Public
Друштво Србија

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР РАСТУРИО УСТАШЕ: Нико здравог разума неће више у „ЛИЈЕПОЈ ЊИХОВОЈ“ НЕГИРАТИ ЈАСЕНОВАЦ!

Једне од најтиражнијих новина објављују ревизионистичке текстове у којима је усташки логор Јасеновац, над којим су се згражали чак и нацисти, приказан као спортско-рекреациони центар. Хрвоје Класић пише о сведочанствима преживелих логораша Јасеновца и једног нацистичког генерала те већ виђеном сценарију релативизирације, умањивања и негирања злочина.

Крајем августа 1941. први логораши почињу пристизати у Јасеновац. Масовна убиства хрватских Срба и Јевреја у том тренутку трају већ месецима. Овај највећи и најзлогласнији логор, „балкански Аушвиц“, постаће место ужаса и смрти за десетине хиљада невиних људи.

ИГРЕЦ: Одговор албанском лобисти Беширију – КОСОВО ЈЕ ОДУВЕК БИЛО ДЕО СРБИЈЕ!

Маљем по лобањи

О Јасеновцу су написани бројни научни и публицистички радови. И иако је било манипулација бројем жртава, нити један историчар који се овом темом бавио није доводио у питање сам карактер логора.

Уз све научне радове који указују на незамислив терор посебно је болно читати сведочанства оних који су у Јасеновцу „боравили“ или о њему добивали сазнања из прве руке.

‘Затукли су их чекићем. Убијање је трајало три и пол сата’

О ОВОМ СЕЛУ БРУЈИ ЦЕЛА СРБИЈА: Млади одавде не одлазе, а када чујете шта све имају, пожелећете да се тамо преселите!

Илија Јаковљевић, Хрват, присташа ХСС у логору је провео нешто више од године дана. У његовој књизи „Концлогор на Сави“ можда најпотреснији призор који описује је онај о односу усташа према српској деци.

– Још су почетком месеца одвели и однели неколико стотина у ону стару турску кућу крај православне цркве. Заставник Анте и још један затукли су их чекићем. Убијање је трајало три и пол сата. На Антуново их је опет нестало око четири стотине. Облепљени су прозори на једној кући, како се ради када се тамане стјенице. Угушили су их циклоном“.

Егон Бергер у Јасеновцу је провео 44 месеца и сведочио свакодневном терору. „Група кољача ишла је према нашим баракама и зауставила се пред бараком другова Срба. Док је један дио кољача ушао у саму бараку, дотле су пред њом Љубо Милош, Модрић, Којић, који су имали у руци дрвене маљеве, чекали.

(ФОТО, ВИДЕО) ДРАМА У ЦЕНТРУ БАРА: Град блокиран, страхује се да је ЕКСПЛОЗИВНА НАПРАВА испала из возила!

Public

Док су усташе које су ушле у бараку избацивале једног по једног затвореника, дотле су их они с маљевима дочекивали и маљем по лобањи за један непуни сат створили читаву хрпу побијених“.

(ВИДЕО) ПОСЛЕДЊА СЦЕНА ХОРОРА НА ГРАДИЛИШТУ: Извучено тело радника, спасиоци испод рушевина затекли НАЈЈЕЗИВИЈИ ПРИЗОР!

И нацисти згражени

О зверствима у Јасеновцу, али и суседним селима пише у својим мемоарима и Хитлеров „човек“ у НДХ, генерал Едмунд Глаисе вон Хорстенау. Један од „најупечатљивијих“ призора је онај из Црквеног Бока, српског села на Сави у које су „упали усташки злочинци из суседног концентрационог логора Јасеновац (место ужаса)“.

Вон Хорстенау пише да је „у ово несретно место нагрнуло у два наврата око 500 пропалица од 15 до 20 година под вођством двојице усташких натпоручника, све су убијали, силовали су жене и мучили их до смрти, убијали децу“, те наставља како је лично видио „у Сави леш жене којој су извађене очи, а у полни орган угурано дрво“.

На основу свега што је доживео током свог мандата у НДХ за немачког генерала није било дилеме да су усташе и њихов Поглавник пре свега „банда убица и злочинаца“ и „нељудски садисти“.

ТРАГЕДИЈА КОД ПРОКУПЉА! Преминула жена која је порођена након удеса, беба критично!

Степинац је писао како је ‘Јасеновац љага за НДХ’

Уосталом, и надбискуп Степинац имао је сазнања што се догађа у Јасеновцу. Није био баш гласан у осуди, али је у једном писму Павелићу, осврнувши се на седам католичких свештеника који су умрли у логору између осталог рекао да је „читав Јасеновац срамотна љага за НДХ“.

Нажалост, у данашњој Хрватској, нити радови светских историчара, нити овде поменута и бројна непоменута сведочанства више нису релевантан извор. На основу селективних и тенденциозних интерпретација хрватских ревизиониста сада чак и једне од најтиражнијих дневних новина пишу о Јасеновцу као месту где „је било и забаве…спортских утакмица… концерата, казалишних представа…“ и где су логораши чак имали и скечеве у којима су „исмејавали“ заповеднике логора.

Тако за новинара Милана Ивкошића изгледа „Јасеновац очишћен од идеологизације, пристраности и комунистичких кривотворина“. Не знам само је ли се и сведочанства Хитлеровог опуномоћеника или загребачког надбискупа такође убрајају у комунистичке кривотворине.

(ВИДЕО) ТУРЧИН У АЛЕКСИНЦУ ЗАБРАНИО СРБИМА ДА СЕ ПАРКИРАЈУ ИСПРЕД ЊЕГОВОГ ХОТЕЛА: Стигла га је освета – и то каква!

Светска завера Јевреја, масона и комуниста

Али, све је то већ виђен сценариј. Попут оних који покушавају релативизирати, умањити и негирати нацистичке злочине, сведоци смо истог приступа када су у питању и усташки злочини. И једнима и другима оно што се догађало у логорима је мит, преувеличавање и део светске завере за коју су по потреби криви Јевреји, масони, комунисти, Срби итд.

Постоји наравно по том питању и велика разлика. У развијеним друштвима они који тако размишљају не пишу колумне у једним од најтиражнијих новина нити им се књиге промовишу на националним телевизијама.

‘Гласноћа расиста повезана је с тишином већине’

wikimedia.org

И није то само питање функционисања правне државе него и односа сваког члана друштва према таквим појавама. Јер, како је недавно приликом посете Аушвицу рекао немачки министар вањских послова „мислим да је гласноћа расиста и антисемита повезана с тишином већине“.

Руски амбасадор у Америци се састао са америчким дипломатама

И у Хрватској постоје они који су гласни и они који су тихи. Проблем је само што већ неко време нисам сигуран који представаљају већину, а који мањину.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) КАКАВ ЈЕ ПРОВОД НА ЛЕСКОВАЧКОЈ РОШТИЉИЈАДИ?! 50 тона меса и стотине хиљада посетилаца

(ВИДЕО) ДРАМАТИЧАН СНИМАК ИЗ ЈАПАНА: Погледајте како се пилот једва изборио са ветром од 215 км на сат, авион кренуо носем ка земљи!

Албанци имају резервни план и ако се постигне споразум за Косово

(ВИДЕО) НИЈЕ ШАЛА, ЖЕСТОК СУКОБ ЕНГЛЕСКИХ И ФРАНЦУСКИХ БРОДОВА У ЛАМАНШУ: Нема пријатељства кад су интереси у питању!

Извор: Informer

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
24°
Sun