Блиски исток Европа

Интерпол означио 173 потенцијална бомбаша-самоубице из ИД

На листи коју је Интерпол проследио партнерима у Европи налазе се имена 173 борца Исламске државе за које се верује да су обучени да изведу самоубилачке нападе као освету за поразе те терористичке организације на Блиском истоку.

Наводи се да је листа састављена уз помоћ америчких обавештајца који су прикупили информације током напада на терористе у Сирији и Ираку.

Европски безбедносни званичници су забринути да због пада моћи „калифата“, постоји повећан ризик од бомбаша-самоубица који би вероватно деловали сами.

Гардијан је имао увид у имена људи који су на листи али наводи да још увек нема доказа да је било ко од њих ушао у Европу. Међутим, Интерпол жели да провери да ли неке од европских безбедносних служби имају детаље о људима са листе.

У листи се „борци“ означавају као индивидуалци за које се верује да су прошли обуку да направе импровизоване експлозивне направе како би изазвали смрт и повреде већег броја људи. За њих се такође верује да могу да путују како би учествовали у терористичким активностима.

Подаци су прикупљени од америчких обавештајаца „кроз поверљиве канале“ а сада се они деле на глобалном нивоу.

Безбедносни извори кажу да је база података направљена тако што су сложени делови слагалице која се састоји из много елемената. Подаци су углавном сакупљени након преузимања просторија Исламске државе.

У листи су наведена имена осумњичених, датуми када их је ИД регрутовао, њихове последње адресе, џамије у којима су се молили, имена мајки и фотографије.

Интерпол је затражио од националних партнера информације о тим особама које имају у својим базама – преласци границе, претходно криминално искуство, биометријски подаци, бројеви пасоша, активност на друштвеним мрежама.

Те информације би требало да буду укључене у Интерполову ширу базу.

Амерички обавештајци су уверени у поузданост њихових извора информација али остале западне службе су навеле да имају проблема у идентификацији потенцијалних осумњичених због лажних докумената и идентитета.

Према подацима УН, у 2015. години било је 20.000 страних бораца у Ираку и Сирији, од чега је око 4.000 било Европљана. До сада није прављена листа која би означавала само потенцијалне бомбаше-самоубице.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Полицајцима-пресретачима ретко ко побегне

ОПРЕЗ: ДРУМСКИ РАЗБОЈНИЦИ ХАРАЈУ АУТОПУТЕМ!

Министар одбране: ,,Радујем се увођењу нових авиона и система ПВО“

Оставите коментар