Немачки војници на паради, извор: wikipedia.org
Европа Свет

И немачка војска предвиђа распад ЕУ?

Европска унија и западни поредак могли би да се уруше до 2040. године, наводи се у интерној студији немачке војске, у коју је магазин "Шпигел" имао увид.

Немачка војска процењује да је распад ЕУ и западног поретка у наредних неколико деценија могућа опција.

У документу на 102 странице под називом „Стратешка перспектива 2040“, који је крајем фебруара усвојио врх Бундесвера и од тада чуван у тајности, немачко Министарство одбране први пут у историји разматра како би друштвени трендови и међународни конфликти могли да утичу на безбедносну политику Немачке наредних деценија, наводи Шпигeл.

Студија обрађује шест могућих сценарија од којих најгори под називом „ЕУ у распаду, а Немачка у реактивном моду“ претпоставља могућност „вишеструке конфронтације“.

Према тој пројекцији, међународни поредак се урушава након „деценија нестабилности“, вредносни системи губе свој утицај, а глобализација је заустављена, преноси Шпигел.

Како се наводи, „проширење Европске уније је у великој мери напуштено“ као идеја, а Унију напуштају још неке државе.

„Европа губи своју глобалну конкурентност“, констатовали су у студији стратези Бундесвера, образлажући ту варијанту.

Они сматрају да је „све неуређенији, делом хаотични и конфликтни свет драматично променио безбедносно-политичко окружење Немачке и Европе“.

Према другом сценарију „Запад против Истока“ неке источне државе ЕУ замрзавају европске интеграције, док се друге „прикључују источном блоку“.

Још један од сценарија „Мултиполарна конкуренција“ предвиђа успон екстремизма, док се неколико партнера у ЕУ приближава политичком моделу Русије.

Документ не наводи изричито никакву прогнозу, али сви сценарији су, како закључују аутори, „могући до 2040. године“, наводи Шпигeл.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЕУ до 2027: Четири сценарија – ни ратови нису немогући

Додик: Идуће године нови устав Српске

ТЕМПИРАНА БОМБА: Муслимански мигранти у редовима берлинске полиције

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat