарна мисија“ убудуће помаже Србима на КиМ

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
1°
15°
Fri
18°
Sat
21°
Sun
18°
Mon