Регион

Хрватски ратни ветерани траже: Прогнаници су агресори?!

Удружења домобранитеља инсистирају на увредљивој законској одредби. Обележени Срби из Хрватске, Србија, Црна Гора...

Удружења хрватских ратних ветерана инсистирају да у тексту новог закона о бранитељима остане формулација о „оружаној агресији коју су извршиле Србија, Црна Гора, ЈНА и паравојне јединице из БиХ“, без обзира на жестоке реакције из Београда о којима је у Њујорку говорио и председник Александар Вучић. У предлогу закона спомиње се, међу агресорима, и „велики број припадника српске националне мањине у Хрватској“! За њих се каже да су били „организовани и предвођени великосрпском политиком“.

Предлагачи закона, бранитељи, тврде да у тим формулацијама нема ништа спорног и да за њих није прихватљива теза да је посреди био грађански рат у Хрватској.

– За нас уопште нису спорне формулације које су засметале Србији и инсистираћемо да остану у закону. Све друго представљало би фалсификовање историје – рекли су нам представници неколико удружења на питање хоће ли се тражити измене текста закона. – Закон се пише у Хрватској и око тога за нас бранитеље нема дилеме, јер је нама најважније да сви бивши бранитељи добију права која ће им омогућити лакши живот и суочавање са здравственим последицама које су настале учешћем у ратовима.

Председник СДСС и Српског народног већа Милорад Пуповац каже да за Србе у Хрватској предложени закон није прихватљив, додајући да постоје настојања да се озаконе пропагандне поруке из ратова деведесетих година, према Србији, али и БиХ и Црној Гори. То, оцењује, није добро за међусобне односе.

Представници хрватских политичких странака, после Вучићевих упозорења, ћуте и не желе ништа да коментаришу. Подсећају само да је саборски одбор за ратне ветеране једногласно подржао закон и да нико није имао примедбе на формулације о „агресији на Хрватску“.

Више од године дана радило се на припреми предлога закона који је сада у парламентарној процедури, а бранитељи траже да постане и уставни закон. Закон би требало да регулише права 505.649 бранитеља, а спремају се многе промене које треба да побољшају финансијске услове бивших бранитеља и њихових породица.

Постоји жеља хрватске стране да се председник Вучић у Загребу, када буде договорен датум званичне посете, сусретне с представницима удружења бранитеља.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Хаос у Рију: Сукоб са кријумчарима дроге, мобилисана војска

ОПСАДНО СТАЊЕ У БЕОГРАДУ: Полицајци са дугим цевима блокирали град, хеликоптери надлећу

Резервни састав Друге бригаде на обуци

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
26°
Tue