Извор: youtube.com
Регион

ХРВАТСКА ИЗГУБИЛА ЦАРИНСКИ РАТ: Загреб смањио таксе

Промет се наставља по старом правилнику, таксе на воће и поврће смањене са 270 на 12.6 евра

Министарство пољопривреде Хрватске смањило је таксе на пољопривредне производе са 270 на 12,6 евра, наведено је у Правилнику о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима, у који је Танјуг данас имао увид.

Са суседним државама је договорено да се од сутра у потпуности нормализују контроле на границама.

До промене правилника дошло је након негодовање суседних земаља погођених хрватским мерама, због чега је премијер Андреј Пленковић наложио измену тих прописа.

Измена се односи на накнаду за контролу усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима, те сада износи 90 куна, што је 12,6 евра, за сваку поједину врсту воћа и поврћа у оквиру једне контроле које спроводе пољопривредна и фитосанитарна инспекција.

Правилник ће бити објављен сутра, 11. августа, у Народним новинама.

У одлуци хрватског министарства стоји да ће се анализирати цене накнада инспекцијског надзора у окружењу, како бисмо осигурали заштиту потрошача и конкурентан положај пољопривредника на начин који неће ометати трговинску размјену.

Ускоро очекујемо и састанак на тему кориштења агрохемијских средстава која немају одобрење за употребу у Европској унији, како би се пољопривредни произвођачи из суседних земаља што квалитетније и брже прилагодили ЕУ правилима, наводи хрватско министарство.

Истиче се да ће заштита потрошача бити приоритет Министарства пољопривреде, а инспекцијски надзор воћа и поврћа спроводиће се истим интензитетом.

„Свака пошиљка воћа и поврћа која се увози у Хрватску мора и даље бити у складу с општим тржишним стандардима – неоштећена, здрава, чиста, не презрела те исправно означена, а стање плодова мора бити такво да издржи превоз и руковање како би на одредиште стигло у задовољавајућем стању: без штетника, страног мириса или влажности”, стоји у одлуци.

Хрватско Министарство пољопривреде ће, као и до сада, како се додаје, интензивно радити на мерама осигурања квалитетне и здравствено исправне хране која се продаје у трговинама у Хрватској.

„Царински рат” земаља региона са Хрватском је завршен, изјавио је данас министар трговине Расим Љајић и додао да ће се и убудуће таксе за надзор воћа и поврћа плаћати 90 куна, по старом правилнику.

„Чуо сам се министром Томиславом Толушићем (хрватски министар пољопривреде) који ме је обавестио да ће Хрватска вратити правилник на старо решење”, рекао је Љајић новинарима.

„То је за нас задовољавајуће решење , али нема места тријумфализму, нити томе да неко проглашава победу и пораз”, рекао је министар трговине и истакао да је једино важно да се обезбеди слободан проток роба и да се уклоне баријере.

„То је у интересу наших економија и привреда, али и добросуседских односа у читавом региону”, наводи.

На питање шта ће бити са пољопривредницима који су по новим таксама већ радили и да ли ће држава тражити да им се врати новац, Љајић каже да једино они сами могу то да ураде.

„Ми као држава не можемо да тражимо, али они могу да траже редовне судске поступке уколико сматрају да су оштећени”, каже Љајић и додаје да је држава већ учинила шта је могла и сматра да је то довољно.

„Најважније је да се проблем реши, да људи могу да тргују, путују и продају своју робу и у једном и у другом правцу и ја се надам да ће ово бити последња ванцаринска баријера”, закључио је Љајић.

Раније, Хрватска је проширила списак воћа и поврћа које мора да проде фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, у које се убраја и Србија, и одредила таксе које су 22 пута више од досадашњих, након чега су уследиле бурне реакције земаља региона али и састанци ресорних министара.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Додик: Република Српска је јака и стабилна

Северна Кореја објавила план напада на америчко острво Гуам

Државна помоћ Ер Србији вишеструко већа од профита

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun