Мр Данијел Игрец
Аналитика

ИГРЕЦ: Стратешки корак НИЈЕ РАЗГРАНИЧЕЊЕ, већ ПОВРАТАК ПРЕГОВОРА ПРЕД УН!

Ових дана у јавности је актуелно питање ,,разграничења", које је, као предлог за решење косовског питања, иницирао председник Србије Александар Вучић. Овај предлог изазвао је бурне реакције у јавности, а портал Говори Србија преноси Вам тим поводом реаговање Данијела Игреца, члана руководства Српског сабора Заветници.

ЂИЛАС БРАНИ ЈЕРЕМИЋА, А ОН ЈЕ ИЗГУБИО КОСОВО: Ево како је тајкун „укопао“ коалиционог партнера!

Свакодневно слушамо како је Србија много изгубила измештањем преговора о КиМ са Уједињених нација на ЕУ. Садашња власт оптужује претходну да је променом форума преговора нанела „непоправљиву штету“ српским националним интересима и Србији „свезала руке“ по питању одбране јужне покрајине.

Нема сумње да је потребно недвосмислено уперити прстом у кривце и именом и презименом именовати оне који су мимо Устава и Резолуције 1244 отворили врата бриселском процесу, а последично и дубоко антидржавном Бриселском споразуму.

(ВИДЕО) ‘НЕУНИШТИВИ’ ТЕНКОВИ СТИЖУ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ: Одличне вести из Москве, Србија добија још 30 ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА!

Међутим, није довољно само именовати кривце и свакодневно кукати над „црном судбином“ у коју су нас гурнули кадрови „реформаторског ДОС-а“, а истовремено делима настављати континуитет погрешне политике претходне власти према Косову и Метохији. Стратешка одбрана државних и националних интереса захтева суштинску промену политичког курса према КиМ и проактивну спољну политику, политику одлучних и конкретних дипломатских потеза. Захтева политику преузимање иницијативе.

Уместо што шире дефетизам и предлажу „трајна решења“ која личе на заокруживање досовске издаје званичници Србије требало би да отпочну озбиљну дипломатску офанзиву са циљем повратка преговора под окриље органа УН. Требало би да крену у стварање услова за исправљање грешака које је начинила претходна власт, а не да своју политику своде на голо оптуживање бивших кадрова, док последице њихове антидржавне политике прихватају као „свршене и непромењиве чињенице“. Оне то нису.

Резолуција Генералне скупштине са којом је уз сагласност тадашњег режима у Београду даља судбина Косова предата у бриселске руке није обавезујући акт већ политичка декларација која ни у чему не може да поништи обавезујући значај Резолуције 1244. А Резолуција 1244 као једну од главних надлежности Савета безбедности наводи његову „сталну укљученост у решавање косовског питања“. Довољно је да се Србија позове на тај аргумент и да у међународној јавности поново покрене питање ревитализације преговарачког процеса пред највишим форумом УН-а где њене интересе за разлику од бриселског „дијалога“ штите вета Русије и Кине.

Подсећам да су Москва и Пекинг у односу према КиМ небројано пута до сада истакли своју јасну приврженост принципима међународног права и своју одлучну позицију да је Савет безбедности „последња инстанца“ за постизање трајног и одрживог решења косовског проблема. Томе треба додати и све учесталије сугестије многих експерата и представника државне власти из Руске Федерације да је време да се регулисање питања КиМ врати пред Уједињене нације. Уз то не треба заборавити и да услед великих геополитичких промена у свету долази и до промене расположења у самој Генералној скупштини УН-а што уз чврсту дипломатску подршку Русије и Кине, коју би Београд несумњиво добио, повећава изгледе за успех српске иницијативе.

Чека се само власт у Србији да одбаци дефетистичка „решења“ и заблуде о поделама и разграничењима и крене путем стратешке одбране територијалног интегритета. Тај пут није за преговарачким столом у Бриселу, није у истрајавању на Бриселском споразуму и није у потписивању правно-обавезујућег споразума о укидању српског суверенитета. Тај пут је на Ист Риверу, у доследној афирмацији Резолуције 1244 и у јачању институција државе Србије на Косову и Метохији.

govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДИПЛОМАТСКА ОФАНЗИВА Вучић о Косову у септембру са Трампом и Путином

Борба почиње: Руси спремни за разоткривање највећег злочина против Срба

(ВИДЕО) МИРОСЛАВ ИЛИЋ ПЕВАО УСТАШАМА ПРЕД ЗАСТАВОМ НДХ!

(ФОТО) ОСВЕТА ИЛИ ТОТАЛНО ЛУДИЛО? Један ОГЛАС са српских улица оставио је све БЕЗ ТЕКСТА! На њему госпођа, а тек да чујете које услуге нуди!

ПРЕВРНУО СЕ АУТОБУС У БАЊАЛУЦИ: Жена погинула, шесторо повређених

СУДАР АУТОМОБИЛА И МОТОЦИКЛА У СУБОТИЦИ: Мотоциклиста растурио форд фиесту и задобио тешке повреде

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ЈЕЗИВ СНИМАК ХЛАДНОКРВНОГ НАПАДА НА МЕНХЕТНУ: Придавио младића, опљачкао га и одшетао као да се ништа није десило!

ЗАЕВ ВЕРУЈЕ У УСПЕХ РЕФЕРЕНДУМА: Сигуран сам да ћемо 30. септембра изабрати европску Македонију

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
30°
Thu