Printscreen
Политика Србија

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ЗА ТАСС: Нема тог притиска због којег би Србија увела санкције БРАТСКОЈ РУСИЈИ!

Председник Србије Александар Вучић, који борави у посети Русији, дао је интервју за медијску агенцију Тасс. Интервју преносимо у целости.

(ВИДЕО) НЕВИЂЕНИ ФЕНОМЕН КОД ГАЦКА: Пећина направила језеро које је поделило село!

Предности руског председника Владимира Путина у развоју односа између Русије и Србије, став Београда о придруживању НАТО и анти-руским санкцијама, као и главне теме о којима ће се расправљати на састанку Александра Вучиц́а и Владимира Путина, биле су главне теме ексклузивног интервјуа српског лидера са првим замеником генералног директора ТАСС Михаилом Гусманом.

– Господине председниче, хвала вам на прилици да се сретнемо. Ујутро је осам сати. У програму „Формула моћи“ направили смо скоро 400 интервјуа, али тако рано никада нисмо били позвани на разговор. Али нам је речено да смо имали среће, јер се понекад чак срећете и са амбасадорима у шест ујутро, тј. ваш радни дан почиње још раније. Да ли је то пракса која је постала ваш обичај када сте већ постали председник или сте уопште „раноранилачка птица“?

– Навикао сам се рано да устанем, хвала што сте то приметили. Чини ми се да особа може радити са највећом концентрацијом ујутро, али сви људи су различити и никада не бих могао да радим до 11-12 сати, као што ваш председник Путин ради.

И хвала вам што вам није било претешко ни у шест ујутру или у 6 увече, пошто сте један од оних ретких новинара и ретких уредника који знају да поштују саговорника као што сте ви, приметите ствари које већина новинара не види.

– За нас у Србији, састанак са председником Руске Федерације је увек посебна и изузетна прилика да разговарамо о свим важним питањима. Очекујем да ћемо, наравно, разговарати о кључним, глобалним питањима, да још једном изразим захвалност Руској Федерацији за подршку територијалном интегритету Републике Србије, и то нису само празне речи, то је права захвалност, јер то не значи само да Русија подржава интегритет Србије, али то такође подразумева подршку Русији када је у питању УНЕСКО, а када је у питању Интерпол, то значи подржавање Русије. И само захваљујући подршци Русије и руског председника данас, Србија и српски народ нису представљени као кривци за геноцид.

Такође ћемо разговарати о будућности Србије у вези са Косовом и Метохијом, као и о Босни и Херцеговини, Каталонији и другим важним питањима која се сада појављују у Европи. Што се тиче наших билатералних односа, говорићемо о великом броју врло врло важних питања, очекујемо да ће бити потписан велики број значајних споразума. Знате да Србија зависи готово 100% од руског гаса, а увећана је потрошња гаса и износи више од две милијарде кубних метара, јер, како напредује индустрија, већа је и потрошња гаса.

УЖАС КОД ПОЖАРЕВЦА: Изрешетао полицајца аутоматском пушком, па пуцао на припаднике САЈ!

Поред наших важних споразума и споразума у енергетском сектору, имамо све већу трговину са Руском Федерацијом у области пољопривредних производа, желимо да потпишемо важне споразуме и у области привреде – да привучемо руске инвестиције у изградњу индустријских паркова овде, као и да сарађујемо у области научних и техничких иновација и дигитализацији.

– Имамо одличну војно-техничку сарадњу, недавно је био Сергеј Шојгу, добили смо шест МиГ-29, који су сада на ремонту, а очекујемо да ће бити у потпуности оперативни у наредним месецима. Имамо и друге амбиције: желимо да купимо више наоружања, а сада преговарамо са Рособоронекспортом. Желимо да купимо још шест хеликоптера, противавионских система и многих других ствари, јер не заборавите да је Србија независна и суверена земља, Србија је војно неутрална земља, Србија мора бити јача да би могла очувати своју територију.

Стога очекујемо много од разговора са председником Путином. Веома смо му захвални што он обраћа пажњу и време (и знамо колико је он заузето другим проблемима) нашој малој земљи, али земљи која је искрен пријатељ руском народу и руској држави. Много хвала. Наша очекивања су заиста велика и ја сам сигуран да ће сва очекивања и све што желимо бити оправдано.

– Хвала, господине председниче, за ваше љубазне речи, за ваше искрене речи. Заиста, односи између наших земаља се развијају у свим правцима. Наравно, одличан кредит одлази председнику Путину, вашој личној заслузи. А ипак, ево …

(ФОТО) ОВО ЈЕ ПОЛИЦАЈАЦ КОЈИ ЈЕ ИЗРЕШЕТАН КОД ПОЖАРЕВЦА: Волео је коње, уживао у свом послу, а онда је убијен на задатку!

– Само да кажем нешто друго. Ово је све велика заслуга председника Путина. Сад људи поштују и воле Русију. Али ми смо мала земља и само захваљујући председнику Путину Србија је привукла пажњу. Када говоримо о Јељциновом председништву, састанци председника Јелцина са председником Милошевићем били су веома ретки. Захваљујући храбрости Јевгенија Примакова, неки на свету чули су о ситуацији у којој је Србија, али друге није било брига за то. Председник Путин је важан не само за руски народ, показао је пажњу целом српском народу током његовог мандата, а ми смо му захвални због свега овога.

– Посебно вас желим питати у вези с питањима о којима ћете разговарати са нашим председником, који, по Вашем мишљењу, још увек није у потпуности имплементиран у тренутку када постоји потенцијал. Вероватно, постоје неаризована питања о којима би обојица требало да разговарате?

– Имамо међувладин руско-српски комитет на челу са Рогозином и Дачићем. И много тога смо урадили. Понекад нешто може да се сачека, али стварно више од 90% онога о чему разговарамо и о чему се слажемо је могуће. Годинама смо размишљали како да решимо питање нашег осигурања, како наши грађани треба да раде у Русији, и обрнуто. После дуго времена ово питање је потпуно решено.

Постоје ли још неке ствари које можемо решити? Разговарали смо о увозу наше индивидуалне робе и производа у Руску Федерацију и требало би да убрзамо наше преговоре са Евроазијском унијом како бисмо видели како то учинити.

Као што знате, имамо пуно подршке захваљујући раду руско-српског хуманитарног центра у Нишу, који нам не само помаже у борби против поплава и суша овде у Србији, али, рекао бих, већ у читавом региону, када се тако нешто догоди.

– Посебан део наше сарадње је, наравно, културна и духовна компонента наших земаља. Историјски гледано, Србија је православна земља, као и Русија, а постоје посебне теме, посебна дубина, посебни корени. Чак и сада седимо у овој соби, а иза вас је Мирослављево јеванђеље. Ово је непроцењиво средство наше заједничке историје, то је непроцењиво средство нашег писања. Ово, знам, веома је цењено овде у Србији. И то је веома цењено у Русији. Како процењујете овај део нашег односа?

– Ако размислите о томе, то није само питање познавања нечије културе, као што обично кажу они који се политички не слажу с Русијом: „Па, да, волимо Достојевског, Љермонтова, Блоца, Пушкина и све остале, али ми се не допадају руски политичари „. Ја чак не волим да кажем тај израз.

Овакви односи могу бити резултат само пријатељских односа, искрено, на дубоком нивоу пријатељских односа између два народа. Види, рекли сте да је Мирослављево Јеванђеље иза нас.

На сва три спрата ове зграде наћи ћете веома вредне слике руских уметника – и оних који су живели и радили у Србији, као и оних који су живели и радили у Русији. Преко пута из ове зграде, у центру Београда, налази се парк по имену Хор Александров, који је у Србији био много пута у најтежим временима. Током НАТО агресије 1999. године, Хор Алекандров је био са нама, увек су били ти људи са нама, и ова ужасна трагедија у Сочију нас је заиста застрашила. А сада, када је овај велики ансамбл обновљен, поново су дошли у Београд, а многи људи су дошли на концерт – било је једноставно немогуће наћи слободно место за гледање и слушање хора.

Ту је и споменик Николају ИИ. Да не помињемо чињеницу да смо захваљујући Руској Федерацији до сада успели да креирамо мозаик, крипт и све остало за нашу цркву Светог Саве. Ми смо сада као држава, када смо финансијски сигурнији, могли да издвојимо прилично пуно новца за цркву Светог Саве, али и то завршавамо уз помоћ наших руских пријатеља.

Објавили смо конкурс за споменик Стефану Немањи, оснивачу династије Немањића, који је створио средњовековну српску државу и подигао је на пиједестал успеха и напретка. Као што сам чуо, међу најзначајнијим уметницима који су учествовали на овом такмичењу су руски уметници. Ово показује колико су важне ове везе.

Ако узмете спортске везе, онда ћете видети страшно блиску везу „Црвене звезде“, „Зенита“, „Спартака“ са једне стране и „Партизана“ са ЦСКА са друге стране. Мислим да то сви осећају и тешко је и скоро немогуће то сакрити.

Знам да је Милошевићев омиљени уметник Колесников. А када је Милошевић био љут на неког функционера у Србији, говорили су: „Хајде да му дамо слику Колесниковог, можда он опрости?“ Ако нема Колесников, пронађите још једног доброг руског уметника како би Милошевић постао мање љут. “ Али ово говори о међусобном повезивању народа, блискости народа, а то су ствари које су увек апсолутно неодвојиве, без обзира на политику.

– После таквих речи, господине председниче, постаје још јасније да политичка одлука коју је Србија донела, коју сте прихватили, није подржала санкције против Русије. Овај став Србије, по мом мишљењу, био је врло дубоко примљен у нашој земљи. Колико мислите да ова политика санкција има смисла? Била је то Србија, која се дистанцирала од овога, показала квалитет истинског савезника Русије.

– Нисам сигуран да ли неко разуме важност за Србију и како смо захвални Русији, председнику Путину, министру Лаврову и Сталном представнику Уједињених нација Чуркину за став … Колико смо захвални на чињеници да је Русија ставила вето на предлог британске резолуције, којим су Срби представљени као људи који су криви за геноцид.

Ово сам много пута рекао – а не само у Београду, а не само за руске медије, већ за све друге, да Србија неће увести санкције Руској Федерацију. И не постоји тај притисак који би уродио плодом.

Понекад, кад идете на састанке, када негде на Западу причате, онда се од два сата разговора, сат и 45 минута прича о везама Србије и Русије. Желим да кажем руском народу, политичари обично не брину много о овоме, осим, наравно, председнику Путину, који то савршено разуме, али обични људи треба да знају да Србији није увек лако.

И не заборавите да је Србија једина земља у Европи која на ни једном међународном форуму није гласала против Русије, да је Србија једина земља која никада није увела никакве санкције Русији. Србија је једина земља која учествује или је посматрач у војним вежбама које Русија проводи са Белорусијом и другим земљама ОВСЕ. Србија је једина земља која је послала хуманитарну помоц́ Сирији.

Сваки други пут који бисмо изабрали као смерницу би били политички лакши за Србију, али смо изабрали пут независне суверене земље, војног неутралног, који жели задржати своје пријатељство и који жели да поштује не само традицију већ и гледа у будућност . Није то само питање нашег традиционалног односа, јер неки људи обично желе то тако да замисле. Ово је питање наших будућих односа, а у овим будућим односима видимо Руску федерацију као једног од кључних актера. Не само у прошлости, не само у великом и величанственом Достојевском, великом и величанственом Јесењину и Пушкину – то је оно што ће вам сваки Американац рећи – али и у нашем пријатељству, а не само пријатељству, већ и у одличним односима – политичком, економском и било ком другом у будућности.

Србија већ неколико година ради на придруживању Европској унији. Како напредује на том плану? И, рецимо, да овај курс у Европској унији неће спречити Србију у таквом принципијелном пријатељском односу према Русији?

– Србија је на европском путу, а разлика између Србије и других земаља у региону јесте то што Србија не жели да се придружи НАТО, а то сам недавно и рекао лидерима НАТО у Бриселу. Ми то не сакривамо. И морам рећи да кад год смо разговарали са представницима Руске Федерације, никада нису ништа рекли против европског пута Србије. Увек су говорили да је, наравно, избор увек на Србији, чак и у питању припадности неком војном савезу, чак и овоме, пуно пута ми је рекао председник Путин, али је рекао да не можете очекивати велико пријатељство од Русије ако сте на путу да се придружите НАТО.

Рећи ћу вам да сам пре десет дана био у Бриселу, у НАТО, пред 29 лидера земаља чланица НАТО, рекао сам да Србија нема жељу да се придружи НАТО, да ће Србија задржати своју војну неутралност, да је то тако и да ће то бити политика Републике Србије. Што се тиче односа према Русији, још увек нисмо могли да отворимо поглавље 31, чини ми се, можда – због односа са Руском Федерацијом, али желим да вас подсетим на моје речи које сам рекао 2013. године, поновио сам неколико пута 2014 и 2015. године, онда сам на челу Владе Србије, данас сам председник Србије и ја сам и даље председник странке која има апсолутно највећи утицај у српском парламенту и у српском друштву, тада сам рекао: „Док сам ја овде и на овом положају Србија неће увести санкције Русији“. И то је тако. Мислим да српски народ и грађани Србије подржавају такву политику коју су многобројно демонстрирали на изборима.

Господине председниче, вероватно најболнији проблем за вас – то су односи између Београда и Приштине. Ово је, наравно, болна тема – све се односи на проблем око Косова, односе са Србијом. Какав напредак видите у овом питању? Које кораке треба предузети? Шта очекујете у блиској будућности у овом правцу?

– Видите, желим нашим пријатељима у Русији, грађанима Русије, али и свим осталима да кажем неколико ствари. Ситуација на Косову и Метохији је сложена, у њему живи велики број Албанаца и, посебно након протеривања Срба 1999. и 2000. године, много мањи број Срба. Пре свега, рећи ћу да Срби који сада живе на Косову (Косово и Метохија) и има их толико колико их је било 2000. године. То је оно што смо успели и у политици мира и политици подршке коју смо нашим људима на Косову и Метохији пружили заједно са својим пријатељима. Са друге стране, увек смо желели да разговарамо о миру, о будуцћности са Албанцима. Дошли смо до споразума из Брисела. Ако анализирате Бриселски споразум, видећете да се 60% документа односи на формирање Заједнице српских општина. Данас, 2017, улазимо у 2018. годину, заједница општина у Србији није формирана.

Шта је српска страна требало да уради – и питање регионалне полиције на северу, питање правосуђа, питање телекомуникација и питање структура цивилне одбране – српска страна је и урадила. Суштина је у томе што су Срби под огромним притиском, и увек се испоставља у проблему који долази са Запада. Срби морају испунити све, и нема апсолутно никаквог притиска на Албанце. То је проблем за нас, наилазимо на ово и, бојим се, нисам велики оптимиста у проналажењу дугорочног решења са Албанцима, али учини ћу све што је у мојој моћи да донесем праву одлуку. Али не видим да се ови проблеми лако решавају, једноставно, како кажу, за танго је увек потребно двоје, не можете изаћи и сами плесати.

– Па, у ствари, Балкан – је јединствено подручје и због тога што постоје различите етничке групе на различитим местима, као на пример у суседној Босни и Херцеговини живи толико Срба у Републици Српској која је у Босни и Херцеговини . Како развијате односе са Боснолм и Херцеговином? Која је њихова улога? Како видите однос са овим делом? Етнички домац́и људи живе тамо, с друге стране, живе у другој земљи.

– Имам тезу коју, верујем, деле сви људи у Србији: ми поштујемо интегритет Босне и Херцеговине, Републике Српске, али љубав. Оно што је природно, нормално, логично – ми смо један народ. Имамо, како каже председник Додик, најбољи став, најбоље односе између Србије и Републике Српске. Пре пет година, ја и господин Додик договорили смо се око једне ствари: чак и када имамо другачију визију о истим питањима, и без обзира шта се деси, никад не дозволи да Србија учини ништа против Републике Српске и Република Српска – против Србије.

И можете приметити да се у ових пет година није догодило да су српски медији лоше говорили о Републици Српској или да су медији Републике Српске говорили о Србији. Србија улаже и помаже у изградњи школа, вртића, болница, срец́ни смо што то можемо учинити. Улажемо у реконструкцију путева, инфраструктуре на многим местима у Републици Српској и наставићемо то да радимо. Мислим да су председник Додик и наши људи у Републици Српској задовољни, наставићемо ову сарадњу у будућности.

Ситуација на КиМ је сложена
Ако анализирате Бриселски споразум, видећете да се 60% дкомунетата односи на формирање Заједнице српских општина. Данас на крају 2017. године та заједница није формирана. Српска страна је све што је требало урадила. Срби морају испунити све, а нема никаквог притиска на Албанце. То је проблем за нас, наилазимо на ово и, бојим се, нисам велики оптимиста у проналажењу дугорочног решења са Албанцима, али учини ц́у све што је у мојој моц́и да донесем праву одлуку.

Црвена звезда

Знам да сте велики љубитељ фудбала. Честитам за клуб Црвена Звезда, брилијантно игра, а ово је додатно задовољство за вас као председника. Следеће године у Русији, као што знате, одржава се Светско првенство у фудбалу. Хоћете ли доћи на овај шампионат? Бићете добродошлио тамо, било би нам драго да вас видимо тамо. Колико је фудбал међу вашим хобијима?

Да, ја сам љубитељ клуба Црвена звезда. Веома смо захвални Газпрому, јер без Газпрома никада не бисмо успели да направимо такве успехе. Што се тиче руско-српских односа, морам рец́и да имамо веома добре односе, а Срби сматрају да је руски народ веома близак. А и наше земље – Србија и Русија – одувек су биле и увек ц́е бити пријатељске. Као што сам рекао, имамо веома добру сарадњу у различитим областима, скоро о свим питањима. И надам се да ц́емо моц́и одржати и повец́ати ову сарадњу на највишем нивоу. Желим свим грађанима Русије све најбоље.

Сада су 31% у Босни и Херцеговини Срби, 28% у Црној Гори су Срби. И када људи говоре о великим српским злочинима и ономе што се догодило у бившој Југославији, најбољи пример је Сарајево, у којем је пре рата живело 158 хиљада Срба, а сада живи само хиљаду Срба. Где је нестало 150.000 Срба? И онда се поставља питање: Извините, да ли су разговори о искључивим српским злочинима стварни, да ли су објективни и да ли имају стварну и правну основу?

Господине председниче, преселили сте се у председничку палату, рекао бих, на врхунцу вашег успеха као премијера. Вођењем владе Србије, објективно сте постигли велики успех у смањењу незапослености, инфлације и раста БДП-а – то су стварна достигнућа која нико не може да вам оспори. Штавише, колико ја знам, према речима Светске банке, у последње две године, од када сте председник, укључујући и рејтинг, Србија је порасла за 30 поена, што је несумњиво успех Србије у економском развоју. Као председник (релативно сте недавно на овој позицији), који су ваши главни приоритети за развој Србије? Који су кораци које треба предузети како би Србија наставила да се креће напред?

(ВИДЕО) ДРАМАТИЧАН СНИМАК ЗАПРЕПАСТИО СРБИЈУ: Дете вришти док га одводе из Центра за социјални рад!

Желим да вам се захвалим што сте запазили успехе Србије и исправићу само једну малу ствар: ми смо у последње три године порасли за 50 места, били смо 93, сада смо 43 на свету. Очекујемо да ћемо следеће године бити међу првих 30 земаља, али желим да истакнем једну ствар: веома сам поносан на реформу сфере наших јавних финансија, што смо водили најбоље, иако је било врло нездраво. Упркос тешким реформама, људи су имали највеће поверење три пута за мене, а за партију коју водим. За само месец дана плате које ће људи добити у јавном сектору биц́е најмање 10% више, а пензије за 88% пензионера ће бити веће него икад.

Људи ће први пут бити у стању да осете резултате успешних реформи и стварно живе боље. Ако сте пролазили кроз Београд, могли сте да видите да је то све лепши и опремљенији град, град са пуно грађевинских пројеката, који стварно живи, гради се и у којем се пуно тога ради. Успели смо да смањимо незапосленост са 25,9% на 12%! Ако узмемо наш трећи највећи град – Ниш, град је имао само једну фабрику, америчку фабрику цигарета Пхилип Моррис. Данас у Нишу има седам фабрика, свих шест сам довео у Ниш, или смо то урадили уз помоћ наших пријатеља, а сутра ће Ниш живети другачије. У Новом Саду отворили смо три фабрике и један истраживачки центар – немачки Континентал, такве инвестиције нису биле у граду, а ово је други највећи град у Србији.

Данас, када сам ја председник, желим да очувам мир и стабилност у региону, јер је то услов за напредак наше земље. Желео бих да се овај историјски сукоб једном заувек реши, надам се да ћемо успети, али понављам, ја нисам оптимиста по овом питању.

У сваком случају, кључна ствар на тако тешој територији је управо очување мира и стабилности, то је услов нашег економског покрета и економског напретка. Стога ћу све своје напоре посветити овоме, као и, наравно, сигурности Србије, поверењу грађана Србије, јер сматрам да је то врло важно и једно од кључних питања.

Жао ми је што дуго причам, већ сам узео двоструко више времена од онога колико сте планирали.

– Не, знате, изузетно смо заинтересовани, и верујте ми, овај интервјуу ћу објавити руској публици са великим задовољством. Хоћете ли ми дати још десет минута, господине председниче?

— (Одговара на руском) Конечно, конечно! (Наравно, наравно)

– Србија није само мултинационална, мултикултурална земља, већ и мултиконфесионална. У Београду који се спрема за Божић како католички тако и православни, живе мирно и католици и протестанти, заједно са православним и муслиманским и Јеврејима. Ово је, како сам ја то схватио, резултат одређених политика и традиција међуверског света који су били традиционални за Србију, али истовремено политика коју је водила српска држава. Шта сматрате важним како би овај крхки конфесионални свет био стални и очуван?

– Уложили смо пуно тога, хвала вам што сте приметили, пуно смо уложили у ову енергију и снагу. Данас, на пример, кад у Европској комисији говоре мађарски представници – на премер Орбан и, рецимо, Сиарто, они кажу да би било добро ако би и многе друге европске земље које вец́ припадају ЕУ, имале такав став према националним мањинама, као што их има Србија. Ми смо са Мађарском, која има велики број својих представника који живе на територији Србије, успоставили су најбољи могуц́и однос.

Ово је омогућено кроз потрагу за компромисима, огромном енергијом од мађарског премијера и председника, а такође захваљујући нашој енергији и жељи да се постигне компромис на темељу историјских тешких околности које су постојале међу нашим народима. Уложили смо огромну радну снагу у развој наших односа са Бошњацима, недавно сам путовао са председником Ердоганом у Нови Пазар, његове изјаве биле су врло добре за муслимане који тамо живе. Православци су ме поздравили аплаузом, са ентузијазмом и муслимани са скептицизмом, неки су чак и звиждали. Али ја сам стајао, остао сам на сцени, окренуо се њима, на крају су почели сви да аплаудирају. Такође сам захвалан за стварно добре предлоге председника Ердогана, ми морамо живети заједно, желимо живети заједно.

Мислимо да су ове разлике наше богатство, а не наш проблем, тако да ћемо у будућности уложити више у наше јединство, јер мислимо да се људи разликују у томе шта могу учинити корисним, а не оним шта им треба и које су вере.

– Поред божићних празника, уопште, у Србији постоје различити празници, постоји један који је јако занимљив за мене. Није присутан код било ког другог народа, а то је празник Крсне славе. Ово је јединствени празник Србије и, чини ми се, ово је веома важна, фина српска прича.

Лавров у Србији поводом важног јубилеја: Радујем се доласку у пријатељски Београд

– Сада постоје различите теорије, о томе да су се Срби први појавили са Славом. Ипак, Срби прослављају своју крсну славу. Рећи ћу вам једну врло занимљиву ствар: око 55% Срба слави славу Свети Никола. Ова слава се слави 19. децембра, када ћу посетити председника Путина. Ово је и моја Слава, слава породице Вучицћ, и биће ово, мислим, други пут да на овај празник нећу бити кући.

Добро здравље и много успеха, личне победе и исто желим председнику Руске Федерације Владимиру Владимировичу. Сигуран сам да ће Србија и Русија увек бити пријатељске земље, имамо пуно посла у будућности, које нисмо могли да урадимо данас. Да, као што сам рекао, ја сам фан, али најбољи присталица Србије, а навијач само клуба „Црвена звезда“. И мислим да ће многи Срби доћи на Светско првенство не само у Москву, већ иу Калининграду и Самару. Све најбоље за ваше руске људе и, наравно, све добро нашим заједничким пројектима. Много хвала још једном.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Јовановић: Нема разлога за републичке изборе

Харадинај: Дијалог да се заврши узајамним признавањем

(ВИДЕО) „Тамо далеко“ и „Каљинка“ за српског председника

Извор:Тасс

Оставите коментар