Printscreen
Регион

ХРВАТСКИ ГЕНЕРАЛ У ПЕНЗИЈИ ТВРДИ: На Балкану би поново могао да избије рат

Председник Генералског збора, пензионисани хрватски генерал Павао Миљавац, тврди да располаже подацима из једне источне државе да када се заврши сукоб у Сирији, могао би да почне поново на Балкану.

СКАНДАЛ У СВИЛАЈНЦУ: Мајка троје деце конкурисала за место директора и због тога добила отказ!

Председник Генералског збора, пензионисани хрватски генерал Павао Миљавац, тврди да располаже подацима из једне, како је рекао, источне државе да када се заврши сукоб у Сирији, могао би да почне поново на Балкану, што, међутим, није и мишљење бивших министара одбране и стручњака.

Миљавац је у интервјуу за портал директно.хр рекао да лично верује да Хрватска неће бити директно нападнута, али да, ако се ствари на овим просторима закомпликују, располаже, каже, подацима из једне источне државе да „када се заврши сукоб у Сирији, могао би почети поновно на Балкану, у једном ширем контексту може се догодити да ратни вихор пређе границе”.

НАСА КОНАЧНО ПРИЗНАЛА ЈЕЗИВУ ИСТИНУ, СВЕТ У СТРАХУ: Смртоносни астероид ће погодити Земљу, не можемо да одредимо када

О томе колико је реално да дође до неког новог рата на Балкану, саговорници Јутарњег листа слажу се да ће на подручју Балкана бити инцидената, али отвореног сукоба засигурно неће.

Бивши шеф обезбеђења председника Фрање Туђмана, генерал Мате Лаушић, каже да не верује да постоји реална опасност од новог сукоба.

„Увек ће постојати напетости, тензије или дипломатски спорови какав је овај са Србијом, али да би се могао догодити неки отворени сукоб на Балкану, не верујем. Ако би дошло до тога, то је онда сукоб у Европи. Хрватска је чланица ЕУ и НАТО-а, партнери смо САД-а, тако да сматрам да таква опасност не постоји“, рекао је Лаушић, за овај загебачки дневник.

(ВИДЕО) ПУЦАО У ЈАБУКУ, ПОГОДИО СВАТА: Погледајте снимак са крваве свадбе код Ужица

Потпредседник владе и министар обране Дамир Крстичевић, који често спомиње угрожавања, хибридне ратове и одбрану, није желео да за Јутарњи разговара на ту тему.

„Немам коментар. У Ђакову сам, на обележавању годишњице Треће гардијске бригаде и то ми је приоритет“, рекао је Крстичевић.

Бивши министар обране Анте Котромановић не сматра да би могло доћи до новог отвореног сукоба на Балкану.

ВЛАДИМИР ЈОВАНОВИЋ МАРАДОНА (29) ИЗРЕШЕТАН У ПАНЧЕВУ: Познати ММА борац оставио дете у вртићу, па на њега испалили 7 метака!

„Појединачних сукоба и конфликата било је и пре и биће их још. У регији је, изузев Хрватске и Словеније, нестабилно. О томе говоре последњи инциденти на Косову, а ту је и ситуација у БиХ, Македонији, Албанији“, рекао је Котромановић.

Увек постоји могућност, каже, да дође до неког конфликта, али да би дошло до неког отвореног сукоба у смислу сукоба међу државама, то сигурно не, па чак ни између Србије и Косова.

И председник саборског Одбора за обрану, СДП-овац Игор Драгован, дели слично мишљење.

„Не верујем да постоји опасност, нити да би могло доћи до отвореног сукоба на Балкану. Уосталом, никако се не може упоређивати подручје Балкана и европска територија са Сиријом“, рекао је Драгован.

(ВИДЕО) ПРОТЕСТ У МОСКВИ: Хиљаде људи демонстрира због ограничења слободе интернета!

И потпредседник Одбора за обрану, ХДЗ-овац Анђелко Стричак, сличног је става.

“ До отвореног сукоба сигурно неће доћи, али да морамо водити бригу о сигурности, то свакако. Биће тензија, као што их је било и до сада, али директних претњи за Хрватску сигурно не. Ми смо чланица Европске уније и НАТО-а и свако ко би то покушао, морао би два пута да раснуску“, рекао је Стричак за Јутарњи.

Додао је да је ситуација у окружењу, односно у регији нестабилна, за шта су пример, како је навео, ексцеси у суседним државама.

„Зато су нам потребне јака војска, полиција и сигурносне службе. То је један од начина одвраћања од потенцијалних напада“, навео је Стричак.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШОК ИНТЕРВЈУ! ПРОФЕСОР БЕОГРАДСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА ЗАПРЕПАСТИО НАЦИЈУ: У Србији православаца скоро да нема! И ТО НИЈЕ СВЕ…

(ФОТО) БЕОГРАЂАНИН КОЈЕМ ПРЕТИ 48 ГОДИНА ЗБОГ ПОДМИЋИВАЊА ПОЛИЦАЈЦА У АМЕРИЦИ РАДИО ЗА 20.000 ДОЛАРА! Дружио се са Српкињом која је пронађена мртва у Колораду на улици?!

Европска комисија подржава решавање спора између Грчке и Македоније под окриљем УН

(ВИДЕО) НЕИЗВЕСАН ДУЕЛ ДО САМОГ КРАЈА Погледајте Трампову борбу са кишобраном

Сабор СПЦ: Брину изјаве моћних о независности и спекулације о подели КиМ

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
25°
Sun
25°
Mon
27°
Tue
26°
Wed