Извор: sputnik.com
Аналитика Блиски исток Свет

ИСЛАМСКА ДРЖАВА ПРЕД КАТАСТРОФОМ: Сиријска армија стеже џихадисте у ,,котао“

У наставку успешних офанзивних операција Сиријске арапске армије отворила се шанса за опкољавање огромних терористичких снага и њихово дефинитивно уништење.

Аутор: Слободан Ђукић

На истоку Сирије је у протеклој недељи настављена успешна војна офанзива против терориста Исламске државе. Ова офанзива се одвија на 2 међусобно неповезана правца.

Северни правац је резервисан за дивизију специјалне намене ,,Тигрови“ који са елементима шиитских милиција и руских специјалних снага надиру долином реке Еуфрат, чистећи села и градове који се наслањају на ову реку. Тако су још пре десетак дана, ове снаге са својим левим крилом избиле надомак града Маидан, који се налази на реци Еуфрат и обухватиле га са његове јужне стране. Подилазећи овом граду, сиријске снаге су наишле на жилав отпор бранилаца који је био веома активан и који је стално изводио бројне противнападе, користећи велики број ,,камиказа“. У тим борбама обе стране су имале осетне губитке. На овом простору је регистрована појачана употреба сиријске и руске авијације, која је бомбардовала позиције терориста у Маидану и местима око њега.

Извор: Слободан Ђукић, govorisrbija.rs

Десно крило ове нападне групације је без неког већег отпора успешно очистило пустињски појас који се наслања на реку Еуфрат са његове јужне стране, ослободивши велики број нафтних и гасних бушотина. Ове снаге су успеле да заузму насељена места Рас ел Батин и Хумајмах, и на тај начин крочили на тле провинције Деир Ез Зор. Пре неколико дана, ова групација снага је по први пут извела хеликоптерски тактички десант у дубину територије под контролом противника. Наиме, под командом генерала Сухеил  Ел-Хасана, са писте аеродрома Џирех1 полетела је група са непознатим бројем војно-транспортних и борбених хеликоптера у правцу града Ел-Кадир. Циљ хеликоптерског десанта2 је био да се у рејону града Ел-Кадир искрца мобилна група специјалних снага која би на препад заузела одређене топографске објекте које се налазе у његовом окружењу. Акција је изведена под окриљем ноћи, 11/12. августа, када се група специјалаца успешно спустила у околину града и практично без борбе овладала свим кључним узвишицама око насељеног места. Увидевши да су непријатељске снаге на овом просотру поприлично опуштене, ова група је самоиницијативно кренула у напад на само место у којем се налазило око стотинак терориста са неколико тенкова и оклопних транспортера. Користећи ефекат потпуног изненађења, сиријске снаге су упале у град и после краткотрајне али оштре борбе уништиле терористичку команду и објекат у ком су били терористи, као и 2 тенка и 3 оклопна транспортера. Операција је изведена без икаквих губитака на страни нападача.

Потом су ове десантне снаге поселе све важније пунктове у насељеном месту и успеле да одрже град до сутра ујутро, када је из правца варошице Бир ел-Замлах пристигла јача оклопно-моторизована колона сиријске војске и спојила се са специјалцима у центру Ел-Кадира.

Извор: sputnik.com

Дејство десанта је погубно утицало на морал терориста који су деловали на овом простору. Они су у нереду кренули да напуштају рејон овог рада, тако да су мешовите сиријске снаге са веома малим напрезањем успеле да ослободе још око 60км2 територије, са 3 насељена места и 2 нафтогасна изворишта.

Пошто су сиријске снаге групе ,,Север“ направиле велики напредак на јужном правцу напада, указала се јединствена прилика да се споје са борбеном групом ,,Југ“3 која је недавно коначно завршила операцију ослобађање Ел-Сухне у којој се налазило јако терористичко упориште. Спајањем ове 2 групе у рејону насељеног места Ел-Табак, затворила би се џиновска кљешта око терористичких снага тзв. Исламске државе, које су распоређене у маси мањих варошица и села источно од градова Хама и Хомс. Према различитим проценама, реализацијом оваквог плана у ,,котао“ би упало најмање 5.000 екстремиста који делују на овом подручју.

Извор: sputnik.com

У складу са овим планом, сиријске снаге су у уторак 15. августа из рејона Ел-Кадир, у више нападних колона отпочеле наступање на југ. Специјалне снаге, у координацији са тенковима и уз подршку авијације, су покушале да заузму насељено место Ел-Таиба, међутим услед отвореног простора то нису успеле због јаке ватре бранилаца (масовна употреба ракетних противоклопних средстава). Одмах по одбијању напада, по ватреним тачкама непријатеља деловала је авијација. Међутим, без обзира на јак отпор који пружају терористи на овом сектору, растојање између 2 групације је увече 15.августа износило свега 27 km ваздушне линије.

1 Овај аеродром је ослобођен још на почетку велике сиријске операције која је за циљ имала продор Тигрова на шири простор града Рака.

2 Припрема, осмишљавање и команда над овом операцијом у великој мери припада руским експертима.

3 103. бригада републиканске гарде, територијални одреди састављених од припадника племена Шаитат, делови шиитске добровољачке дивизије Лива Фатемијун.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Серија експлозија у метроу у главном граду Венецуеле

Употреба дронова у Србији, шта је дозвољено а шта забрањено

Сирија оптужила САД и Велику Британију да снабдевају терористе хемијским наоружањем

Оставите коментар