Аналитика Свет

Индија и Пакистан на граници нуклеарног конфликта: зашто се то тиче свих

Као последица рата за десет година би настрадала скоро милијарда људи, тако да наизглед далеки проблем Индије и Пакистана се заправо тиче целог света.

Док се свет фокусира на испитивање балистичких ракета у Северној Кореји, други потенцијални сукоб изазива све већу забринутост. У јулу, током оружаног окршаја између индијских и пакистанских војника у држави Џаму и Кашмир 11 људи је погинуло, 18 је повређено, а четири хиљаде људи су били приморани да напусте своје домове.

У недељу је бивши министар за информисање и радиодифузију Индије, Венкаја Најду, кога Национални демократски савез доводи на место потпредседника државе, изјавио да би Пакистан требало да има на уму какав је био исход сукоба 1971. године, када је током трећег индо-пакистанског рата, Пакистан поражен, а Бангладеш стекао независност.

Бивши министар одбране Индије и лидер опозиције Мулајам Синг Јадав изјавио је прошле недеље да Кина користи Пакистан да нападне земљу и припрема за напад на Индију пакистанске нуклеарне бојеве главе.

Бојеве главе и доктрина

На пролеће ове године је ,,Д Њујорк Тајмс“ (The New York Times) објавио да Индија размишља о променама своје нуклеарне доктрине, која им забрањује да први употребе нуклеарно оружје. Раније је Индија, као одговор, предлагала само нападе на градове противника.

Нови приступ може да подразумева примену превентивних ограничених нуклеарних напада на нуклеарни арсенал Пакистана у циљу самоодбране. Мада све ово су вероватно спекулације, јер се закључци изводе на основу анализе изјава индијских високих функционера без икаквих документованих потврда.

Али, чак и такве претпоставке, пре свега, могу подстаћи Пакистан да повећа свој нуклеарни капацитет и започне ланчану реакцију нуклеарне трке у наоружању између две земље, и друго, могу натерати Пакистан да било какву ескалацију конфликта узме за повод за нуклеарни напад.

У року од неколико дана након објављивања ,,Д Њујорк Тајмс-а“, Пакистан је оптужио Индију да убрзава нуклеарни ратни програм и припрема производњу 2600 бојевих глава. У свом јунском извештају Штокхолмски Међународни Истраживачки Институт (Stockholm International Peace Research Institute) је напоменуо да је Индија за годину дана у свој арсенал додала око 10 бојевих глава и да постепено шири инфраструктуру за развој свог нуклеарног оружја.

Бивши пакистански генерал Фероз Хан, стручњак за нуклеарни програм Пакистана, изјавио је раније да Пакистан располаже са око 120 нуклеарних бојевих глава.

Прошле недеље је у Вашингтону тај пакистански стручњак такође рекао да Исламабад планира да користи нуклеарно оружје базирајући се на доктрини НАТО-а током Хладног рата, која је предвиђала употребу тактичких нуклеарних напада по непријатељским снагама. Међутим, пакистански критичари тврде да Исламабад користи свој нуклеарни статус као покриће за вођење терористичког рата у индијској држави Џаму и Кашмир.

За Индију је присуство пакистанског тактичког нуклеарног оружја постало проблем. Ако ће Пакистан примењивати само тактичко нуклеарно оружје и то само на борбеним пољима, а затим Индија, као одговор, бомбардује пакистанске градове, Индија ће бити приказана у црном светлу. Отуда и прича о промени доктрине, када је неопходно благовремено елиминисати пакистанске арсенале до њиховог ступања на снагу.

Други разлог – долазак Трампа на власт у Сједињеним Америчким Државама. Индија сматра да се са новим америчким председником у њој појавило много више слободе у доношењу одлука о нуклеарном програму. Амерички односи са Пакистаном под Трампом такође иду на горе: Американци више не сматрају Исламабад поузданим савезником у борби против радикала у Авганистану. Индију то, наравно, охрабрује.

Сценарио којег се сви боје

Расте тензија на индијском потконтиненту може да доведе до катастрофалних последица. Као окидач који ће покренути ланац догађаја, који могу довести до превентивних нуклеарних напада са једне или друге стране, може да послужи ескалација у држави Џаму и Кашмир или велики терористички напад у Индији – као што су напади у Мумбају 2008. године.

Главни проблем, према многим аналитичарима, јесте да нико не зна који су критеријуми за употребу нуклеарног оружја од стране Пакистана и да баш то може да се узме као почетак рата од стране Индије. Други проблем – терористички напади у Индији могу уопште да не буду повезани са Пакистаном, али ће бити тешко убедити индијску страну у то.

  1. године је објављено америчко истраживање о последицама нуклеарног рата између Индије и Пакистана. Аутори су закључили да, иако укупни трошкови две земље и нису тако велики, њихова примена би довела до климатске катастрофе, која ће изазвати велике пољопривредне проблеме и масовну глад. Као резултат тога, наводи се у извештају, за десет година ће нестати скоро милијарда људи. Тако да наизглед далеки проблем Индије и Пакистана се заправо тиче целог света.

Извор: Говори Србија

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Покушаји организовања „обојене револуције“ у Русији не престају

Запаљена српска школа на Косову и Метохији

Лавров: Америчке дипломате склоне хистерији

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu