Извор: eng.mil.ru
Регион

Хрватска враћа неисправне “мигове” Украјини

Позивајући се на сазнања у Министарству одбране загребачки дневник наводи да је реч о авионима које је Хрватска купила у склопу ремонта и докупа борбене ескадриле.

(ВИДЕО) УБИЈАЈУ СВИРЕПО И БЕЗ ОКЛЕВАЊА: Ево ко су Тахрир ал Шам, убице руског пилота! БРУТАЛНИЈИ ОД ЗВЕРИ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ!

Хрватска намерава Украјини да врати четири неисправна борбена авиона МиГ 21 и тражи од украјинског министарства обране да јој испоручи четири исправна уз гаранцију украјинске државе, пише данас Јутарњи лист.
Позивајући се на сазнања у Министарству одбране овај загребачки дневник наводи да је реч о авионима које је Хрватска купила од Украјине у склопу ремонта и докупа борбене ескадриле, а три и по године након испоруке, Хрватско ратно вадухопловство их је прогласило неисправним и неупотребљивим.

Ово је, како се наводи, коначна потврда највеће војне афере у историји Хрватске с набавком војног наоружања коју је управо разоткрио Јутарњи.

СКАНДАЛ У АУСТРИЈИ: Власник локала у Тиролу забранио улазак политичарима који бране Републику Српску и српско КиМ!
Према доступним информацијама, Хрватска је платила авионе око осам милиона евра украјинском заводу Ukrspeceksport.

Лист пише да је прошле седмице украјинском министарству обране упућена службена нота којом хрватско Министарство обране предлаже ово решење.

То значи да Хрватска више нема 12, него само осам борбених авиона од којих је већина, тврди лист, у веома лошем стању и ХРЗ једва има авионе за обављање послова дежурства за потребе надзора ваздушног простора под заповедништвом НАТО-а. Наиме, из ремонтираних авиона и даље цури уље, навигациони системи не раде, а рок за обављени ремонт је истекао.

Питање ремонта мигова покренуто је током недавне посете украјинског министра обране Степана Полторака Загребу, који је након разговора с министром Дамиром Крстичевићем и премијером Андрејем Пленковићем казао да споразум из 2014. “није сасвим извршен”, и то на “штету хрватске стране”.

ПОСЛЕДЊА ПОРУКА МИЛАНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У БОРЧИ ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА: Само месец дана после погинуо са женом! ЋЕРКИЦА (1) ОСТАЛА САМА

Овај хрватски захтев Украјини и службена је потврда катастрофалног ремонта хрватских борбених авиона у Украјини који је плаћен 132,9 милоуна куна, али и доказ о тешким криминалним радњама које је украјински завод починио те угрозио животе хрватских војних пилота, али и нарушио борбену спремност чланице НАТО-а, пише Јутарњи.

Лист наводи да, иако су Војна полиција и УСКОК у истрази утврдили све криминалне радње, а то је потврђено и хрватским захтевом за замену авиона, ни против кога још ије покренута истрага.

У овом тренутку у току је судски поступак против бившег члана Техничке комисије МОРХ, пензионисаног команданта Ивана Човића, и Ивице Јосиповића, власника фирме Аеропартнер и заступника украјинске фирме Укрспецекспорт за Хрватску и БиХ који је посредовао у уговарању посла ремонта МиГ-ова.

Човић је оптужен да је од Јосиповића затражио и добио мито од 10.000 евра како би украјинској фирми осигурао посао у Хрватској.

САМОУБИСТВО НА АУТО-ПУТУ КОД НИША: Оставио опроштајно писмо, па се аутом закуцао у зид

Осим авиона спорна је набавка резервних делова за ремонтовање МИГ-ове која је уговорена паралелно с авионима.

МОРХ је потрошио 12 милиона куна за велику количину делова, а попис потребних делова тачно се подударао са стањем складишта украјинског завода у Одеси.

Према тврдњама појединих војних стручњака, тада је купљена и већа количина непотребних делова.

Али, констатује лист, ни то није довољно јер је Ваздухопловни технички центар ових дана покренуо нову набаву велике количине резервних делова за мигове, према неслужбеним информацијама у вредности од око 20 милиона куна, а упит је упућен и у Украјину.

МУП Србије отворио страницу на Фејсбуку (ВИДЕО)

Саговорници Јутарњег тврде да се наручују делови који не би били потребни следећих 10 година да је ремонт мигова направљен како треба.


РЕКЛАМА
ЗАВЕТНИЦИ ПРОЗВАЛИ ВЛАСТ: Не смете да упалите „Вечну ватру“!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Мионичанин за воланом са 2,96 промила алкохола

Израелац убијен ножем на Западној обали

(ВИДЕО) ЗАВЕТНИЦИ ПРОЗВАЛИ ВЛАСТ: Не смете да упалите „Вечну ватру“!

ПЕКИНГ УДАРИО КОНТРУ ЗАПАДУ: Кина ствара међународне судове, Америка више неће одређивати шта је правда!

ОТКРИВАМО: Зашто су Американци рањеног Харадинаја сместили у базу „Бондстил“?

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri