Блиски исток

Ирачки потпредседник тражи руско војно присуство у Ираку, тера Американце!

Ирачки потпредседник изјавио је у понедељак да би Багдад желео да види озбиљно руско војно и политичко присуство у земљи.

,,Познато је да Русија има јаке историјске везе са Ираком. Тако да би ми желели да Русија има знатно присуство у нашој земљи, у политичком, али и војном смислу. На овај начин би остварили баланс који би користио нашем региону, његовим народима и земљама.“ – изјавио је потпредседник Нури ал Малики приликом сусрета са представницом руског парламента Валентином Матвијенко у Москви. Малики је иначе пре неколико дана изјавио да Ирак ,,не жели америчке војне базе на својој територији“ и осудио је ,,америчко преузимање заслуга за победу у Мосулу“.

,,Осим тога, Ирак верује да Русија има довољно способности да обезбеди сигурност и баланс моћи у свету, а нарочито на Блиском истоку.“ – саопштио је Малики.

Ирачки потпредседник је изјавио да његова земља жели да ојача везе са Русијом због уверења да је Русија способна да реши велики број међународних проблема, као и због руских могућности у великом броју области као што су наука, индустрија, економија и одбрамбена индустрија.

За Ирак су иначе нарочито важни контакти парламентарног нивоа, с обзиром на то да ова земља планира да реформише парламент по узору на модел руске државне Думе. Потпредседник Малики је иначе у четвородневној посети Москви током које ће се састати са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом и председником Владимиром Путином.

Извор: Спутњик

Ирак је показује посебно интересовање за долазак руских грађевинских компанија у циљу обнове ратом разорених подручја. Тако је заменик шефа парламентарног комитета за међународну сарадњу Абас ал Бајати пре неколико дана изјавио да су ,,руске фирме добродошле у Ирак“. Он је том приликом рекао да Ирачани ,,верују у квалитет руских производа“, а посебно је истакао наду да ће руске нафтне компаније и руска наменска индустрија наћи за сходно да се укључе у ирачко тржиште.

Ово саопштење је уследило као додатна потврда изјаве коју је ирачки министар спољних послова Ибрахим Џафари дао средином месеца, а у којој је похвалио руски ангажман у борби против тероризма у региону и позвао руске компаније да обнове разорену инфраструктуру.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Сазнајте које је кодно име користио Владимир Путин у КГБ-у и друге занимљивости његовог живота

Руска авијација поново удара на позиције Исламске Државе у Сирији (ВИДЕО)

Министар Вулин у Израелу, потписан споразум о војној сарадњи

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu