pixabay.com
Uncategorized

Испод Бањице цео један град

Београдско насеље има најбољи систем подземних склоништа у држави. Тунелима везана чак 32 "бункера". У функцији за само 24 часа.

М. Т. Ковачевић

Београдско насеље Бањица има најбољи систем подземних склоништа у држави. Црвене ламеле, зграде које су заједно зидали некадашња ЈНА и „Градско стамбено“ рађене су по строгим, војним стандардима. Водило се рачуна о свакој ситници. Нарочито када је безбедност у питању. Испод сваке вишеспратнице налазе се просторије – за „не дај Боже“. А, оно што се мало зна, склоништа су међусобно повезана системом ходника. Као лавиринт.

(ВИДЕО) ШОКАНТНО ПРИЗНАЊЕ ПИЛОТА ЦИА: Куле близнакиње нису срушили авиони, у питању је нешто много језивије

Пре 18 година, приликом НАТО бомбардовања наше земље, из оправданих разлога, морала су да буду у употреби. Срећом, нису коришћени сви капацитети. А, ни тајни пролази.

Данас, склоништа могу бити у пуној функцији за само 24 часа. Изграђена су од чврстог, армираног бетона. Редовно се одржавају, обилазе и проверавају системи вентилације. До комора унутар склоништа, мора да се прође системом ходника. Кључеве од тајних одаја имају надлежни из Јавног предузећа „Склоништа“, и овлашћени појединци из цивилног сектора заштите.

– Када су објекти зидани, седамдесетих година, строги стандарди су се морали поштовати – говори нам Душан Илић, помоћник директора за техничке послове. – Свако од 32 бањичка склоништа има ВПХ врата. Херметичка, отпорна на притисак. Када се ходником прођу она, просторије за смештај грађана имају и ВХ врата и резервни излаз.

Где се налазе резервни излази и шема ходника, строго се крију. Кажу, војна тајна.

pixabay.com

Репортер „Новости“ ушао је у једну од десетак „ћелија“ подземног система бањичких скровишта. Тунелима се може шетати од Црнотравске до Баштованске улице. Лавиринт је дуг најмање 700 метара. Подземни пролази су испод зграда, паркова, колских пролаза, паркинга и игралишта. На сваких педесет метара, налазе се тешка метална врата.

– Ходници су добро осветљени, а у случају прекида напајања, струја се може добити из дизел агрегата и ручних генератора – наводи Илић.

Лукашенко даје Србији још мигова и С-300?

Колико су ефикасна бањичка склоништа сведочи и Миодраг Миша Милаковић, који је те ратне 1999. као председник скупштине станара водио рачуна да се подруми и склоништа прилагоде ратном стању.

– Ситуација и систем су налагали да све буде под конац – присећа се Милаковић. – Вентилациони системи су радили. У оставама склоништа налазе се све непходне ствари. Од кревета, столова, медицинске опреме, посуда за воду, носила, гас-маски… Имали смо све што је неопходно да се 14 дана не изађе из склоништа.

Према пропису, зидови су дебели 30-40 сантиметара. Поред скривених комора, у случају рата, за заштиту становништва се могу користити подруми, који се налазе испод прве етаже.

БЕЗБЕДНО

* БЕОГРАД има 980 јавних и блоковских склоништа.

* ПО инфраструктури, најбољи су Нови Београд (244 склоништа), Раковица (130) и Вождовац (106).

* НАЈМАЊЕ склоништа има на Савском венцу (12), Младеновцу (5), Гроцкој (3) док Сопот има само једно склониште.

КОНТРОЛА

Јавно предузеће „Склоништа“, на територији Србије, у својој евиденцији има 1.442 јавна и блоковска склоништа. Грађани Србије заштиту могу потражити у још 6.000 локација. То су склоништа која се налазе у приватним кућама и привредним друштвима.

Извор: Вечерње новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Немачка хоће да командује евроармијом

Бомбашки напад на српске припаднике тзв. ,,Косовских безбедносних снага“

Додик: Српска ће помоћи Младићу да докаже невиност

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
27°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
28°
Thu