Pixabay
Свет

ИСПОД ЛЕДА НА АНТАРКТИКУ СКРИВЕНЕ СУ НАЈЈЕЗИВИЈЕ ТАЈНЕ: Мистериозне смрти дешавале су се пречесто, а многа тела НИКАДА НИСУ ПРОНАЂЕНА

Слојеви снега и леда на најхладнијем континенту на земљи можда прекривају преко стотине тела преминулих. Марта Хенрикес истражила је њихове приче.

У смрзнутим белим беспућима Антарктика леже залеђени остаци људских тела, а свако од њих прича причу о односу човека и тог неприступачног континента на рубу света. Чак је и данас, са свом технологијом и знањем које имамо, Антарктик веома опасан и може бити погубан за било кога ко тамо отпутује. Температуре падају и до – 90 степени, а ветрови досежу брзине и до 322 км/х.

Понедељак доноси чисто зло грађанима Србије: Нагла промена температуре, а то значи само једно!

Но, то није једина опасност која тамо прети. Пукотине у леду такође су однеле много живота, често скривене наносима снега и жестоким олујама. Тела многих научника и истраживача закопана су толико дубоко у леду или пукотинама да их највероватније никад нећемо пронаћи.

Међу њиховим причама има свега, од нерешених мистерија до чудних несрећа.

НЕЗАПАМЋЕНО НАСИЉЕ У БЕОГРАДСКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ: Друг му опсовао мајку, а овај зграбио НОЖ!

1800. година – Мистерија чилеанских кости

На острву Ливингстон, једном од Јужних Шетландских острва, пронађени су лобања и бедрена кост младе Чилеанке стари преко 175 година. Претпоставља се да је она преминула између 1819. и 1825. године, а кости су пронађене 1980. године. Оне су најстарији људски остаци икад пронађени на Антарктику.

Сматра се да је доспела на острво с ловцима, али није потпуно јасно тачно како. У то доба жене се нису придруживале таквим експедицијама и вероватније је да је била отета и остављена на плажи. Односи ловаца на китове и аутохтоних народа јужног Чилеа нису увек били пријатељски и често би улазили у сукобе.

ТУГА У ПРИШТИНИ ЗА ЗАДУШНИЦЕ: Срби нису могли да пронађу гробове својих најмилијих

Њена је прича јединствена међу причама о раним покушајима насељавања Антарктика. Њене кости обележавају почетак људске активности на Антарктику и неизбежне губитке који обтежавају покушаје доласка на овај залеђени континент.

29. март 1912. године – Скотова експедиција на Јужни пол

„Роберт Фалкон Скот водио је екипу истраживача да освоје Јужни пол и запутили су се на тај пут 1912. године, само три недеље после норвешког тима који је водио Роалд Амундсен. Познато је да Скот није први стигао на Јужни пол, а морал његове екипе је значајно пао кад су сазнали да их је Амундсен претекао. Но, то није најгоре што им се догодило.

(ВИДЕО) Јерусалим у паници: Три библијска предсказања о крају света остварила се једно за другим. Змија је била последња

Скот је морао да се носи са суровим временским условима и мањком природних ресурса, попут дрва за огрев, али и с вођењем 60 људи кроз пустош.

На повратку с пола прво је умро Едгар Еванс, а након њега Лоренс Отес, који је сматрао да сапутницима отежава ствар те је нестао у мећави уз познате последње речи: „Идем само напоље и можда се мало задржим“. Њихова тела никад нису пронађена.

(ВИДЕО) ДОК МИ ТРАЖИМО ВАНЗЕМАЉЦЕ, ОНИ СУ ПРОНАШЛИ НАС: Мистериозни астероид послала друга цивилизација како би нас посматрали тврде астрономи!

Остатак Скотове екипе такође је био близу смрти – Скот, Едвард Вилсон и Хенри Боверс преминули су 29. марта 1912. године, а њихова су тела пронађена више месеци после њихових смрти. Трагачи који су их пронашли само су их засули снегом и оставили на Антарктику“.

Наслеђе смрти

За оне који изгубе вољене особе у леденој пустоши Антарктика, жаљење је изузетно тешко. Ако се тело никад не пронађе, сахрана и последњи поздрави нису могући. А ако се тело и пронађе, због тешког начина живота на Антарктику понекад је тешко туговати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

АЛБАНЦИ КРШЕ СВАКИ ДОГОВОР, КАКО ДА ИМ ЧОВЕК ВЕРУЈЕ? Марко Ђурић забринут за ситуацију на Косову и Метохији!

Вучић најављује смене: Нисам задовољан, одговараће

ЈЕРЕМИЋ ДОБИО 200.000 ДОЛАРА ИЗ МОНГОЛИЈЕ: Паре стигле од фантомске фирме из Улан Батора!

ШТА СВЕ МОЖЕ МОЋНИ ИКС-НОЖ Најсавременији апарат коначно и у Србији, ефикасно уништава тумор, а лечење је БЕСПЛАТНО

ОГЛАСИО СЕ ДЕДА ЈЕЛЕНЕ ЂОКОВИЋ ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ ОТМИЦЕ: Ево чега се плаши након ужаса који га задесио

(ВИДЕО) ТРСТ ПОД ОПСАДОМ ПОЛИЦИЈЕ: Неофашисти и антифашисти на пар стотина метара раздаљине

(ФОТО) ЈЕЗИВЕ СЛИКЕ ИЗ СРБИЈЕ! ПОМОР ЖИВОТИЊА ЗБОГ ПШЕНИЦЕ? Грађани у страху питају шта чека људе?

Курир.рс/ Индеx.хр

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Sun
30°
Mon
27°
Tue
27°
Wed