mod.gov.rs
Регион Србија

Хрватска осуђује подизање споменика мајору Тепићу!

Хрватско Министарство бранитеља саопштило је да је ,,згрожено" и да осуђује постављање споменика мајору југословенске војске Милану Тепићу у Београду.

НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ МОЖЕТЕ ПОПУНИТИ ОВДЕ

То министарство у саопштењу тврди да се Влада Србије ,,величањем терористичког чина и особе која је у самоубилачкој акцији свесно узроковала смрт великог броја људи, проводећи великосрпску агресију на територији Хрватске, поистовећује са том великосрпском идејом и политиком“, преноси Хина.

Министарство наводи да је Тепић ,,био свестан размера последица које подизање складишта може изазвати“, а да је ,,само захваљујући храбрости хрватских специјалних јединица та трагедија није постигла свој пуни ефект“, као и да би била пуно већа да Тепић ,,није спречен у намери да дигне и осталих неколико складишта у ваздух“.

Министарство у саопштењу тврди и да је ,,овакав чин истоветан многим терористичким чиновима с којима се суочавају данашња Европа и свет“.

Истовремено, Министарство подсећа да су у протеклих 10 дана из Србије стизале критике на Закон о хрватским бранитељима и члановима њихових породица, јер су, како сматра, српским челницима спорне основне одредбе да су ,,хрватски бранитељи бранили и одбранили Републику Хрватску унутар међународно признатих граница од агресије коју је, између осталих, извршила Србија“.

У тим критикама, оценило је Министарство, председник Србије Александар Вучић наводио је како са српске стране постоји добра воља да се ствари решавају на најбољи начин, добросуседским односима.

,,Сада смо сведоци да исти челници који прозивају Министарство хрватских бранитеља због такозване ратне реторике, подижу споменик у Београду бившем мајору Југословенске армије Милану Тепићу у надлежности двојице министара српске Владе, називајући га народним херојем, захваљујући којем је Србија данас праведнија и боља држава, а чиме заправо признају агресију ЈНА и Србије на Републику Хрватску“, тврди се у саопштењу.

НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ МОЖЕТЕ ПОПУНИТИ ОВДЕ

Министарство у саопштењу тврди и да је тиме Србија признала да је Хрватска водила ,,праведан, обрамбени и ослободилачки рат“, а како наводе, на чему се темељи нови Закон о хрватским бранитељима.

Према тврдњама Министарства, Србија је овим ,,дала поруку која није добар темељ за стварање добросуседских односа на које се протеклих дана позивају српски челници“.

У Београду је јуче откривен споменик Милану Тепићу, мајору ЈНА, који је погинуо тако што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу велико складиште оружја и муниције.

Извор: Танјуг, РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ МОЖЕТЕ ПОПУНИТИ ОВДЕ

Русија подиже ограду између Крима и Украјине

Лавров 23. фебруара у Београду

ХАОС НА ФАКУЛТЕТИМА! Први ,,болоњци“ морају да студирају још две године?

НОВА АФЕРА БИВШЕГ ДЕМОКРАТЕ: Шапић пријавио мртвог човека као инвеститора!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
29°
Sat