Регион

Хрватски министар одбране поднео оставку након Колиндине критике, Колинда и Пленковић одбили да је прихвате

Катастрофални пожари у Хрватској довели су у питање останак Дамира Крстичевића на функцији министра одбране Хрватске.

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић поднео је оставку након критике председнице Колинде Грабар Китаровић да је војска могла и раније да припомогне ватрогасцима у гашењу катастрофалних пожара који бесне широм Хрватске.

Крстичевић је понудио мандат на располагање рекавши да га премијер Андреј Пленковић и председница могу одмах сменити уколико се покаже да војне снаге нису на време и квалитетно реаговале на пожар.

Пленковић је, наиме, раније данас у Сплиту изјавио да је систем одлично функционисао, да није било стихије и да је све било „баш како треба“. Председница Колинда Грабар Китаровић је потом, напуштајући Салцбург, због пожара у Далмацији, изјавла да је војска могла и раније да припомогне у борби са ватреном стихијом. Потом је Крстичевић за Јутарњи рекао да подноси неопозиву оставку. „Познато је како систем заповедања функционише. Захтев за ангажман Хрватске војске даје главни ватрогасни заповедник, а ја до данас нисам добио никакав захтев. У овом тренутку на терену је 200 војника и још 500 у приправности, а наши војници већ су ‘изгинули’ у гашењу“, указао је Крстичевић.

Међутим, на вест о Крстичевићевој оставци и председница и премијер реаговали су негативно. Премијер Пленковић је само кратко рекао да је ,,оставка неприхватљива“, а председница Хрватске истиче да је изненађена вешћу о оставци министра одбране. „Оставка је апсолутно неприхватљива. Он је одличан министар и јако добро ради свој посао, те не сноси одговорност за то што се догодило“, рекла је председница за Јутарњи лист и додала да Војска „не може сама да изађе на терен, већ мора да буде позвана“. „И у овој ситуацији одговорност имају они који су на терену лоше проценили ситуацију и прекасно позвали у помоћ војску, иако су знали да им је она све време на располагању. Војска је на крају крајева обавила јако добар посао“, рекла је председница.

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић иначе је ратни ветеран и учесник злогласне операције етничког чишћења под кодним именом ,,Олуја“, а завршио је америчку школу копнене војске. Важи за изразито про-америчког кадра у хрватској влади и снажни је заговорник модернизације хрватског ратног ваздухопловства по НАТО стандардима, са циљем постизања ваздушне доминације у региону. Хрватски лист ,,Национал“ иначе је крајем прошле године писао да је Крстичевић извршио ратни злочин ликвидације 32 српских цивила у близини Јајца, у току операције ,,Маестрал“ 13. септембра 1995.

Извор: Говори Србија, РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Војна вежба у Бугарској: Српски ракеташи оборили све мете

Србија очекује највеће америчке компаније

НЕВЕРОВАТНО: Од Брисела до Сиднеја за мање од 3 сата уз нови руски хиперсонични авион!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed