Pixabay
Друштво Србија

Хрватска и Мађарска шаљу Србији мигранте који никада нису били овде

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила (ЦЗА), Радош Ђуровић рекао је да се нелегалним депортацијама од наше земље прави тампон зона.

КАКО ЈЕ НАСТАО ЗЕМУНСКИ КЛАН: Досад необјављени детаљи! Шиптар и Кум од ситних дилера постали најмоћнија криминална група

Нелегално и противно споразумима о реадмисији и међународним прописима, Хрватска са границе дневно враћа 30 миграната у Србију, што је био и случај и са Мадином Хосинг (6), која је изгубила живот на шинама.

 Како је на конференцији за новинаре рекао директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила (ЦЗА), Радош Ђуровић, пример мале Мадине најјасније и драматично указује на ту праксу, те најавио да ће тај центар покренути питање одговорности у том случају.

„Нелегалне депортације из Мађарске и Хрватске доводе до ризика да Србија постане тампон зона, из Хрватске се то ради на потезу од Шида према Сомбору, углавном ноћу, а депортације из Мађарске врше се у близини Келебије и Хоргоша, отварањем врата на огради и уз гурање назад“, рекао је Ђуровић.

Према његовим речима, депортују се и људи који никада нису ни били у Србији, те да примери са терена указују да су људи из БиХ, на пример, ушли у Хрватску, па онда враћени у Србију, без икаквог објашњења.

„Драстичан пример је човек из Сирије који је добио азил у Аустрији, и са женом, путујући аутобусом на одмор, изведен из аутобуса, одузета су им документа и гурнути су назад Србију из Мађарске, без икакве везе“, рекао је Ђуровић.

Једном реченицом Бјелогрлић запушио уста свима! Глумац се огласио после драме на Врачару, када је спасао дечака сигурне смрти

То, како истиче, није само елементарно кршење људских права, већ и нехумано третирање при чему се директно доводи у питање живот миграната.

„Случај девојчице (Мадине) најјасније говори и драматично указује на ту праксу, Мадина Хосинг је шестогодишње дете и њену породицу нису третирали као људе, гурнути су буквално у смрт“, рекао је Ђуровић.

Он је подсетио да је њена породица, мајка са шесторо деце ушла је у Хрватску, где је полиција ухватила. Она је каже покушавала да изрази намеру за азил, али је брутално одбијена. Вратили су их у Србију усмеравајући их лампама куда да иду, а када су дошли до пруге наишао је воз и она је смртно страдала.

Ђуровић даље објашњава да ни то ије било довољно – мајци није било дозвољено да остане уз смртно страдалу девојчицу, већ је осталом децом враћена у Србији и данима ништа није знала шта се десило са телом детета.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Терористи оборили авион изнад Хаме, убили пилота, леш показују као трофеј

Потом је, каже, мајка сазнала да је тело девојчице „на мистериозан начин“ допремљено у Србију, без икакве документације и противно вољи породоице, сахрањена у Принциповцу.

„Све то указује какав је однос према тим људима. Какво је то понашање и поражавајући однос према тој породици и детету“, рекао је Ђуровић.

ЦЗА прати све у вези са илегалним враћањем миграната, а досадашње статистике показују да је, на пример, у овој години из Мађарске до сада враћено више од 1.000 људи.

Из Хрватске је, каже, у истом периоду илегално враћено у нашу земљу више од 500 људ.

ПАНИКА НА ЗАПАДУ, ПУТИН ПРАВИ НОВЕ „ЧУДО РАКЕТЕ“: Руски бомбардери наоружани новом крстарећом ракетом биће застрашујући!

Ђуровић је напоменуо да је реч о статистици ЦЗА и ти бројеви представљају део свих оних који су враћени са граница.

Истакао је да уговори о реадмисији које је Србија потписала са Мађарском и Хрватском не функцонишу.

Односно, објаснио је, легално је према тим уговорима из Хрватске враћено од почетка године до краја октобра само 72 људи, а из Мађарске у истом периоду само 16 миграната.

Ђуровић је оценио да то илегално враћање миграната заправа је не само кршење међународних прописа и споразума о реадмисији, већ и кршење уопште прописа ЕУ и шенгенских правила.

НАСЛЕДНИЦИ НАТАШЕ КАНДИЋ ЗАВРШИЛИ НА СУДУ ЗБОГ НАСИЉА! Србе називали злочинцима!

Истакао је да ће ЦЗА покренути питање одговорности за смрт шестогодишње Мадине а, како је рекао, интересује га и како ће Србија реаговати на праксу илегалног враћања миграната са граница.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УДЕС У ЖИТИШТУ: Комбијем убио жену

(ВИДЕО) ДАЧИЋ СЕ ОПЕТ ЛАТИО МИКРОФОНА: Овога пута у дуету са Јошком Брозом запевао ” Са Овчара и Каблара”

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Терористи оборили авион изнад Хаме, убили пилота, леш показују као трофеј

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
26°
Tue