Youtube
Свет

Иранска лука „Чабахар“ — нова кост у грлу за Америку

Амерички државни секретар Мајк Помпео је одлучио да иранску луку Чабахар изузме из санкција против Ирана, како би та лука могла несметано да се развија јер је важна за економију суседног Авганистана.

ПАКАО КОШАРА: Кад је мајка сахранила Сашу, стигло јој је писмо од њега са ратишта. Имао је само 2 жеље, а обе су му испуњене на 40 дана

Изузеће из санкционог режима ће омогућити изградњу железнице од луке до Авганистана, куда би требало да иде роба која није обухваћена санкцијама попут лекова и хране. Очекује се да ће по завршетку изградње тај хаб играти одлучујућу улогу при извозу несировинских производа Ирана у државе Централне и Јужне Азије, па и даље од Персијског залива.

НОВА ДРАМА ДАРКА ЛАЗИЋА! Све је очекивао, АЛИ НЕ И ОВО!

О томе за Спутњик говоре ирански стручњаци Пир Мохамед Молахези, експерт за Авганистан, Индију и Пакистан, и Реза Резахах, политиколог и стручњак за америчка питања.

Молахези сматра да би претварање луке Чабахар у крупни транзитни хаб појачало улогу Ирана у региону и довело до развоја источних провинција државе.

(ФОТО) НОКАУТ ЗА ПОНОС! Цеца Ражнатовић признала да НЕ МОЖЕ ДА ГА ГЛЕДА, али ово што је урадила ЗАПАЛИЛО ЈЕ ИНСТАГРАМ!

„Чабахар је јединствена лука Персијског залива, која има излаз на океан, што има стратешки значај за Иран. Осим тога, Гвадар у Индији и Чабахару у Ирану су две луке које међусобно конкуришу једна другој на светском нивоу. Због тога и још због две битне околности је важна иранска лука.

Ако Чабахар постане лука кроз коју пролази експортно-импортна роба из Авганистана у државе Централне Азије, он би могао да повеже те државе са спољним светом воденим путем, а тиме би порасла улога Ирана у региону.

УХАПШЕН СРБИН НА ЈАРИЊУ: Милосав Дашић изведен из аутобуса који је ишао из правца централне Србије!

Као друго, развој луке Чабахар би даље повукао развој инфраструктуре источних делова Ирана. Ако саобраћајна мрежа и железница прођу кроз Чабахар у Ахедан, даље у Јужни Хорасан, а потом у Авганистан и Туркменистан, то би значајно утицало на економију у граду Бендеру Абасу у провинцији Хормозгану и у јужним провинцијама Керману, Систану и Белуџистану, као и у Јужном Хорасану“, објашњава Молахези.

Резахах је такође истакао важност и стратешки значај луке Чабахар за Иран:

НИКО НИЈЕ ТУ ЗА ДАРКА ЛАЗИЋА! АНА СЕВИЋ ГА НИЈЕ ПОСЕТИЛА 2 НЕДЕЉЕ, ЋЕРКА НЕ ДОЛАЗИ У БОЛНИЦУ, А ВЕРЕНИЦА ГА ОСТАВЉА: Ево какво је његово тренутно здравствено стање!

„Инвеститори који ће уложити у Чабахар, пре свега они из Индије, разматрају ту луку као средство за реализацију својих дугорочних амбиција и као стратешки инструмент за супарништво са Кином. Гледано са стране, то делује као да САД праве препреке за изградњу луке, али ипак то није тако. Да јесте, Индија не би улагала у изградњу овог хаба. Рекло би се да су САД због присуства Кине у Гвадару спремније да омогуће Индији да ради у Чабахару, док су односи између САД и Ирана непријатељски, како би лука остала ван домета контроле Кине или европских држава. Другим речима, можемо објаснити ово као да је Индија добила зелено светло од САД како би инвестирала у Чабахар.“

ДЕЦА УМИРУ ОД ДРОГЕ, КРИМИНАЛЦИ ТУКУ, УБИЈАЈУ И ТЕРОРИШУ: Два српска града у канџама криминалних група! Грађани моле државу да их заштити

РАДИКАЛКА РАСТУРИЛА НАТО У КАНАДИ: Сасула им све у лице, бранила Путина и Крим

(ВИДЕО) СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ! Гугл Земља снимио мистериозни зид на дну океана који окружује целу нашу планету! Нико не зна ко га је изградио!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НИЈЕ НЕМАЧКА, АЛИ ЈЕ ЕУ! ЖЕНА СЕ ПОРОДИЛА У АУТОБУСУ НА СЛОВЕНСКОЈ ГРАНИЦИ: Тузланка пошла у Хамбург, али је беба пожурила!

Зверев ипак јачи у Лондону, Ђоковић завршио сезону без титуле

(ВИДЕО) У Белорусији направљен тенк према скицама Да Винчија

(ВИДЕО) Србија ће се заледити због вечерашње епизоде „Корена“! Један детаљ ће вас разбеснети!

СОРОШ СЕ СЕЛИ У БЕЧ: Амерички милијардер разговарао са Курцом о пресељењу универзитета у аустријску престоницу!

Амерички медији: Русија оспособљава совјетске базе на Куби?

СВИ ВОЛЕ ПАРЕ И ЛЕГАЛНО И НЕЛЕГАЛНО Хоћете пасош неке од земаља ЕУ? Нема проблема, оволико новца вам треба

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
31°
Sun
30°
Mon
27°
Tue
27°
Wed