Public
Регион

ИМА ЛИ ПРАВДЕ ЗА СМРТ МАЛОГ СЛОБОДАНА: Почело суђење за један од најмонструознијих ратних злочина

Због свирепог убиства 12-огодишњег дечака Слободана Стојановића у Каменици код Зворника 92. године, у Суду БиХ почело је суђење Сакибу Халиловићу званом Кибе и Елфети Весели, команданту и припадници Диверзантског вода здружених јединица Липље и Каменица тзв. Армије БиХ. Уз много контрадикторнисти, у ранијим исказима и јучерашњем сведочењу, саслушан је и први сведок.

Жена монструм, како су о Елфети Весели раније казивали њени саборци, у судницу је, са лисицама на рукама, доведена из притворa. Ратни јој претпостављени – Сакиб Кибе Халиловић, дошетао је са слободе.

Оптужница, коју потписује тужилац Мирослав Јањић, терети их за убиство дванаестогодишњег Слободана, крајем јула или почетком августа 92. у засеоку Бајрићи.

Према оптужници, Весели је наочиглед Халиловића, ликвидирала дечака.

– Ухватила га за косу и стегла рукама, да би потом прислонила главу оштећеног на своја прса и заклала га пререзавши му врат и гркљан, а затим његово тиело одгурнула од себе говорећи док је чистила крв са одеће “Ј…. му матер, шта уради од мене, наводи тужилац Мирослав Јањић.

Халиловић је све то посматрао из непосредне близине. Нити је злочин спречио нити касније починиоца казнио, што му је као надређеном била обавеза.

– Уз знање и свест да је његов подређени учинио кривично дело пропустио да предузме нужне и разумне мере, да учинилац кривичног дела буде кажњен, наводи дање тужилац.

Оптужницу ће, каже тужилац Јањић, доказивати уз помоћ 25 сведока.

Међу њима и очевидац који је ликвидацију посматрао са удаљености од 5 до 7 метара.

Најмање 10 сведока – били су припадници Диврезантског вода, Халиловићеви борци и Елфетини саборци.

Први од њих – Ђевад Ходић, сведочио је јуче.

Халиловића је у судници препознао Елфету, гле чуда, није, мада се детаљан опис изгледа из ратног времена не разликује много од данашњег.

– Била је нижег раста, мршава, црна, говорио је Ходић раније инспекторима. Но симптоматично, и пре него је сео у клупу за сведоке, одбрана, тј. Лејла Човић адвокат првооптуженог Халиловића је “пророчански” најавила…“да су докази контрадикторни који ће бити изведени на главном претресу, него нарочито докази које одбрана намерава извести ће доказати супротно.“

“Најављенe” контрадикторности, овај пут Судско веће је “задржало” само за себе Наиме, од новембра 2014. године па до марта 2017. Ходића су три пута саслушавали истражиоци Сипе и Тужилаштва БиХ. И сваки пут је тврдио – како им је Халиловић био командант или вођа. Издавао им наредбе још од Хрватских Нашица, где су, с почетка рата, били на обуци.

Касније их упућивао на линије фронта. Данас међутим, “увежбаног” памћења тврди како је Халиловић био само “логистичар”. У судници првобитно није знао ни ко им је униформе и наоружање у Хрватској поделио. Потом се, ипак, притиснут питањима тужиоца Јањића и председавајућег Већа, Дарка Самарџића, “присетио” и признао – “учинио је то Кибе Халиловић”.

“Кратког” памћења сведок је био и док је описивао један од сусрета са заробљеним дјчаком Слободаном и то у просторији за ислеђивање.

– Присутни су били и Халиловић и Елфета. Дечак је био го до појаса са масницама испод десног рамена, говорио је раније истражиоцима.

Маснице су данас волшебно “претворене” у “огреботине” које су могле бити узроковане и “провлачењем кроз грмље”.

Примера “напрасне амнезије” или “накнадне памети”, код сведока под заклетвом, било је још! Час је тврдио да је од априла 92. био припадник тзв. Армије БиХ, час опет да није!

Сценарио неодољиво подсећа на суђење ратном команданту Сребренице Насеру Орићу или његовим саборцима у предмету Изет Арифовић и други. И адвокати и њихови сарадници су мање–више у свим овим предметима исти!

Суђење се наставља 31. августа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

„Македонске службе пратиле српске дипломате“

ОД ДАНАС ПОЛИЦИЈА са новим радарима и ноћу ЛОВИ БАХАТЕ ВОЗАЧЕ: ОТКРИВАМО ВАМ РИЗИЧНЕ ТАЧКЕ!

Атина забринута после повлачења српских дипломата

 

Оставите коментар