rtrs.tv
Свет

Ирачки Курди се масовно изјаснили за независност

Скоро 93 одсто бирача ирачког Курдистана подржало је предлог за независност тог региона, навела је Висока комисија за изборе и референдум, пренео је ,,Ројтерс".

Агенција наводи да је на референдум изашло 72 одсто, од укупно регистрованих 3,3 милиона бирача, а да је 92,73 одсто важећих гласова било за независност, док је 7,27 одсто било против.

Наводи се да је од гласача затражено да се изјасне са „да“ или „не“ о питању: Да ли желимо да регион Курдистана и курдистанска подручја ван региона (Курдистана) постану независна држава?“

Агенција наводи да је овај референдум разбеснео владу у Багдаду, као и регионалне силе Турску и Иран.

Председник регионалне Владе Курдистана Масуд Барзани прогласио је у уторак победу опције „да“ на референдуму за независност ирачког Курдистана, јавља АП.

Барзани је позвао светске силе да поштују вољу милиона Курда, који су на референдуму гласали за независност тог ирачког региона.

Он је у телевизијском обраћању позвао ирачку централну владу у Багдаду да се укључи у „озбиљан дијалог уместо што санкцијама прети“ курдској регионалној влади.

Референдум одржан у понедељак није обавезујући и неће одмах довести до независности, али је повећао тензије у региону.

Ирачки парламент је затражио раније данас од ирачког премијера Хајдера ел Абадија да пошаље војску у курдски регион Киркука, где се налазе нафтна поља како би преузела контролу над њима, јавља ирачка државна телевизија.

Влада треба поново да преузме контролу над нафтним пољима у Киркуку како би била у надлежности Министарства за нафту, наведено је резолуцији, коју су усвојили чланови ирачког парламента у коју је Ројтерс имао увид.

Ирачки премијер Хајдер ел Абади затражио је данас од ирачких Курда да пониште резултат референдума о независности, који су одржали на северу Ирака у понедељак, јавља Ројтерс.

„Нећемо водити дијалог о резултату референдума“, рекао је Абади у ирачком парламенту и додао да, ако ирачки Курди желе да покрену разговоре, морају да пониште референдум и његов резултат.

Курди имају своју регионалну владу, парламент, оружане снаге и аеродроме у три ирачке северне провинције, где уживају уставну аутономију више од десет година.

Под њиховом контролом су и спорне територије изван ових провинција на које Багдад такође полаже право.

Извор: РТС, Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ово су ЗАСЛУГЕ капетана Драгана због којих би Срби морали да га поштују КАО ЈУНАКА! (ВИДЕО)

Багдад шаље војску у ирачки Курдистан

20 разлога зашто је боље користити ЋИРИЛИЦУ

 

 

Оставите коментар