Извор: sputnik.com
Регион

ХРВАТСКА НАОРУЖАВА ТЕРОРИСТЕ И ОПАСНА ЈЕ ПО МИР И БЕЗБЕДНОСТ: Индекс добре земље открио праву истину о најмлађој чланици ЕУ!

Према недавно објављеном "Индексу добре земље" Хрватска је и даље на 40. месту од 163 земље света. С обзиром на величину веома је добра у науци и технологијама, али је зато у области безбедности оцењена као практично озбиљан реметилачки фактор по светски мир и безбедност.

Према писању хрватског Експреса, аутор индекса о Хрватској је Симон Анхолт, Британац којег је некадашња хрватска влада ангажовала, 2003. године, ангажовала да би са званичног Загреба скинуо стигму из Другог светског рата када је у тој землљи постојао пронацистички режим или оне која се памти по језивом рату с почетка 90.

Путинова странка традиционално угостила Заветнике у Москви (ФОТО)

Циљ ангажовања Анхолта је, како се наводи, био улазак у ЕУ, што је Хрватска 2013. и дочекала, и то као „темељито умивена земља“ и све то, како се наводи, захваљујући тадашњем премијеру Иви Санадеру.

Санадер је, наиме, ангажовао баш Анхолта, зато што је био брилијантан потез јер је он први човек на свету који је још 1996, смислио концепт брендирања држава.

Према Анхолту, Хрватска данас не жали труд да свуда по свету шаље пуно војника у мировне мисије, и то способних војника с добрим успесима. Не жали, каже, притом ни новац.

(ВИДЕО) КАД СЕ РУСКИ ПИЛОТИ ЗАИГРАЈУ: Погледајте блиски сусрет моћних машина!

Истовремено, међутим, Хрватска апсолутно језиво оцењена из области „извоз оружја“, што онда утиче и на „међународни насилни сукоби“, које скоро да не може бити горе.

Еxпресс подсећа да већ годинама пише да Хрватска, најблаже речено, уопште не пази где извози оружје, па се, наводи овај портал, најнормалније догађа да се најгори џихадисти по Сирији и Ираку хвале по Јутјубу хрватском пушком на терористичком рамену попут Исламске државе или ал Нусре и сличних.

Само од почетка рата у Сирији Хрватска је на диловању оружја зарадила 1,2 милијарде куна, наводи Еxпресс.

Портал подсећа да истовремено светска новинарка истраживачка мрежа, попут БИРН-а, годинама уредно доказују да се трговина оружјем, и то врло вероватно илегална, у индустријским размерима одвија прометним правцима преко Хрватске.

ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ НАЈАВЉУЈУ ВЕЛИКИ РАТ: Једна од највећих суперсила у ТИШИНИ СЕ ПРИПРЕМА ЗА НАЈГОРИ СЦЕНАРИО!

О летовима с оружјем за Сирију и Ирак с Крка и из Загреба редовно су писали и истраживачки новинари 24сата и Експреса, последњи пут, подсећају, врло недавно. Хрватска је тако, како се наводи, оцењена као део проблема у свету растрганом ратовима.

– А ратови, барем то Хрватска зна, производе избеглице. Очито због неодговорног извоза оружја у ратне сукобе и то најгорим скупинама, Хрватска је оцењена као једна од земаља с најгорим утицајем на повећање броја избеглица. Наводно је омиљена и код терориста и код криминалаца. Тек нешто боља наша земља је по броју избеглица које је збринула с обзиром на величину и привредну снагу – пише портал.

СКАНДАЛ ТРЕСЕ РЕГИОН! МИЛО ЂУКАНОВИЋ: Срби нису Срби, него…

Иначе, „Индекс добре земље“ мери колико је свака од 163 анализиране државе света корисна човечанству. И то укупно, али и по подручјима – науке ии технологија (Хрватска је 33. од 163 земље), култура (35.), међународни мир и безбедност т (тек 106. најкориснија, што је горе до већине афричких и азијских земаља), светски поредак (тек 90.), екологија и клима (чак 16.), просперитет и једнакост (катастрофално 95. место), те здравље и добробит (подношљиво 51. место), пише Експрес.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ердоган предложио радикално решење за Јерусалим

(ВИДЕО) Да ли је необични астероид у ствари ванземаљска сонда?

ВЛАДАРИ СВЕТА У СРБИЈУ ДОНОСЕ СЕМЕ ЗЛА: Ако хоћемо у ЕУ, поручују, морамо им отворити врата, ПУТИН ИХ ИЗБАЦИО ИЗ РУСИЈЕ!

ХАГ ДАНАС О ШЕШЕЉУ, А ОН ИМ ИЗ БЕОГРАДА ПОРУЧУЈЕ: Пренос из Хага да гледам? Не пада ми на памет! У то време ручам, па дремам!

Извор: expres.hr/B92.net

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri