pixabay.com
Аналитика Економија Србија

Икеа гради још 2 објекта у Србији – шта ће бити са домаћим произвођачима?

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је приликом обласка робне куће Икеа са амбасадором Шведске Јаном Лундином, да је у плану изградња још два објекта у наредних пет година, да ће вредност укупних инвестиција бити 200 милиона евра, што ће значити и више нових радних места. Да ли је заиста тако?

Аутор: Катарина Ђукановић

Ђорђевић је рекао да долазак Икее отвара врата и другим великим инвестицијама у Србију, што за ту земљу представља директан допринос бољем стандарду и креирању нових радних места, наводи се у саопштењу.

,,У плану је да у наредних пет година изграде још два објекта, од којих би један налик постојећем објекту Икее требало да се нађе на другој страни града. Вредност, тада, укупних инвестиција биће 200 милиона евра, а добра вест за све наше грађане је да ће то значити и нова радна места. Верујем да ће њихови планови бити реализовани, а да ће наших 1.200 радника тада бити радници Икее“, рекао је Ђорђевић.

Он је подсетио да је Икеа једна од највећих инвестиција у Србији, где је до сада инвестирано 60 милиона евра, и да данас Икеа запошљава 330 радника.

Међутим, док министра радује неколико стотина нових радних места, поставља се питање шта ће бити са домаћом индустријом намештаја у којој у овом тренутку ради око 15.000 грађана Србије, а за коју су посредно везане додатне хиљаде радних места у другим гранама индустрије.

Икеа је у старту од Владе Србије добила многе привилегије: најбољу локацију, државне субвенције, јефтину сировину и још јефтинију радну снагу. Поред свега тога, незванични извори говоре да Икеа има посебан фонд за гашење домаће конкуренције на страним тржиштима на којим наступа.

О ефектима продора Икее на балканска тржишта доста говоре и искуства наших суседа – хрватски и румунски произвођачи су забележили пад продаје од вртоглавих 45% након доласка Икее у њихове земље, мада је у Бугарској стање било нешто стабилније. Све ово изазива оправдану стрепњу домаћих произвођача да ће их Икеа уништити, што би резултовало хиљадама изгубљених радних места.

Поред свега тога, невероватна је, готово срамотна, хистерична пажња власти посвећена само једној, и то страној фирми. Тешко је присетити се када је било која домаћа фирма успела да добије тако екстремно повољну пословну климу од српских власти.

Овакво поступање могло би можда донекле бити оправдано уколико би држава нашла начина да помогне домаћим произвођачима да вишак намештаја извезу на страно тржиште. У том циљу би могла послужити и сама Икеа уколико би се остварили аранжмани за српске произвођаче да преко ње пласирају своје производе у иностранство. Међутим, чини се да држава није показала потребно интересовање за ово, а једини српски производи који се тренутно могу купити у Икеи су даске за сечење и оклагије фирме ,,Standard Furniture“ из Ћуприје.

Иако је министар трговине Расим Љајић поводом страховања домаћих произвођача прилично подругљиво констатовао да се ,,на долазак Икее чекало 25 година што је период сасвим довољан да се домаће компаније припреме за то“, он је ипак позвао државу да ,,помогне домаћим произвођачима да буду конкурентни“. Осим тога он је предложио и модел према коме би бројни мали произвођачи радили послове за Икеу, при чему је споменуо пример ћупријске компаније: ,,Она можда има само 2 производа у Икеи, али се они продају у свих њених 400 продавница широм света“.

Ваљало би истаћи и то да је српска индустрија намештаја до сада била изразито профитабилна. Србија је у неколико протеклих година, почевши од 2010, више него дуплирала извоз намештаја повећавши га са 200 на 450 милиона долара, док је увоз порастао са 150 на 200 милиона долара. Министар Љајић истиче да би профит могао бити још већи када би Србија од трупаца које извози правила више столица и извозила њих – приход би износио додатних 260 милиона евра.

Чини се да је и шведска страна свесна зебњи које о њеном пословању владају у Србији, па је тако амбасадор Лундин захваљујући се министру Ђорђевићу на посети Икеи најавио да ће Икеа постепено ширити пословање у Србији и проширити своју мрежу сарадње са другим (домаћим) предузећима.

,,Икеа за Шведску представља нешто изузетно позитивно у трговинским односима наше земље“, нагласио је амбасадор и додао да је отварање Икее у Србији ,,још један корак напред у привредним односима Србије и Шведске“. Да ли ће Икеа представљати нешто ,,изузетно позитивно“ и за Србију показаће године пред нама.

Извор: Говори Србија, Н1

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat