Извор: Screenshot/youtube.com
Аналитика Блиски исток Свет

Исламска држава прети исламској републици

Ширећи своје фронтове на исток, ИД је своје гранате, и пропагандну машину, окренула ка Ирану са намером да „Персија постане сунитска”.

Аутор: Бошко Јакшић

Позлаћена купола маузолеја Рухолаха Хомеинија блешти на јарком августовском сунцу, али осећај туробности уселио се под импозантни споменик оснивачу Исламске Републике Иран после акције терориста Исламске државе.

Ритуално погубљеног Мохсена Хоџаија, иранског „војног саветника” коме су исламисти одрубили главу негде на југу Сирије, врховни вођа ајатолах Али Хамнеи прогласио је ових дана за шахида, мученика све интензивнијег сукоба са сунитским исламистима и њиховог учења да су шиити јеретици који заслужују смрт.

Хамнеијев позив на јачање „револуционарног и џихадистичког духа” још је један од апела нацији да озбиљно схвати изазов са којим се први пут суочила 17. јуна када је Исламска држава напала ово место ходочашћа милиона Иранаца.

Ајатолах Али Хамнеи, извор: wikipedia.org

Уз мото да „шарија може да се оствари само оружјем”, петорица следбеника калифата, опремљени самоубилачким прслуцима, пушкама и ручним гранатама, кренула су и на зграду иранског меџлиса, парламента. Пре него што су ликвидирани, успели су да усмрте 18 особа. Сви нападачи били су ирански Курди.

Саобраћај око зграде меџлиса од тада је измењен, појачана је контрола уласка, а војници су добили ефикасније наоружање. „Поправљена је безбедност свих институција, јавног транспорта, ангажовано је више људи”, каже ми Али Реза Рахими, члан парламентарне комисије за спољну политику и безбедности.

За то време исламисти појачано апелују на Курде да се придруже ИД, мада у рату који су објавили Ирану рачунају и на друге сунитске етничке групе које чине око 10 процената иранског становништва од 80 милиона.

Сепаратистички покрети Курда, Балуџија и Арапа се од 1979. боре против шиитске теократије у Техерану, а нови сукоби попримили су секташки карактер који је охрабрен не само позивима Исламске државе већ и геостратешким ривалствима у региону, пре свега између Ирана и Саудијске Арабије.

Извор: sputnik.com

Иранци су се с временом навикли на санкције, разне врсте притисака или повремене нападе Муџахедин-е-халка, групе која из Ирака покушава да обори ирански режим, или курдских милитаната који оперишу на северозападу земље, али удар Исламске државе био је први те врсте.

Врховни вођа Хамнеи је, у првом покушају да умањи значај инцидента, поручио да су се „нападачи играли петардама”, али атмосфера око овог монументалног комплекса на југу Техерана се променила од пре неку годину када сам последњи пут био овде.

Исламисти су пажљиво одабрали циљеве. Многи се још нису опоравили од шока због напада на два симбола државе која је јединствена мешавина републике и теократије.

Меџлис окупља 290 непосредно изабраних посланика и репрезентује демократске институције. Хомеинијев маузолеј посвећен је шиитском великом ајатолаху који је „руханијима” – шиитском свештенству – омогућио кључно место у политичком животу земље, а свету представио политички ислам.

Испред маузолеја неки људи седе и пију јако заслађени чај док деца невино трчкарају око жена у црним чадорима. Редари детаљно претресају посетиоце постројене у одвојеним редовима за мушкарце и жене. Командоси наоружани „калашњиковима” пажљиво прате.

Маузолеј Рухолаха Хомеинија, извор: wikipedia.org

Унутра, где испод зеленог кубета, ограђен сребрним решеткама, почива Хомеини, Иранци посвећено клањају и љубе ограду гроба човека који је оборио деспотску монархију шаха Резе Пахлавија и тако стекао титулу имама, верског вође.

Сада се неконвенционална офанзива исламиста овде узима за озбиљно. Иранска агенција Ирна је недавно јавила да су снаге безбедности разбиле једну групу везану за Исламску државу и похапсиле 27 особа. Десеторица су ухапшена у штабу групе „у иностранству” (претпоставља се у Ираку), а преосталих 17 у Ирану.

Сем ригидне интерпретације ислама по којој сунитска Исламска држава шиите проглашава за „јеретике”, исламисти имају довољно других разлога да циљају Иран. Иранске милиције и команданти предводили су многе операције против ИД. До сада је најмање 2.000 Иранаца погинуло на фронтовима Ирака и, посебно, Сирије.

Многи овдашњи коментатори ипак су били изненађени нападом. Пропустили су да виде да су исламисти последњих месеци кренули са снажном пропагандом. Магазин ИД-а „Ал Румије” штампан је први пут на фарсију. У марту је лансиран 37-минутни видео који даје детаљну историју Ирана и објашњава зашто земља, њени лидери и 90 одсто становништва који су шиити треба да буде мета напада.

За ајатолаха Хомеинија се каже да се 1979. вратио у Иран „авионом француских крсташа”, а посебно је на мети конзервативни ајатолах Али Хамнеи, који се описује као „пријатељ Запада”. „Поручујемо вам, о зороастријански отпадници”, говори извесни Абу Муџахид ел Балуџи помињући преовлађујућу религију Персије пре доласка ислама. „Наше руке неће бити далеко од вас. Осетили сте нашу снагу у Ираку и Леванту (Сирији), Алаховом вољом освојићемо Персију и учинити је сунитском.”

Потом је, нешто пре акције у Техерану, ИД лансирала уобичајено бруталну видео-поруку. Дечак, вероватно још не тинејџер, говори у камеру док стоји на бојном пољу. Обучен је у војну униформу и маше ножем. Треба да погуби „шпијуна”.

Извор: Screenshot/youtube.com

Оно што је било неуобичајено јесте то да дечак говори фарси и директно шаље поруку Иранцима, али и становницима делова Авганистана и Таџикистана где се такође говори овај језик.

Сем порука на фарсију, користи се и балуџи, језик око два одсто Иранаца који живе на југоистоку земље. Поруке на арапском упућене су арапском становништву провинције Кузестан, такође на југоистоку, где је сепаратистички покрет јак, али готово имун на сунитски радикализам.

Ова врста пропаганде доскора је била ретка. Сада је учестала и потврђује да је Исламска држава ставила Иран на мапу својих активности откако су почели да губе упоришта на територији самопроглашеног калифата.

Даеш, што је арапска скраћеница за Исламску државу, тешко да ће успети са регрутацијом иранских сунитских Арапа, укључујући и оне који су против централних власти у Техерану, јер су они историјски окренути секуларизму и национализму, па се исламисти фокусирају на Курде позивајући их да се придруже Исламској држави. Неки су се одазвали.

Ирански специјалци, извор: wikipedia.org

Тромеђа Ирана, Ирака и Турске, где махом живе Курди, традиционално је небезбедна и повремено угрожава стабилност Ирана. Почетком августа Иранска револуционарна гарда сукобила се са милитантима управо у том подручју.

У Техерану понављају да је однос шиитске већине према сунитској мањини потпуно друкчији од односа владајућих сунита Саудијске Арабије где велики муфтија отворено оптужује мањинске шиите да су „неверници”.

Терористичка акција у јуну не само што је пореметила иранску стварност већ је омогућила да се разбуктају постојеће тензије у региону. Иран је одмах оптужио Саудијску Арабију, кључног ривала са којим се сукобљава по читавом Блиском истоку, а најдиректније у Јемену.

Сукоб Исламске Републике Иран и Исламске државе има веће шансе да се разбукти него да се смири.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Успешан први лет новог хеликоптера који је Војска Србије наручила

Апликација студената ФОН-а штити возаче од казни на аутопутевима

БРИКС-ов ултиматум ММФ-у

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat