Ратомир Кутлешић, ФОТО: Приватна архива
Интервју Србија

ИНТЕРВЈУ СА БИВШИМ ВЛАСНИКОМ ТВ ,,УЛТРА“: Од првог корака до Драгана Шолака

Успешан предузетник од своје двадесете године, породичан човек, отац је петоро деце. Поседује богато искуство на домаћем и међународном плану, иза себе има велики број пројеката у сферама од индустрије и трговине до медија. 2007. године оснива породичну дигиталну ,,ТВ Ултра", која акценат ставља на дечији програм. Заједно са својим тимом подиже стандард на овом пољу у Србији. ,,ТВ Ултра" је гајила одговоран однос према гледалишту и професији, неговала је правила књижевног српског језика, а поред цртаних филмова и забаве, нудила је и едукативне садржаје. Резултати су показали да су у томе успели јер је ,,ТВ Ултра" врло брзо постала најгледанији кабловски канал у Србији. Међутим, проблеми настају након почетка сарадње са тадашњим директором СББ-а господином Драганом Шолаком. За портал ,,Говори Србија" о томе како су му отели ТВ ,,Ултра", гледаоце оставили без алтернативе и оштетили државни буџет говори бивши власник ,,ТВ Ултра", господин Ратомир Кутлешић.

Г.С. Када и на који начин сте започели сарадњу са СББ-ом и Драганом Шолаком?

Р.К. Господин Драган Шолак је тада био директор СББ-а, и одмах је био заинтересован да се ,,Ултра“ уврсти у СББ-ову понуду ТВ канала. 2010. године године СББ постаје и један од сувласника ,,Ултре“. Канал тада постаје не само део, већ и, према личним речима господина Шолака, један од најдрагоценијих чланова ,,Јунајтед групе“.

Драган Шолак, ФОТО: youtube.com/SerbiaBroadbandSBB

Г.С. 2013. године амерички фонд ККР купује СББ и друге фирме под окриљем ,,Јунајтед групе“. Шта се даље дешава са Вашом ТВ Ултра?

Р.К. Календарски се обрт у овој причи поклапа са периодом у којем је ККР преузимао СББ и ,,Јунајтед групУ“, али не бих прејудицирао да се ради и о суштинској вези. Пословно гледано улазак ККР-а је добра вест, која вас радује јер је гарант да ће бити још лепше и изазовније доказивати се квалитетом, духом и етиком коју смо носили радећи ,,Ултру“.

Таква ,,Ултра“ се, заправо, у том периоду сусреће са крајње необичним, симптоматичним, непартнерским, а да бих био до краја јасан, непристојним понашањем како господина Драгана Шолака, тако и његових најближих сарадника. До те мере да су с њихове стране уследиле и отворено исказане претње и уцене, које су каткад биле натопљене и провокативним понашањем.

Мој дотадашњи партнерски однос одисао је пуним поверењем и максимално колегијалним држањем. Огромном променом такве атмосфере, морам признати, био сам прилично затечен.

Почетком 2014. сазнајем да СББ није годинама поштовао уговор са ,,Ултром“, тако што је у месечним извештајима приказивао значајно мањи број корисника од броја који је у стварности имао.

С тим у вези више пута сам постављао питање СББ-у и ,,Јунајтед групи“, али одговор није стизао. Напротив, уследила је моја смена са места директора ,,Ултре“ и то без образложења.

Смена је очигледно била тај одговор који нисам добио. Временом би разговори на ту тему, као и о свим другим редовним питањима, све више почели да личе на пуко бахаћење јачег над слабијим, а све мање на конструктиван рад који би подразумевао макар минимално поштовање позиције партнера у фирми.

,,Јунајтед група“, ФОТО: Википедија

Г.С. Како је СББ лажно приказивао број гледалаца ,,ТВ Ултре“ и како се то одразило на пословање Ваше компаније и на пословање СББ-а?

Р.К. Као и са свим ДРУГим телевизијама из своје понуде, СББ је имао уговор и са ,,Ултром“. ,,Ултра“ је свакога месеца приходовала од емитовања у мрежи СББ-а, тако што би према добијеном месечном извештају о броју корисника СББ-а множила тај број са уговореном ценом, те би се СББ-у испостављао рачун по основу уговора.

Знатно мањи бројеви који су стајали у извештајима СББ-а, имали су за ефекат сразмерно мање приходе ,,Ултре“, а са друге стране већи профит СББ-а.

СББ је максимизовао свој профит директно практикујући кршење морала и закона, остварујући неосновану добит.

СББ, ФОТО: Википедија

Г.С. Колика је укупна штета коју је Ваша компанија претрпела? Какву штету су том приликом претрпели грађани Србије, али и сама држава?

Р.К. На седници скупштине ,,Ултре“, на којој сам смењен са места директора, упозорио сам  чланове ,,Јунајтед групе“ да је СББ манипулацијом о броју корисника практично нанео штету не само каналу ,,Ултра“, чији је већински власник сам СББ, већ и буџету Републике Србије.

Суштина тог питања јесте да је СББ имао неосновану корист, што за последицу има причињену штету коју су непосредно претрпеле како ,,Ултра“, тако и државна каса.

Занимљиво је и то да сам небројано пута затражио да ми се да увид у крајњу процену вредности ,,Ултре“, која је рађена за потребе продаје ККР-у. Иако сам активно сарађивао приликом процеса израде саме процене, документ на увид нисам добио, иако ми право на ту информацију гарантују пре свега здрав разум, а онда оно што се зове законом установљено право.

Ако сам ја, поред тога што сам учествовао у изради процене, и оснивач и сувласник ,,Ултре“, како је онда могуће да и као власник, на крају крајева, немам увид у процену вредности онога што поседујем? То је апсурд.

Све скупа, према процени финансијских стручњака које сам морао додатно да ангажујем, новчана штета је вишемилионска, свакако веома висока за мене, а посредно и за државу.

,,Ултра“ је реално имала велики број задовољних гледалаца у окриљу породица широм Србије, ту штету посебно тешко подносим јер од момента када смо канал створили, никада није престајао осећај дужности према људима, малим и великим, који су поштовали и волели то што радимо.

Од тог почетка 2014. када сам смењен, то реално више и није била она ,,Ултра”, уређивање и реализација су остали потпуно ван мог домашаја. ,,Мини Ултра” је, упркос свему, имала и даље узлазан рејтинг, али све то није било важно јер је завршни потез од стране СББ-а и ,,Јунајтед групе“ био планска, проста и директна ликвидација ,,Ултре“.

Анкете су током 2008. године показале да је преко две трећине људи било уверено да је ,,Ултра“ страни канал, а не српски. ,,Ултра” је ТВ канал који је и по признању стручњака из области мерења гледаности, био својеврсни феномен у најпозитивнијем смислу, не само у региону већ и много шире. На крају, то је ТВ канал који доживљава судбину планског уништења и брисања са медијског простора.

,,Ултра” је била нешто наше, нешто што су међу нама највише волели наши најмлађи. Многима од нас је то веома значило, а некима у чијим рукама се задесила судбина канала, то није значило апсолутно ништа.

ТВ ,,Ултра“, ФОТО: Википедија

Г.С. Добијали сте претње и уцене. На шта конкретно се то односило?

Р.К. Прва директна претња се односила на имовину ,,Ултре“ и дошла је директно од господина Шолака. Запретио је да ће искористити своју позицију моћи и да ће негативно утицати на пословање ,,Ултре“, све до свођења њене вредности на 1 евро.

Друга претња је стигла од стране правних представника СББ-а, ,,Јунајтед групе“ и ККР-а, познате адвокатске канцеларије из Београда.
Од мене су тражили да одустанем од тужби, повучем кривичне пријаве и да им продам своје власништво у ,,Ултри“.

Успут су захтевали да се не ради уобичајена финансијска процена вредности ,,Ултре“, већ да прихватим њихову паушалну понуду, те да ће, уколико не прихватим те услове, покренути ликвидацију ,,Ултре“. Јасно је да сам то доживео као уцену и да се нисам сложио. Сви такви потези који су несумњиво били усмерени на причињавање штете ,,Ултри“, били су и јасна претња за мене.

Г.С. Покушали сте да ступите у контакт са већинским власником СББ-а и ,,Јунајтед групе“. Како се то завршило?

Р.К. Вредности које ККР, светски позната мултимилијардерска компанија, истиче као своје врлине и своје пословне принципе, закључујем да никако нису у сагласју са понашањем њиховог менаџмента у Србији.

Претпостављао сам једно време да постоји пропуст у комуникацији између ККР-а и локалног менаџмента који је предводио господин Драган Шолак. Зато сам у међувремену радио на томе да успоставим директну комуникацију са ККР-ом, њиховим канцеларијама у Лондону, Њујорку и Вашингтону, као и са америчком амбасадом у Београду, све у покушају проналажења надлежног и конкретног саговорника, свестан да је ККР надгледао трансакцију заједно са Уникредит и другим банкама.

Међутим званичног одговора није било. Додуше, појавио се пре 3 године један господин из ККР-а који ми је, укратко, пренео да ККР подржава локални менаџмент.

Г.С. Обратили сте се и РАТЕЛ-у и Комисији за заштиту конкуренције, међутим безуспешно. Реците нам више о томе.

Р.К. Током медијације и покушаја комуникације са већинским власником, покренуо сам правне процесе, обавестио нашу полицију и тужилаштво, поднео кривичне пријаве и подигао тужбу.

Обраћао сам се владиним агенцијама у чијим надлежностима је уређење и контрола тржишта Србије, РАТЕЛ-у и Комисији за заштиту конкуренције.

Имао сам, на пример, прилику да се уверим да су подаци у РАТЕЛ-у само делимично транспарентни, и то посебно у делу о подацима од јавног значаја, чију би јасност, валидност и транспарентност управо РАТЕЛ требало да обезбеди.

На другој страни, Комисија за заштиту конкуренције готово да не реагује или то чини врло површно и успорено. Стиче се утисак да рад агенција иде на руку СББ-у.

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге, ФОТО: www.ratel.rs

Г.С. Да ли је ,,ТВ Ултра“ емитовала садржаје и у региону док сте Ви били власник?

Р.К. Да. Програм смо емитовали у Црној Гори и Босни и Херцеговини, у једном периоду и у Македонији.

Г.С. Шта се десило са ,,ТВ Мини Ултра“?

Р.К. ,,Мини Ултра“ је други ,,Ултрин“ канал намењен предшколцима. Ликвидација ,,Ултре“, односи се и на ,,Мини Ултру“.

ТВ ,,Мини Ултра“, ФОТО: Википедија

Г.С. Шта је са предузећем ,,LuxorCO doo“?

Р.К. ,,Луксор“ је матична фирма која је основала ,,ТВ Ултру“. СББ је својим потезима и манипулацијама произвео штету и ,,Луксору“, због чега сам поднео низ тужби.

Менаџмент ,,Јунајтед групе“ управља ,,Ултром“ и организује њену ликвидацију. Поново неистинитим подацима и нетачним проценама, пре и током ликвидације, значајно умањује вредност ,,Ултре“ и заправо производи додатну штету, у отвореној сарадњи са Уникредит банком.

Г.С. Шта се за то време дешава са Уникредит банком, која је уједно и Ваша, и банка СББ-а и ККР-а? Кажете да су Вам практично отели Ваших 25% у Ултри?

Р.К. Уникредит Банка је моја банка више од 15 година и све своје финансијско пословање и кредитне аранжмане обављам са њом. Веровао сам у њихов ниво стручности и кредибилитета.

Имао сам отворену комуникацију са Уникредит Банком, о свему што је било од значаја за пословање обавеставао сам их брзо, тако и о свему што се догађало на тему ,,Ултре“ и њеног пословања.

Иако врло упућена у цео случај и више него стручна да уочи неправилности и негативне ефекте који директно утичу на ,,Ултру“, банка почиње врло нестручно да управља процесима, практично фаворизујући свог врло значајног клијента ,,Јунајтед групу“-ККР, чинећи им директну корист, у исто време мени причињавајући штету.

Без обзира што Уникредит има директан увид у све податке важне за пословање и трансакције и што сведочи манипулацији података у корист СББ-а, што чак трпи штету због тога, банка је ипак пасивна и не чини ништа у правцу заштите обостраних интереса у нашем аранжману.

Напротив, израђује нестручну, некомплетну и нетачну финансијску процену вредности ,,Ултре“ и уз помоћ извршитеља преузима од мене власништво у ,,Ултри“ и ни мање ни више, прода га ,,Јунајтед групи“ која је 6 месеци пре тога покренула најављену ликвидацију ,,Ултре“.

У понашању банке уочљиво је одсуство дужности стручне пажње, као и фаворизација финансијски значајнијег клијента, што је мене довело у ситуацију без алтернативе, а то је недопустиво. Много је случајева у којима трпе и грађани и наши предузетници.

Уникредит банка, ФОТО: Твитер

Г.С. Цео случај је доспео до полиције и тужилаштва. Има ли помака у решавању и какав исход очекујете?

Р.К. Полиција и тужилаштво раде свој посао. Кривичне пријаве против господина Драгана Шолака, његових сарадника и СББ-а се процесуирају у Тужилаштву за организовани криминал. Већ дуго се ради на овим предметима и очекујем закључак нашег тужилаштва.

У полицији и тужилаштву се ради на специјализацији у обради предмета из сфере привредног криминала. У судству је, пак, другачије јер, ако сам добро уочио, специјализације нема, а то само може да допринесе непотпуној стручној оријентацији у обради предмета и спорим одвијањем правног процеса. Предмет је тренутно пред судијама Врховног касационог суда.

Верујем да ће закон и његова успешна примена онемогућити будуће манипулације и значајно заштитити грађане и наша предузећа, посебно у делу који је један од симбола европских тековина, а који подразумева остваривање права мањинских акционара, права на рад и
права на приход од сопствене имовине.

Аутор: М. Х.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Потврђено: Шолак укинуо РТС Србима у дијаспори!

ШТА СЕ ДЕСИЛО СА НАШИМ КАНАЛИМА, ГДЕ ЈЕ НЕСТАО РТС?! СББ променио позиције СВИХ ПРОГРАМА – РЕМ поднео КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ!

СББ ЖЕНИ ПРЕТИ ТУЖБОМ ЗА НЕПОСТОЈЕЋЕ ДУГОВЕ! Кабловски оператер МАЛТРЕТИРА БИВШЕ КОРИСНИКЕ ИКОМА!

НАВЛАКУША! Ево како СББ ВАРА КЛИЈЕНТЕ! Обећају бесплатан ХБО, па га закључају!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
26°
Tue
25°
Wed
21°
Thu
20°
Fri