pixabay.com
Регион

Хрватска поново блокира увоз производа из Србије

Хрватска је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, у које се убраја и Србија и одредила таксе које су 22 пута више од досадашњих, пише лист "Политика", наводећи да тај потез неће остати без одговора Београда. Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић каже да Србија мора да предузме контрамере.

Србија за реаговање има сужен маневарски простор, јер ниједна одлука коју би донела не би могла да се тиче само Хрватске него трговања са Европском унијом, преноси „Политика“, али наводи да би одговор Србије могао би да буде „детаљнија контрола камиона који долазе из Хрватске“.

Истиче се да је Хрватска најновијом одлуком да промени правилник о инспекцијском надзору и поскупи накнаде за контролу хране коју увози, показала да не одустаје од економског патриотизма, али у овом случају и преко леђа српских пољопривредника.

Тако се такса уместо досадашњих 90 куна (12 евра) сада наплаћује 2.000 (270 евра), пише лист.

„Јасно је како ће се нове мере одразити на земље из региона које нису чланице Европске уније, пре свега Србију, Македонију и Босну и Херцеговину, јер је на проширеној листи практично све воће и поврће које се гаји на овим подручјима и извози из Србије“, оцењује „Политика“.

У Хрватској су одлуку образложили да им је „доста да иду низ длаку захтевима Европске уније и устезања од заштите својих сељака“, јер се на увоз из Европске уније не може утицати, али они који они који воће и поврће увозе, на пример, из Србије и Македоније, мораће да повећају цене, због нових ванцаринских мера, па ће у предности бити домаћа роба.

Према подацима Привредне коморе, Србија је у 2016. години извезла робе у Хрватску у вредности од 116 милиона евра, а увезла за 79 милиона. У извозу Србије доминирају уље и уљарице, смрзнуто воће и поврће.

Одаловић: Морамо да предуземемо контрамере

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да Србија мора да предузме контрамере како би се пронашло решење у обостраном интересу.

„Нажалост, с времена на време нама се разним административним и неким другим мерама шаљу поруке које сигурно не иду у сусрет и у прилог нашим жељама да квалитет наших односа са Хрватском подижемо на виши ниво“, рекао је Одаловић.

За хрватску меру која, каже, уводи таксе и чини неконкурентном робу не само из Србије, већ и из Македоније и Босне и Херцеговине, истиче да је „само наизглед административне природе“.

„Хрватска ће вероватно овим мерама послати поруку да жели да штити своје прозводе, али мислим да није само то та порука, и верујем да ћемо контрамерама, које морамо да учинимо, дозвати их да седнемо и поразговарамо и да нађемо решење где ће бити интерес за проток и наше робе у Хрватској, и хрватске и робе свих других земаља на нашем простору“, закључио је Одаловић.

Хрватска је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, у које се убраја и Србија, и одредила таксе које су 22 пута више од досадашњих, пише данашња „Политика“, наводећи да тај потез неће остати без одговора Београда.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Сви детаљи језивог ЗЛОСТАВЉАЊА код Зајечара

Нови простор за сарадњу Србије и Израела

Вучић: Добро је што се чују различити гласови о КиМ

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri