Printscreen
Аналитика Православље Свет

III међународни Хришћански форум – циљеви и резултати

Од 28. до 30. августа 2017. године у Москви је трајао III међународни Хришћански форум. Отварање је одржано у Сали Црквених Сабора Храма Христа Спаситеља, а организатор је био: Савез ,,Хришћански свет" уз подршку Владе Москве. Форум је отворио председник Савеза, Алексеј Черкезов.

ЦИЉЕВИ ФОРУМА

Главни циљ форума јесте хуманитарна и информативна подршка хришћанским заједницама на Блиском Истоку, реализација омладинских образовних размена са хришћанским заједницама на Блиском Истоку, међународни и међурелигијски дијалог у сврху учвршћивања мира и хармоније.

ГЛАВНИ УЧЕСНИЦИ

Уводну реч одржали су: Отац Дмитриј Сафонов од митрополита Волоколамског Илариона, председник Одбора за спољашње црквене везе Московског Патријархата; Михаил Белоусов (заменик начелника Управе за унутрашњу политику Администрације председника Руске Федерације) од Руководиоца штаба Администрације председника РФ Антона Вајна;  Константин Блаженов (заменик руководиоца Департмана за националну политику и међурегионалне везе града Москве) од заменика градоначелника града Москве Александра Гербенка; Сергеј Хаврилов – председник Комитета Државне Думе ФС РФ за развој цивилног друштва, питања јавних и верских удружења; Максимос Харакопулос – посланик Скупштине Грчке Републике; Шафин Пшихачев – Међународна Исламска Мисија; Аврам Русо – руски естрадни певач. Честитке су дошле и од Министарства спољних послова РФ, Руске и Ново-Нахичеванске епархије Јерменске апостолске цркве, Евангелистичко-лутеранске цркве Русије, ФНКА ,,Грци Русије“ и ФНКА ,,Савез Јермена Русије“.

ГЛАВНИ РЕЗУЛТАТИ

За време форума одржане су две конференције:

1. ,,Савремене претње и механизми заштите религијских заједница Блиског Истока“. Главни говорници на овој конференцији су били представници Далеког иностранства и Европе: Ел Мур Иљас – лидер партије Исток, Либан; Кириакос Хаџикириакидис – управник катедре за понтијске студије Универзитета Аристотел у Солуну, Грчка; а такође представници Јордана, Палестине, Сирије, Србије, Грузије, Јерменије и Русије. Учесници су на форуму разговарали о проблему хришћанства на Блиском Истоку. Смањење присуства хришћанства у региону Блиског Истока довешће до непоправљивих последица, јер религијски геноцид на Блиском Истоку осим што односи на хиљаде људских живота, довешће и до губитка дела културног наслеђа те области, која је заједничка за све њене становнике, како муслимане, тако и хришћане. Постојање хришћана одувек је било залог међурелигијског мира и хармоније. На крају конференције одржан је концерт Реквијем ,,Руски новомученици“ у сали црквених сабора Храма Христа Спаса, редитеља Константина Харлампидиса.

2. ,,Хуманитарна сарадња НПО у области природних катастрофа и војних сукоба“. На овој конференцији наступали су: Александар Јонов – председник Антиглобалистичког покрета Русије; Валентина Ланцева – председница Фонда Светог апостола Павла; Јелисавета Макарова – саветница генералног директора за правна питања Руске хуманитарне заједнице; Тим Керби – новинар, публициста; Јакоб Нидал Јакоб Исаид из Јордана; Дмитриј Кравцов – јавна личност; Микаел Авакјан из Грузије. Лекари без граница поделили су своје искуство у заједничком деловању и помагању људима настрадалим у војним сукобима. Један од говорника на конференцији био је пластични хирург са Кипра, Јоанис Лиапакис, који је објаснио колике напоре улажу грчки лекари да би вратили у нормалан живот људе после задобијених спољашњих повреда и поделио искуства у адаптацији пацијената приликом враћања у нормалну друштвену средину. Поред осталог, представници арапског света изразили су захвалност Влади Русије за помоћ и захвалили су се председнику Савеза ,,Хришћански свет“, Алексеју Черкезову за рад Савеза и уручили му незаборавне поклоне који су постали део огромне колекције поклона које је Савез већ добио. За време конференције одржани су и округли столови на тему: ,,Улога масовних медија у међурелигијском дијалогу“ и ,,Етнорелигијски дијалог“ (плурализам и хуманизам у међурелигијском дијалогу). Учесници су имали прилику да са међународним новинарима и говорницима форума разговарају о међународним дносима, а такође и о улози и раду масовних медија који се баве проблемом геноцида над хришћанима у војним конфликтима. Учесници округлог стола изнели су низ предлога у меморандум форума. У оквиру форума одржан је први Етнофестивал у мотоклубу ,,Ноћни вукови“ где су наступили: ,,Школа звона Иља Дрождихин“, хор Регент, ансамбл ,,Ихтис“, музичка породица ,,Боџгуа“, трио ,,У Новом свету“, група ,,San Francisco“ и други, а главна на фестивалу је била певачица из Грчке Медеја Хурсулиду. Завршна, трећа етапа Међународног Хришћанског форума било је усвајање  меморандума од стране учесника, у којем су посебно означене конкретне фазе рада на учвршћивању међународних религијских односа, а то су:

  • обраћање Древним црквама Истока, Руској Православној Цркви и хришћанским заједницама широм света;
  • учешће у разради и увођењу правног механизма за питања заступања и очувања хришћанског наслеђа на Истоку.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У трци за Крим Путин био бржи

Кинески Хуавеи представио чип ,,бржи од Епла и Самсунга“

Случај Закинтос: Српски и грчки адвокати бране осумњичене

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat