Фото: Новости/И. Радуловић
Србија

ИНЦИДЕНТ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: Муслимани се клањали упркос забрани полиције

Упркос негативном одговору полиције на захтев председника Исламске заједнице Митровице Бурима Велијуа да се верници из овог града убудуће окупљају и клањају три пута дневно код главног моста на Ибру у северном делу града, група од 20 верника у петак око 13 часова обавила је получасовно мољење.

На месту где је некада била џамије први је стигао имам исламске заједнице И. Ф. и четворица мушкараца којима се у току молитве прикључило још петнаестак мушкараца различите старосне доби из јужног дела града и мултиетничког насеља Бошњачка махала.

Пре почетка клањања припадници тзв. Косовске полиције, који су у већем броју били на самом, али и около главног моста, упозорили су вернике да скуп није одобрен, али су они и поред тога обавили молитву.

Заменик командира за регион север Бесим Хоти изјавио је да је „захтев Исламске заједнице да се сваки дан три пута дневно клања на месту где је некада била џамије одбијен из безбедносних разлога“.

– На основу обавештајних података и анализе са терена одлучено је да се нису створили безбедносни услови за одржавање таквих скупова – рекао је Хоти и додао „да је о данашњем скупу обавештен тужиоц који је одлучио да није било елемената кривичног дела“.

– Чекамо одговор судије за прекршаје на основу чега ћемо поступати и убудуће, ако дође до нових окупљања – рекао је Хоти.

Раније окупљање муслиманских верника на месту некадашње џамије било је приликом прославе муслиманског празника Курбан бајрама када муслимани без проблема обилазе и гробове својих најмилијих на гробљу у северном делу града, које је, за разлику од готово потпуно уништеног српског гробља у јужном делу, нетакнуто.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Александар Шапић пуштањем менице хтео да угаси ВК Црвена Звезда

Прекоокеански комерцијални дронови – ново оружје терориста?

Дан Речне флоте Војске Србије обележен у Новом Саду

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat