Printscreen
Србија Хроника

Инцидентима ојадили ФСС за 500.000 €

Од 2006, због испада навијача УЕФА и ФИФА изрекле бројне казне нашој кући фудбала.

(ВИДЕО) УБИЈАЈУ СВИРЕПО И БЕЗ ОКЛЕВАЊА: Ево ко су Тахрир ал Шам, убице руског пилота! БРУТАЛНИЈИ ОД ЗВЕРИ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ!

ОТКАКО је Србија 2006. године постала самостална, Фудбалски савез Србије је морао да уплати више од пола милиона евра на рачун УЕФА и ФИФА због разних испада навијача на утакмицама.

Појединачни износи за казне се мере стотинама хиљада евра, а најдрастичнији примери су из 2008. године са меча младих селекција Србије и Енглеске у Крушевцу (расизам на трибинама), прекид меча Италија – Србија 2010. године у Ђенови, па прекинут меч Србија – Албанија у Београду 2014. године. И на крају изливи национализма на мечу Аустрија – Србија у Бечу, пре само неколико месеци.

Закон о спорту, Национална стратегија за борбу против насиља и недоличног понашања на спортским приредбама у последњих пет година, као и многи законски акти, врло су прецизно дефинисали како би требало да изгледа борба против хулиганизма у Србији. Нажалост, у многим случајевима све што је написано остаје само на папиру, а ретко се претвара у дело.

Да би се неке ствари коначно промениле, потребно је, најпре, да се поштује актуелна регулатива Владе Републике Србије која кроз Националну стратегију за борбу против насиља и недоличног понашања постоји већ пет година. Напомињем да су Фудбалски савез Србије и његови представници укључени у рад Националног савета за спречавање насиља и негативних појава у спорту – наглашава Небојша Ивковић, некадашњи генерални секретар ФСС, а сада дугогодишњи делегат ФИФА и УЕФА, стадионски и дисциплински инспектор УЕФА.

МИНИСТАРКА ПРАВДЕ ПОРУЧУЈЕ: „Србија ће спасити децу од дроге!“

Дакле, непоходно је „оживети“ слова на папиру која годинама делују као полумртва. А да ће се нешто ипак догодити најавила је и недавна панел-дискусија у Београду коју су организовали министарства спорта, правде и унутрашњих послова, уз присуство представника УЕФА и Олимпијског комитета Србије.

Европска кућа фудбала изузетно води рачуна о сигурности свих учесника фудбалских мечева, а много важан саставни део сваке утакмице су навијачи. У УЕФА је већ у изради нови Правилник о безбедности, којег ће морати да се строго придржава и ФСС. Уједно, у припреми је и Правилник о инфраструктури, јер је доказано да нови и комфорнији стадиони у Европи и свету смањују ризик од хулиганизма, самим тим и његове последице – додаје Ивковић који ће у Националном савету за спречавање насиља бити представник ФСС у Радној групи за област превенције, спречавања и сузбијања недоличног понашања у спорту.

Несумњиво, у целој борби против хулиганизма, озбиљна подршка очекује се и од дела одговорних медија, јер је процењено да један значајан део људи у Србији практично глорификује све оно што хулигани или расисти раде или поручују на трибинама наших највећих стадиона.

Пошто Стратегија против насиља у спорту од 2013. до 2018. године очигледно није дала неке конкретне резултате, остаје да се види шта ће понудити нова Стратегија – од 2018. до 2025. године. До тада остаје само бојазан да ће Фудбалски савез Србије, Црвена звезда и Партизан и даље пунити касу УЕФА и ФИФА.
ПРИШТИНА НА МЕТИ ОШТРИХ КРИТИКА УН: Питање КиМ у среду пред Саветом безбедности!

ОФИЦИРИ ЗА ВЕЗУ СА НАВИЈАЧИМА

РЕПРЕСИВНЕ мере дају у Европи и свету слабије резултате од оних превентивних. – Једна од њих је дефинисање статуса навијачких група кроз рад официра за везу са навијачима, који постоје у свим озбиљнијим фудбалским земљама. Немачка и Пољска су најбољи примери за то – каже Небојша Ивковић (на слици).

НАЈВЕЋЕ КАЗНЕ

ОВО су само неке од најдрастичнијих казни које је ФСС платио УЕФА и ФИФА у последњих неколико година:

l2010. 120.000 евра за прекид меча Италија – Србија у Ђенови

l2013. 81.000 евра за расизам на мечу У21 селекција Србија – Енглеска

l2013. 53.000 евра због нереда на мечу Србија – Хрватска

l2014. 120.000 евра за прекид меча Србија – Албанија (чувени случај „дрон)

l2017. 73.000 евра због национализма на мечу Србија – Грузија

l2017. 93.000 евра због национализма на мечу Аустрија – Србија (истицање заставе са ликом Гаврила Принципа)

ПОСЛЕДЊА ПОРУКА МИЛАНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У БОРЧИ ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА: Само месец дана после погинуо са женом! ЋЕРКИЦА (1) ОСТАЛА САМА


РЕКЛАМА
Заветници: Нападају нас зато што хоћемо да зауставимо финансирање антисрпских НВО из градског буџета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПЕКИНГ УДАРИО КОНТРУ ЗАПАДУ: Кина ствара међународне судове, Америка више неће одређивати шта је правда!

ОТКРИВАМО: Зашто су Американци рањеног Харадинаја сместили у базу „Бондстил“?

ОЧУХ МОНСТРУМ: Крвнички претукао бебу која је након тога преминула!

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
25°
Thu
28°
Fri
16°
Sat
20°
Sun