FOTO: FILIP PLAVČIĆ
Политика Србија

ИНТЕРВЈУ СРЂАН ШКОРО: Јанковић мисли да је 600.000 гласова освојио сам! А кад год је покушао да БУДЕ ДУХОВИТ, испао је ГЛУП У ДРУШТВУ!

Шкоро је открио у интервјуу за Курир шта је срж проблема у ПСГ-у, с обзиром да је већи број људи отишао из Покрета слободних грађана како су толико погрешили у процени, ко финансира ПСГ, зашто је Јанковићева оставка одбијена на Скупштини ПСГ, зашто се чекало оволико дуго да се изрази незадовољство, како гледа на коментаре појединце који сматрају да је слабљењем потенцијално најјачег противника на овај начин само ојачао Александра Вучића, да ли је са Јанковићем покушао да поприча о свему у четири ока пре него је дао писану оставку, шта му је рекао, како види метафору о прозору и проветравању...

(ВИДЕО/ФОТО) ОН ЈЕ НАЈГОРИ СЕРИЈСКИ УБИЦА ДЕЦЕ ИКАД: 147 дечака тако брутално силовао и убио да су га прозвали ЗВЕР

Напустили сте Покрет слободних грађана, и објавили писмо у којем сте рекли да супруга Саше Јанковића Славица одлучује о свему, и да је Покрет у ствари приватна фирма Саше и Славице Јанковић. На шта сте конкретно мислили?

– На начин како се тамо доносе одлуке, на начин како један Покрет претендује да промени власт функционише. Сматрао сам да тако не може да функционише, а приватна фирма значи скупљање људи, пријатеља, најближих сарадника, и додељивање унутар Покрета њима различитих функција, често измишљених пошто Покрет нема изграђену инфраструктуру, начин функционисања. Тако да је у исто време Саша Јанковић у исто време председник Покрета, председава председништвом, и нечим што би се могло назвати извршни одбор који иначе не постоји. А онда у том извршном одбору који би требало да буде оперативно тело за сам Покрет седе бивша и садашња секретарица, и пар пријатеља. Отприлике то је тај систем одлучивања, тај систем који има председништво, назови извршни одбор, а и једним и другим председава Саша Јанковић. То је мало необично за слободне грађане, људе који желе истински да промене и Србију и ову власт која заиста чини чуда по Србији.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ

Добро, али да ли је то од почетка тако?

– Очигледно да јесте, али од почетка ви не стигнете то све да приметите. Бројни људи су се одаљили због свих тих проблема. Ја прво нисам веровао, при том нисам ни знао до које границе иду те ствари. Када сам се уверио, када сам видео, реаговао сам прво органима Покрета, којима сам ја припадао као члан председништва. Износио сам све те проблеме, указивао на недопустиво мешање супруге председника, указивао њему, и у четири ока да то неће функционисати, да то није добро, међутим, ништа се није променило, ништа се није зауставило, сваким даном је постајало све горе, а ја и одређени људи који су такође указивали критички на то смо доживљавани као непријатељи.

ОЛИВЕРА КОВАЧЕВИЋ ИЗАЗВАЛА ХАОС НА РТС: Своју емисију претворила у суђење Србији за агресију на Хрватску и БиХ!

Подржао вас је академик Душан Теодоровић, један од потписника „Апела 100“, идеолога и оснивача ПСГ-а, који је још раније напустио Покрет, али о томе није јавно говорио, док ви нисте написали писмо, а онда је изнео оштре оптужбе. Поред вас двојице, отишло је још људи, углавном из истих разлога. Како сте толико погрешили у процени?

– Људи који су били у штабу у кампањи, они су добро знали, и после нису ни приступили Покрету. знали су врло добро шта се дешава. Ми смо сви били гости на трибинама, одржите неки говор, оде се на неку вечеру, и то се на томе заврши. Тако да немате никакве везе са структуром. Кад смо ушли у Покрет такође је битно то изворно председништво које изабрано на скупштини више не постоји. Од председништва је остао само Саша Јанковић. Јако је чудно зашто су сви људи отишли. Ја сам се исто то питао, зашто неки људи прво нису пришли, онда чујете нека објашњења, међутим, на крају се претворило да сви имају исти или сличан разлог, начин одлучивања, начин понашања. Ми смо у кампањи стално гурали да је Саша Јанковић „један од нас“, а он се врло брзо претворио у „један од њих“, а то је оно против чега смо се сви ми борили све време, и зато ја нисам хтео да учествујем у свему томе више. Свако отрежњење је болно, људи просто не могу да верују, као што ја нисам веровао другима када су ми указивали шта се дешава у Покрету, тако прихватам да људи не верују у ово што ја сада причам. Међутим, врло брзо ће се уверити, само морају да буду близу. Што буду били ближе, све ће боље видети.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ

Ко финансира Покрет слободних грађана?

– Ја то не знам. Знам да је званично то чланарина, а да ли још неко додатно, верујте да ја као члан председништва никаквих сазнања, нити је то икада било изнето на председништву, што је такође веома чудно.

(ВИДЕО) КАКВО ЧУДОВИШТЕ СУ УХВАТИЛИ: Мислили су да им је џиновска змија прогутала теле, а у утроби су пронашли нешто много горе!

Саша Јанковић је на Скупштини ПСГ понудио оставку на место председника странке, али је тај предлог једногласно одбијен. Зашто, шта мислите?

– То је све једна фарса. На тој скупштини прво није било гласања, ви објавите да је нешто било једногласно, ако је било тако онда кажете колико је људи гласало, а ако је одбијено акламацијом да се гласа то не значи да је било једногласно. А сам чин акламације говори да ту нешто није у реду. Та оставка је само констатована, никада се није ишло на расправу да се каже да ли се прихвата или не, на некој седници полупроширеног председништва где је могао да присуствује, како су сами објаснили, ко се ту затекао. Можете ли онда да замислите један Покрет демократски где се држи нека седница проширеног председништва где се ко затекне, и онда прича шта му се каже. Сама скупштина је показала да људи који допуштају себи да се називају неким демократама и слободним грађанима, да се одлуке доносе акламацијом ја мислим да имају озбиљан проблем, исти онакав какав има Покрет у овом тренутку.

ОСВЕТА ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА ЗА УБИСТВО ЋЕРКЕ: Молио је пријатеља да сачува Ану у Москви, оно што се убици потом десило ПРЕВАЗИЛАЗИ И ХОРОР ФИЛМОВЕ!

Зашто сте чекали оволико дуго да изразите незадовољство? Јесте чекали да се нешто промени?

– Није се чекало. Ви постепено упознајете неке ствари. Да сам ја знао 5 или 10 одсто овога што данас знам ја не бих ни улази у Покрет, ја не бих ни потписао „Апел 100“, не бих ни учествовао у кампањи. Ја сам тада заиста веровао да је то пут, да је то могућност да се лице Србије промени. Да су људи који заиста долазе „ми“ а не Саша Јанковић. Ја нисам постао члан Покрета због Саше Јанковића, његове супруге или било кога. Ја сам постао због идеје и начина како да променимо заиста Србију. А та идеја је негде нестала. У том „Апелу 100“ који смо потписали, постоји реченица где ви потписом исказујете спремност да помогнете Саши Јанковићу у ономе што ће се наћи пред њима, али истовремено преузимате обавезу да га критикујете уколико не буде радио како треба. Е, та обавеза критике је негде нестала.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ

Да ли је од идеје из „Апела 100“ остало ишта?

– Од идеје није остало ништа. Он се уживео у то да је тих 600.000 гласова освојио сам, није схватио да је то добио буквално на лотоу тих 16 одсто. Мислио је да је лото извлачење сваке недеље, а није. Са тих 600.000 било би логично да за ових шест месеци сада има милион гласова, и било је логично да је чинио све да тај Покрет успе и направи такву инфраструктуру и да о њему прича као о примеру, а не да сада седимо и причамо о овоме о чему причамо. Он је умислио да је лидер опозиције, да он може да преговара, а како му је Вук Јеремић рекао да је он тај који вуче беле фигуре и да одређује правила. А сам нема капацитете да то изведе како би требало и морало да би се променила власт.

Велика исповест Дарка Миличића о Марку Маркушу: Близу сам одлуке да напустим Србију, зашто се моје презиме провлачи по блату?

Како видите метафору о прозору и проветравању?

– Саша Јанковић није духовит човек и није шармантан. Кад год је покушао да буде духовит и шармантан, онда је испао глуп у друштву. Мислим да је и ово сада учинио на тај начин, са оним грчењем у Бечу, са овим прозором.. Прозор је сада испао симбол слободе, и мера части кроз коју треба проћи. Али је заборавио када се отворе прозори да повуче промаја, а да су Срби јако осетљиви на промају и врло добро знају шта уследи после промаје

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХОРОР У ЗЕМУН ПОЉУ: Убио жену, па пресудио и себи!

Хапшење у Грчкој: „Пао“ Србин са 135 килограма кокаина!

Гујон: Правдам се у Француској, нисам очекивао да ћу морати и у Београду(ВИДЕО)

Извор: espreso.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
27°
Fri
30°
Sat
31°
Sun
31°
Mon